Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев е идеален, но всички му пречат

Главният прокурор по-добре да беше мълчал за Шенген

БГНЕС
Българската прокуратура, без значение кой й е ръководител (макар че в момента е особено нагла), в продължение на 15 години не е давала убедителни доказателства, че уважава върховенството на закона.

Човек ще рече, че като е бил прокурор цял живот, Иван Гешев ще има безпогрешен обвинителен уклон, включително към себе си. Нищо подобно. Главният прокурор всеки път ни предлага единствено оправдания. При това с назидателен тон. Владее до съвършенство това изкуство. Прокуратурата е идеална, но й пречат законите, политиците, МВР. И все чака нещо от чужбина, за да си свърши работата. 

Не е изненада реакцията на Гешев на казаното от нидерландския премиер Марк Рюте по повод позицията на Хага да не пуска България в Шенген, че "иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро". Прокуратурата обяви, че "ще изискаме по реда на международната правна помощ от партньорите ни от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с Турция с банкнота от 50 евро". Защото българската прокуратура такава информация нямала.

 

Прокуратурата се ослушва и когато става дума за много повече от 50 евро

 

Даже чекмедже, пълно с евро и кюлчета злато, не й е достатъчно реално да се задейства. Гледаме само някакви жалки бутафории. Между другото, по делата за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов, както и за свързания с него скандал "Барселонагейт", прокуратурата също чака отговори от чужбина. Това като цяло е много удобно, за да оправдава бездействието си - чакаме тук една поръчка от чужбина, пък тя все не идва. А пък ако случайно дойде (Испания все пак прати отговори по "Барселонагейт"), данните толкова дълго се анализират, че накрая не само обществото, ами и прокуратурата забравя какво всъщност търси в тях.

Сега ще се окаже, че лошата Нидерландия не дава доказателства за приказките на Рюте. Всъщност и нидерландският премиер не твърди, че това е истина. Той пита ЕК вярно ли е за 50-те евро, отговаряйки на журналистически въпрос. Но у нас всичко това прерасна - тръгна от Радев, в кръвна обида. 

Когато САЩ посочиха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и ги санкционираха за корупция по закона "Магнитски", Гешев поиска доказателствата за това да дойдат от Вашингтон, защото българската прокуратура информация за това нямала.

 

Все едно всичко не се случва под носа на Гешев

 

и на цялата прокуратура. Държавният секретар Майк Помпео, който обяви санкциите, все пак не беше извикан на разпит от Гешев. 

Нидерландският премиер Марк Рюте обаче може да се окаже призован. Точно както прокуратурата призовава Кирил Петков и Бойко Рашков, когато говорят за корупция и беззаконие. Що пък Рюте да не бъде задържан 72 часа по някакво измислено обвинение за назидание и на австрийския канцлер. Ако бюрото по защита беше още под шапката на главния прокурор, можеше да ги прати да претърсят и кабинета на Рюте, както го направиха с президентството на 9 юли 2020 г. 

Извън шегата, Гешев съвсем нарочно се прави, че не разбира какво точно иска да каже Рюте. Ако политическата интерпретация на репликата за 50 евро е оправдана, то Гешев много често забравя, че не е политик, а главен прокурор. И той няма право на подобни интерпретации. Нидерландският премиер не говори за конкретно престъпление. И Гешев прекрасно знае това. От думите на Рюте се разбира, че ЕК трябва да докаже, че срещу 50 евро не може да се мине Шенгенската граница, била тя и опасана с телената ограда. Ако иска Гешев, може да смени сумата. На по-дребна, или по-голяма. Но смисълът ще е все същият - върховенството на закона в България се поставя под съмнение.

Точно тук е заровено кучето. То вече доста намирисва, но Гешев все не може да го надуши. Българската прокуратура, без значение кой й е ръководител (макар че в момента е особено нагла), в продължение на 15 години не е давала убедителни доказателства, че уважава върховенството на закона. А последните 3 години

 

проблемът с беззаконието дори се персонализира

 

Достатъчно е да погледнем десетките основания, с които беше поискано уволнението на главния прокурор, които бяха отхвърлени с общи приказки от Висшия съдебен съвет. В замяна получаваме Гешев, който ще прави "правна реформа", а не правосъдна, и който обикаля училищата по градове и села да обяснява как само той е последният работещ стълб на държавността срещу избуялата престъпност. 

Марк Рюте може да не е прав в аргументите си за Шенген, може това да е част от политическата игра в страната му. Но е прав, че няма никакви гаранции, още по-малко от прокуратурата, че корупцията и беззаконието в полицията се преследват с всички средства на закона. Достатъчно е само да си пуснем отново клиповете с пребитите протестиращи под колоните на Министерския съвет. Повече от 2 години след случката нито един полицай не е изправен пред съда от прокуратурата. По този начин ли Гешев се бори с беззаконието на МВР?! Всички го видяхме. Защо тогава да не смятаме, че прокуратурата ще си затвори очите и за клип как някой дава 50 евро на граничен полицай, за да премине нелегално границата? От няколко дни е факт международното журналистическо разследване как български полицаи са стреляли по сирийски бежанци на границата и раняват единия. До момента ситуацията е дума срещу дума. Полицията твърди, че не е стреляла, но не е известно да е имало други въоръжени там. Факт е, че 19-годишен младеж е тежко ранен и едва оживява. Освен това твърди, че полицаите са взели парите на бежанците и са ги пратили да се върнат в Турция. Случаят мощно се замазва и от МВР, и от прокуратурата. И двете институции рапортуват:  Няма стрелба. Точка. 

Ако Рюте си мисли, че няма грам ентусиазъм в самата прокуратура поне от кумова срама да покаже, че се самопочиства, ще е прав. Да напомняме ли за "Осемте джуджета" и индулгенциите, раздадени на прокурорите, замесени и в този скандал, принизен до "семейна драма" от държавното обвинение?! "Съвсем незаслужено би било България да не се допусне в тази общност (Шенген)", повтаря Гешев на този фон.

По-добре да си беше замълчал. Както се полага, когато си виновен и не искаш да си признаеш и да се извиниш.

Още по темата