facebook
twitter

Наблюдател

ИНТЕРВЮ

ГЕРБ ще излязат изключително замаяни от изборите наесен

Протестите срещу Иван Гешев и изобщо статуквото ще продължат и заедно с официализирането му за главен прокурор ще се получи чудна смесица за промяна на управлението, казва политологът Евгений Дайнов
24 808
 Снимка: БГНЕС
Политологът Евгений Дайнов е роден през 1958 г. През 1984 г. получава магистърска степен по модерна история от колежа Corpus Christi на Оксфордския университет. На следващата година защитава и докторат по съвременна история. Професор е по политически науки в Нов български университет. Автор е на книгите "Политическият дебат и преходът в България" (2000), "Три лица на тиранията: Александър Лукашенко, Ислам Каримов, Владимир Путин" (2008), "Моделът "Станишев": путинизацията на България“ (2010) и други.

- Г-н Дайнов, оттече ли безпрецедентният скандал с теча на лични данни от НАП на милиони български граждани? Както казваме, „всяко чудо за три дни“, или не е така?

- Не, всичко това ще продължава месеци наред и ехото ще е далечно. Не знам дали властта си направи сама целия този скандал, както навремето Хитлер запали Райхстага, за да удари всички свои политически противници. Но в момента властта, както и проправителствените медии, както и Иван Гешев се опитват да използват теча от НАП, все едно е пожарът в Райхстага. Да го удържат като политическо явление, за да гонят своите политически противници. Ясно е. През ден публикуват списък с врагове на народа. Което е политическа акция от страна на режима срещу хората и тя ще продължи с месеци.

А и всичко, което публикува прокуратурата, свързано с разследването по НАПлийкс, е заплаха срещу определени хора и среди. Там пише – с всички средства от закона ще ви преследваме, ще ви попилеем, ако не си налягате парцалите.

- Казвате ще продължава с месеци. Възможен ли е тогава отпор, защото картината, която обрисувате, е доста черна...?

- Първо – върховете на прокуратурата плюс техните корпулентни приятели си мислят, че вече са взели властта до такава степен, че да упражняват властта като насилие. Мислят си, че се намират в Русия и че България е Русия, а те могат да бъдат Путин. В много дълбока грешка са обаче и грешката е от няколко пласта.

Българският народ не е руският. Българският само прилича на руския. Но българите имат достатъчно живец в себе си, за да се съпротивляват на автентична диктатура. Те знаят, че диктатурата ще стигне до всеки от тях и затова ще дадат отпор. Българската държава, макар и разделението на властите да е замазано, не е в никакъв случай пирамидално устроена авторитарна държава. Има острови, островчета и съответно професии, които се съпротивляват. И съпротива вече има. Видяхте колко много хора излязоха на протестните събирания. Есента ще има още, както и ще има и поводи за протести.

Последно, но може би най-важното е, че в момента недоволните от режима не са само висшистите, но и други граждани. Покрай историята с чумата по свинете, преди това случилото се с козите, се видя, че народът вече е готов, ако не да се съпротивлява, то да подкрепя съпротивата срещу настоящия режим.

- Говорите за Русия, може ли да се направи някакъв паралел между това, което се случва там, и случващото се у нас?

- Може, но на Гешев ще му прозвучи абсолютно неразбираемо, както и на останалите като него. В Русия виждаме следното - в момента, в който сведеш управлението до голо насилие, губиш. Дори и там. Камо ли в България, която все пак е по-европейска страна. В Русия се вижда именно това – свеждането на управлението до груба сила и това, което следва е, че народът ти обръща гръб.

Знам, че българските властимащи няма да го разберат. Когато им се случи с огромни опулени очи като Тодор Живков, няма да знаят какво е станало.

- Казвате съпротива, в този контекст тогава има ли формация, около която тази съпротива, за която говорите, да се обедини?

- Така беше в двайсети век. В XXI век виждаме не само в България, но и навсякъде, където има протести, че трудно излъчват лидери и политическа власт, но формират среда, в която да се появят нови лидери и нови политически формации. Самите протести няма да излъчат такива.

- Говорите за нова среда, тя такава ли е по отношение на новата формация „Няма такава държава“ на Слави Трифонов, който обяви, че също влиза в политиката?

- Слави Трифонов попадна едновременно в няколко капана. Първият е, че той играе „лъжливото овчарче“. Последните седем-осем години непрекъснато заплашва, че ще влезе в политиката и че ще разрита всички останали и накрая не го прави. Вторият капан, в който той влиза, е, че изключително сериозно надценява своето значение. Веднъж каза - „излизам пред парламента, елате да ги попилеем“, и дойдоха няколко човека от неговите и още толкова зяпачи. Тежко надценява готовността на хората да гласуват за него като политическа фигура.

Третият капан, че Трифонов се опитва да повтаря популистки неща, които вече са правени, а четвъртият – че ако си истински популист, трябва да си нов и свеж, а той не е. Гледаме го повече от четвърт век.

- Каква есен ни чака след това горещо лято, което преживяме и откъм политически скандали?

- Задава се една чудесна политическа есен. Има избори, има и т.нар. избор на главен прокурор. Всеки път, когато в България се затяга положението, както и през последните години по времето на ГЕРБ, те разбъркват нечия кочинка. За нас е важно да има избори, а кочинката на ГЕРБ ще бъде разбъркана.

- Защо?

- В София има огромна готовност да се гласува против ГЕРБ, а тук е сърцето на партията. А и по места вече долитат информации за бунтове, за несъгласие срещу Бойко Борисов, за вътрешни крамоли и пр. В тези среди, които наричат себе си СДС, също зрее бунт срещу съюза с ГЕРБ и там също ще има патаклами и гръм и трясък.

Като наложиш на всичко това официализирането на Гешев, който е продукт на съветската школа на държавен тероризъм, не напразно българските прокурори висят в Русия непрекъснато и се връщат със съветски номера, трябва да бъде наложен официално. Като прибавиш и протести, които ще започнат отново, и го поразбъркаш, се получава чудесна смесица. Изходът от нея е, че ГЕРБ ще излязат от тези избори като замаяни, няма да знаят на кой свят са.

- След замайването ще има ли и падане от властта?

- ГЕРБ са такава авторитарна конструкция, че обикновено замайването води и до падане. Те не са достатъчно жизнеспособни от едно замаяно и разклатено състояние да се възстановят.

Основната слабост на ГЕРБ е, че партията бе направена във властта. Тя е пълна с чиновници, те не са политическо животно. Чиновникът се ориентира откъде идва следващата сила и когато разбере, че ГЕРБ вече не е сила, той ще се преориентира. Едни и същи чиновници бяха за СДС и гласуваха за Иван Костов, след това прескочиха и гласуваха за царя, а сега са в ГЕРБ. Чиновникът не може да живее в опозиция. При разклащането на ГЕРБ всичките чиновници ще започнат да се ослушват не идва ли някой по-силен. Затова и този тип партии, заклатят ли се, изчезват. Пример – НДСВ, преди това и СДС.

- При това положение вдясно или вляво оформя ли се някоя по-силна алтернатива на статуквото?

- В лицето на ГЕРБ и БСП виждаме неспособността на статуквото да продължи да се възпроизвежда. Това означава, че разклащането и падането на ГЕРБ няма да доведе на върха БСП, защото левицата също е в много тежка, може би окончателна, криза. Цялото това поколение на т. нар. преход политици и партии ще влезе в разклащане и може би криза, отваряйки място за ново поколение.

- Споменахте за изборите в София, и тук ли ще бъдем свидетели на промяна?

- Гарантирам ви, че ако има втори тур и добра кандидатура срещу Фандъкова, то тя ще изгуби. Категорично. Софиянци са разярени. И то двойно – първо им писна от ГЕРБ и тези некултурни хора, а все пак София е стар буржоазен град, и второ дълбоко им е писнало от Йорданка Фандъкова. Ако събереш тези две нетърпения и прибавиш една прилична кандидатура за кмет, която да се появи на втори тур срещу нея, то тя отива в небитието.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ: Няма да позволим България да заприлича на БСП

08.07.2020

111 2
Съдът нареди незабавно освобождаване на арестувания висш прокурор

07.07.2020

9100 4
Евроатлантизмът – последното убежище на Борисов и Цветанов

06.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6670 9

Коментари

protor

Разбрах, че в Русия е много гадно и че руснаците са много прости. Не разбрах само как дебилната кандидатура на умнокрасивата буржоазна опозиция ще бутне ГЕРБ в София.

cymen

Е, очевидно не може без за споменем колко гадно е в Русия. Можеше да направи и аналог с Хонконг, ама явно не се е ориентирал съвсем адекватно.

Oldten
снимка на Oldten

Евгени, Евгени, а приказката за коча знаеш ли я? Не обичам руснаците, но не разбрах какво общо има руската прокуратура с Гешев?

Хумангоид

"София е стар буржоазен град".

Въх мар майка-а-а...

И що да му верваме на другите самозаблуди?

JollyRoger's

Йожени да не е давал това интервю до казана в Миндя? Църцори визионерство екстра качество!

Mrx

 

  В Русия виждаме следното - в момента, в който сведеш управлението до голо насилие, губиш. Дори и там. Камо ли в България, която все пак е по-европейска страна. В Русия се вижда именно това – свеждането на управлението до груба сила и това, което следва е, че народът ти обръща гръб.

 

  Баааах мамаму, как така народът обръща гръб, кати ако се гласува сега пак Вовата ще е начело. Ами що не каже нещо за Франция, и жълтите жилетки, То излиза, че ние сме по-европейска страна и от Франция.  .  Кога французите стрелят с гумени  коршуми (иколо 11 убити и десетки ранени ) това е демокрация, акога в Русия има демонстрации - това не е европейска държава, Глупостите на наш Миндя са от земята до луната (дето се спори дали америкйанците са я посетили).

Миндя, Миндя, няма да ти дойде акълот, нищо, че зорлем те направиха професор, благодарение на Сергей II Египетолог и неговият щурав закон. 

Навремето този го бяхме отсвирили от "Сега", той пак цъфна с глупостите си. 

Devil in Exile

Как да вярвам на рожба на номенклатурата, на която всичко й е било постлано без конкурс, без напън, завършило Партийната школа на БКП, която после я прекръстиха на Нов Български Университет, и то преподавател вътре. Преди време ежеседмично ни го пускаха тука и го осмивахме. 

LPetrov

Шаманът от Миндя с поредния си тон тъпотворения ?

HBK

Едва ли има нещо казано от г-н Евг. Дайнов, с което да не можем да се съгласим. Но най-напред да асимилираме казаното:

Българският политически модел  е копие на руския такъв – авторитарно управление, почиващо на чиновнически (номенклатурен) фундамент, а не на политически грамотни подръжници. И второ: Българският народ е малко по-различен (по малко толерантен) от мужика.

 

Дотук пределно ясно, точно и неоспоримо. Прогнозите, обаче са доста по-оспорими. Г-н Дайнов е също отроче. Но от по-ентелигентите и затова по-адаптивни. Той констатира това, което всички ние знаем. И свършва дотук. Миналото му пречи да посочи Бъдещето. А то е повече от ясно:

 

ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече приватизираното) И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ.

И, разбира се – Генерал-Губернатор от Европа. Задължително.

 

Борбата с чумата (биологична или политическа) не може да бъде извършена без чужда помощ. Както винаги е ставало в родната История.

Нашенец

"ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече приватизираното) И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ.

И, разбира се – Генерал-Губернатор от Европа. Задължително."

Те така са мислели и преди около столетие. И знаем какво е станАло

Миряна Б.

Юджийн, още ли си отшелник в Миндя? Започваш да ми приличаш на героя от една творба на твоя адаш, Юджийн О'Neal - "The Emperor Jones". Гледал ли си я или чел? Стига си се занимавал с Русия, малко ли безчинства там, да се представяш на портиерите или по домофоните като Вячеслав Молотов?! Не разбрах как гледаш на бацизма. Ще гласуваш ли за него режим?

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Дайнов е напълно деградирал, сигурно вече се напикава в гащите си. Такава е съдбата на всички номенклатурни отрочета  - да станат за смях на стари години. За да може човек да остарее достойно, то трябва първо да е живял достойно.

Dizma
снимка на Dizma
Дайновизмът като алтернатива на герберизмът ? Кьорсокак. Пак ще сте в рамките на процента...Щото и вие сте патология , чума , но друга , вече преболедувана.
Туткалчев
снимка на Туткалчев

Дотук пределно ясно, точно и неоспоримо

 

Нито едното, нито другото, нито третото! 

Пълни измишльотини, неподкрепени с нищо. 

 

Магьосникът от Миндя пак е сътворил колосален миш-маш от глупости изтъркани шаблони.

ppipi7766

Байно Дайно пак е докопал халюциногенните гъби.

Нещо обаче се е объркало и българският розов слон е по-буржуазен от руския такъв, обаче и двата си летят, лятят.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×