Медия без
политическа реклама

ГЕРБ кадрува в Конституционния съд: съдия, ченге, роднина

Така ли продължава промяната?! Щом в сглобката са съгласни с Десислава Атанасова в КС, значи биха се съгласили с всичко

Ако опитът като юрисконсулт в психодиспансер може да ти помогне да се оправиш в ГЕРБ, това не означава автоматично, че става за конституционен съдия.
БГНЕС
Ако опитът като юрисконсулт в психодиспансер може да ти помогне да се оправиш в ГЕРБ, това не означава автоматично, че става за конституционен съдия.

Не се оказа виц. ГЕРБ-СДС наистина номинираха шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова за конституционен съдия. В Конституционния съд сме виждали какви ли не попълнения и странности, ДС, номенклатури и всякакви недоразумения, тъй че и това не би трябвало да ни стъписва особено. Който има право на номинация, той решава и кого да издигне. Кандидатурата обаче следва да е защитима пред обществото, а не да звучи като заплюване на лелеяната съдебна реформа. Ясно е, че КС ще работи с такива съдии, каквито бъдат пратени там от парламента, президента и върховните съдилища.

Номинацията на ГЕРБ обаче е поредното доказателство колко драстично са паднали критериите. Ако опитът като юрисконсулт в психодиспансер може да ти помогне да се оправиш в ГЕРБ, това не означава автоматично, че става за конституционен съдия. Така ли ще бъдат назначени членовете на Висшия съдебен съвет, съдебните инспектори, главният прокурор, председателят на Върховния административен съд...?! Явно ще е така. Така ли продължава промяната? Щом в сглобката са съгласни с Атанасова в КС, значи биха се съгласили с всичко. А, да - те вече се съгласиха

 

да работят със санкционирания за корупция по "Магнитски" Делян Пеевски

 

Като става дума за него - има вакантно място и в Комисията за противодействие на корупцията, а той е и бивш шеф на ДАНС, наред с всичко друго.

Борисов явно все още е онзи самозабравил се самодържец от джипката, след като може да каже, че "качествата на Десислава Атанасова далеч надвишават качествата, които има като юрист Янаки Стоилов".

С това, което се случва в момента, Конституционният съд е принизен до място за трудоустрояване след вярна служба към партията. 9 години мандат (7 в случая заради забавянето), една от най-високите държавни заплати, привилегировано пенсиониране след мандата. Дори да приемем, че Атанасова има нужните високи нравствени и професионални качества за тази длъжност, че няма да е от тези, които не могат да скалъпят едно решение, то тя трудно ще ни убеди, че утре просто ще се събуди политически неутрална, че няма да играе по свирката на ББ (Бойко Борисов = Биг Бос, нали). 

Съществува и хипотезата по този начин Борисов да иска да я отстрани от парламента и поста в КС е начин да го направи фино, гарантирайки си, че тя няма да изнесе кирливи ризи. Наближава и ротацията и не може да не се запитаме дали на Атанасова не ѝ се отвори апетит и за премиерски пост - нещо, което сигурно би взривило сглобката.

 

Какви са личните мотиви на хора като Атанасова

 

да приемат такива предизвикателства, които не изглеждат като за тях, можем само да гадаем. Може да смята, че това ѝ се дължи след толкова години вярва служба, в които не ѝ беше предложено повече от председател на парламентарна група. Тя самата призна, че няма съдийски опит, а само парламентарен. 

От друга страна допреди няколко години не си представяхме, че възпитаник на Школата в Симеоново може да бъде конституционен съдия. Но Анастас Анастасов, който преди да направи политическа кариера в ГЕРБ, имаше опит само като районен съдия, се промуши между капките. И си изкара мандата. Това се случи през 2012 г., във вихъра на скандала с назначението на тогавашната зам.-председателка на Върховния административен съд Венета Марковска за конституционен съдия. Ако скандалът не беше покрай Марковска, сигурно щеше да е заради биографията на Анастасов. Не може да се отрече, че ГЕРБ са имали и добри попадения в КС. Но много повече са били гафовете им. Може би редуват подходящи и неподходящи кандидати, за да не бие така на очи. Всъщност КС изобщо не би трябвало да е място за политици.

Пенсионираният върховен съдия и бивш председател на Съюза на съдиите Борислав Белазелков пък е номинацията на ПП-ДБ.

 

Неговата биография много повече приляга на КС,

 

макар че в юридическите среди мненията и за него не са единодушни.

Все пак обаче не може да не бъде отчетено, че парламентът стартира процедурата по избора след огромно забавяне. Двете места от парламентарната квота в КС са свободни съответно от ноември 2021 г. и февруари 2022 г. Досега така не и не се стигна дори до имитиране на опит за запълването им. Ще станат 2 години, откакто КС заседава с 10 съдии. Отварянето на процедурата сега, както и номинирането само на двама претенденти може да означава само едно - че това е резултат от политическия пазарлък. Най-малкото в сглобката. Местата в КС явно са били на масата заедно с всички други свободни важни позиции в държавата, които предстои да бъдат раздадени. Щом ДПС не се заявява открито за конституционен съдия, сигурно ще получи апетитни хапки задкулисно. Или пък ще има позиции през Атанасова. Свикнали сме и на това. Има и друго. Твърде очевидно е съвпадението на приемането на промените в Конституцията, които вече бяха атакувани пред КС както от президента Румен Радев, така и от ИТН и "Възраждане".

 

Изглежда все едно управляващите бързат да си подсигурят 2 гласа.

 

Конституционният съд е ключова институция в държавата, а не просто арената, на която президент, парламент, главен прокурор мерят мускули. Той трябва да е безусловен защитник на правата и свободите на гражданите. В това КС има дълг за изкупване - за Истанбулската конвенция, за пола и т.н. С последните промени в Конституцията всеки редови съдия може да сезира КС по всяко дело. Вече има такъв случай. Така че конституционните дела сигурно ще се увеличат. Дали качеството на работата на съда ще се подобри - предстои да видим. Всеки път, когато си кажем, че по-лошо няма накъде, се оказва, че дъното е безгранично. Явно също като търпението на обществото.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата