Медия без
политическа реклама

Година след акцията срещу Васил Божков - много репресия, малко право

Нито един обвинителен акт не е внесен в съда, приходите от хазарт намаляват, заподозрените за вземане на подкуп - управляват

 Прокуратурата замита под килима дали обвиняемият Васил Божков е плащал подкуп на премиера Бойко Борисов.
Фейсбук
Прокуратурата замита под килима дали обвиняемият Васил Божков е плащал подкуп на премиера Бойко Борисов.

Една година след зрелищния координиран удар на всички власти срещу Васил Божков и хазартния му бизнес резултатът лесно може да се оцени като абсолютен провал за държавата. Прокуратурата така и не успя да напише обвинителен акт нито срещу хазартния бос, привлечен под отговорност за цели 18 престъпления, нито срещу някой от десетките други обвиняеми, които бяха посочени като част от организираната група на бизнесмена. Одържавяването на лотарията също не доведе до очакваните резултати в полза на "Българския спортен тотализатор" - приходите не само не се преляха автоматично, а рязко намаляха.

 

Как започна всичко?

 

Повод за атаката срещу Божков послужи като сигнал от бившите му съдружници в хазартния бизнес - братята Боян и Цветомир Найденови и техния баща Стефан, познати още като Цеките. Те се оплакаха, че партньорът им във фирмата за залагания "Ефбет" ги изнудва и заплашва с убийство. В първите дни на декември 2019 г. по сигнал на Найденови НАП и Агенцията за държавен и финансов контрол започнаха проверка дали лотарията на Божков е избегнала плащането на такси за хазарт. Реакцията на прокуратурата също не закъсня. На 20 декември държавното обвинение съобщи, че е образувано досъдебно производство за изнудване през 2017 г. и е изискана информация от Държавната комисия по хазарт за фирмите  „Ефбет“ ООД, „Еврофутбол“ ООД, „Ефбет партнерс“, „Нове холдинг“ АД.

Парламентът също се включи с промени в закона, които на практика заличиха бизнеса с талончета на Божков, като го превърнаха в държавен монопол. Ракета носител на законодателните поправки станаха депутатите от НФСБ на Валери Симеонов, които на 16 януари внесоха законопроект, с който монетната лотария става изключително право на "Българския спортен тотализатор". Идеята се хареса и на ГЕРБ, като измененията в Закона за хазарта набързо бяха придвижени в парламентарната комисия по бюджет и финанси. По време на дебатите там депутатите поискаха да чуят мнението на представителите на Държавната комисия по хазарта, но такива нямаше. „Няма, защото прокуратурата е там“, пошегува се тогава председателят на комисията Менда Стоянова.

Стоянова се оказа истински пророк, тъй като само 10 дни по-късно, на 29 януари, маскирани полицаи влязоха в ДКХ и отведоха на разпит тогавашния ѝ председател Александър Георгиев и още шестима държавни служители. Успоредно с това започнаха претърсвания и в офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, както и в сградата на "Национална лотария" на ул. "Фритьоф Нансен". Полицейски автомобил имаше също на отбивката за бившата резиденция на Тодор Живков на Витоша, сега собственост на Божков.

 

Обвинения на килограм

 

Току-що избран за главен прокурор, Иван Гешев побърза лично да се похвали пред журналисти, че срещу хазартния бос са повдигнати обвинения за почти всички престъпления по Наказателния кодекс - за ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Преди да бъде задържан обаче, Божков заминал за Обединените арабски емирства, където се намира и до този момент, въпреки искането за екстрадиция. "Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. лева, за всички лотарийни игри, това означава по 100 лева към всяка пенсия, и да казваш, че си репресиран”, удари го на популизъм тогава Гешев.

Някои от най-близките бизнес партньори на Божков също напуснаха страната преди акцията. Вицепрезидентът на "Нове холдинг" и бивш официален мажоритарен собственик на ФК "Левски" Георги Попов се намира в Дубай. Известният бизнесмен Борис Бекяров, съдружник на Божков в "Еврофутбол" от 90-те години на миналия век, беше задържан в Австрия, но до момента няма информация да е екстрадиран в България. Единствено Александър Тумпаров остана в страната и е на свобода срещу парична гаранция от 1.5 млн. лв.

С обвинение и за няколко месеца в ареста се озова и секретарката на Божков Йоана Чолакова, която за кратко е заемала позицията на административен ръководител на "Левски". Сходна съдба има и съпругата на бизнесмена Елена Динева, която остана под стража почти 8 месеца, докато прокуратурата не ѝ измени наскоро мярката за неотклонение в най-леката - "подписка". Синът на Божков Антон пък е обвинен за пране на пари и е на свобода срещу гаранция от 1.5 млн. лв.

В организираната престъпна група на Божков бяха включени действащи и бивши служители на Комисията по хазарта. Обвинение получи тогавашният ѝ шеф Александър Георгиев, който беше освободен под гаранция. Месеци в ареста обаче лежи бившият председател на ДКХ Огнемир Митев. Освен тях под наказателна отговорност са привлечени Тодор Марков, заемал длъжност "Контролна дейност" в хазартната комисия, и Пламен Георгиев - бивш член на ДКХ. "Събрани са доказателства, че Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв. на ден на длъжностно лице в Комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкурентни дружества", твърдеше тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В началото на юли беше задържан и оставен за дълго в ареста адвокат Славчо Марков, обвинен за участие в престъпната група на хазартния бос. Шефът на личната охрана на бизнемена Васил Балтов също стана обвиняем, а на самия Божков прокуратурата приписа още няколко престъпления - подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена. „Вкарването на 35 невинни души в ареста не е гордост. Утре това може да са вашите семейства”, написа Божков във Фейсбук, след като в края на юли спецполицаи задържаха десетки лица, за които се твърдеше, че са част от охраната му. Не беше съобщено обаче за повдигнати обвинения.

По всичко личи, че мишена на прокуратурата може да стане всеки, който по някакъв начин е имал вземане-даване с хазартния бизнесмен. Остава впечатление, че именно затова бяха обвинени певицата Лиляна Деянова-Лилана, която до август се намираше в ареста, и нейният брат Александър Деянов, известен като бийтбоксъра Скилър. За тях разследващите твърдят, че са злоупотребили с еврофондове. "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказа Деянова пред Апелативния спецсъд.

 

Много шум, нулев резултат

 

Към настоящия момент, въпреки че обвиняемите са десетки, а няколко души престояха в ареста месеци наред, нито един от тях не е изправен пред съда. Все още не е изготвен обвинителен акт срещу Васил Божков или друг член на ръководената от него организирана престъпна група. Няма успех и по искането за неговата екстрадиция от Дубай, а МВР дори не желае Интерпол да публикува публично червената бюлетна, с която той се издирва, на сайта на международната полицейска организация.

Вместо това стана ясно, че държавата е погазила закона, когато НАП е наложила запори, с които да се обезпечи публично вземане в размер на 273 150 550 лева от фирма "Ню геймс" АД, която организираше моментни лотарийни игри. Административният съд в София прие, че са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, а директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата срещу запорите на "Ню геймс" без уважение.

През последните няколко месеца Административният съд - София-град отмени редица решения на Комисията по хазарта, с които бяха отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Божков. На 2 ноември съдът обяви, че временното отнемане на лиценза за бизнеса със залагания на "Националната лотария" е незаконно. Комисията по хазарта го е наложила с аргумента, че дружеството е натрупало над 3 млн. лв. неплатени такси върху залаганията за последните шест години. В същото време обаче НАП продължава да издава удостоверения на фирми на Божков, че са изрядни към хазната въпреки обвинението за 700 млн. дължими такси. 

Една студена вода ще пият и печелившите от "Национална лотария", чиито награди не бяха изплатени преди удара срещу Васил Божков. Държавата отказа да гарантира, че тези, които чакат пари от награди, ще си ги получат. Това беше и една от причините Висшият адвокатски съвет да атакува в Конституционния съд поправките в Закона за хазарта, тъй като е нарушено правото на собственост, защото прекратяването на частните лотарии не позволява късметлиите да получат печалбите си. КС обаче отхвърли това искане като недопустимо.

По непрозрачен начин се процедира и с античната колекция на Божков, която наброява хиляди предмети. Изземването на културни ценности от офисите на "Нове холдинг" продължи почти 10 месеца, а междувременно бизнесменът обвини разследващите, че ритон от колекцията му се е появил за продажба на пазара за антики. Доскоро държавното обвинение отказваше да покаже публично как и къде съхранява конфискуваните предмети. Наскоро обаче прокуратурата публикува видео на част от ценностите, които се намират в Националния исторически музей. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък намекна, че колекцията на Божков може да се отнеме в полза на държавата.

 

И тотото не спечели

 

Обещанието на властта, че Българският спортен тотализатор ще увеличи неимоверно печалбите си, не се изпълни. Спортният министър Красен Кралев твърдеше, че промените в Закона за хазарта "ще доведат до 50 милиона повече за българския спорт". Почти година по-късно това не отговаря на реалността. Парите за българския спорт ще бъдат увеличени, но с много по-малко от обещаното, показва представеният проектобюджет за 2021 г. В него е записано, че Министерството на младежта и спорта ще разполага с 97.6 млн. лева спрямо 82.26 млн. лева за тази година. Едва 8 млн. от заложеното увеличение идва от по-големите приходи на тотото. 

Цялата хронология на действията срещу Божков показва как държавните лостове могат да бъдат използвани за разчистване на сметки между икономически субекти. Само за година бизнесът на хазартния бос беше унищожен, най-близките му хора влязоха в ареста, а античната му колекция е иззета. Прокуратурата обаче не бърза да доказва обвиненията в съда. 

 

За властимащи няма закони

 

Случаят е показателен и за това как прокуратурата може да закопае всеки сигнал за корупция, независимо колко публичен е той и колко нагоре във властта се цели. Тя категорично не желае да разследва твърденията на Божков, че е дал милиони левове подкуп на премиера Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, за да избегне плащането на хазартни такси. От Дубай бизнесменът изпрати сигнал до държавното обвинение, че само за последните 3 години е предал в брой 67 млн. лева на подставени лица на министър-председателя, и попита неговия пиар Севделина Арнаудова защо всеки месец е посещавала офиса му. Тя от своя страна дори не отрече, че е ходила многократно на "Московска" 43, а вместо това съчини "приказка за Шехерезада", в която заплаши, че и тя ще се разприказва. Май само прокуратурата не е любопитна какво има да каже Арнаудова.

Божков също показа извлечения от личната си сметка, които доказват, че е изтеглил 67 млн. лв. ДАНС започна проверка защо не е уведомена от "Уникредит Булбанк" за банковите извлечения, както изисква Законът за мерките срещу изпиране на пари, но резултатът ѝ остана тайна.

После Божков показа СМС кореспонденцията си с Владислав Горанов, в която обсъждат работата на Комисията по хазарта и си правят уговорки за срещи. През юни главният прокурор вяло съобщи, че Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били разпитани, но не каза нищо повече. "Сега" поиска протоколите от разпитите заради надделяващ обществен интерес, но прокуратурата не откликна.

В крайна сметка властта се погрижи да покрие следите за несъбраните хазартни такси от монетната лотария, като набързо разформирова Комисията по хазарта и прехвърли контрола върху сектора директно към НАП. Това стана веднага щом Борисов отстрани Горанов като финансов министър под натика на масовите антиправителствени протести през юли. "И аз не можах да си отговоря на въпроса защо в Комисията по хазарта контролът е бил толкова занижен", обясни решението си тогава премиерът. За поемане на отговорност, разбира се, и дума не беше обелена. Кой управляващ в тази страна е поел отговорност или се е извинил за свои грешки?

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата