Медия без
политическа реклама

ГЕРБ искат да се самоизчегъртат от спомените на софиянци

Хората на Бойко Борисов в столицата опитват да се препозиционират като чиста и неопетнена партия

След изборите бившият кмет на район "Нови Искър" Даниела Райчева стана областен координатор на ГЕРБ в София. Във всеки един момент обаче Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова я гледат от стената.

За повечето софиянци от 3 месеца в града не се случва почти нищо позитивно, тъй като общинският съвет е зациклил в политически борби, не си избира председател и не започва да работи. Една партия обаче целенасочено използва това време, за да обработва избирателите да забравят, че е управлявала 18 години и че през това време се е забъркала в безброй скандали и съмнения за злоупотреби. След като през есента на м.г. избирателите показаха не един и два червени картона на кандидатите й, сега усилията са да се позиционира като нова и неопетнена политическа сила.

 

Комичното е, че в тези усилия участват добре познати партийни лица.

 

Преди дни общинските съветници от ГЕРБ се възмутиха, че кметът Васил Терзиев забранил онлайн излъчване на работна среща в общинския съвет, на която трябвало да се обсъди бюджета за 2024 г. Съпартийците на Бойко Борисов свикаха специален брифинг, за да кажат, че Терзиев действа непрозрачно и недиалогично. "При всички декларации за публичност кметът на София забрани излъчването", няколко пъти повтори бившият шеф на СОС Георги Георгиев. Той издаде и че Терзиев си тръгнал от срещата след само 15 минути, въпреки че самият той я свикал с цел да се запознае с предложенията на останалите групи. Часове по-късно кметът потвърди, че наистина е напуснал залата, след като видял, че сбирката ще се използва за политическа пропаганда. Първоначално нещата тръгнали градивно, но след като видели камерите, част от общинските съветници напълно сменили тона, стана ясно от думите на Терзиев. Той коментира още, че онлайн излъчване не е било предвидено, тъй като форматът е бил работен. 

Извън поредния рунд политически схватки случката с провалилата се среща заслужава внимание по други причини. Тя показва как ГЕРБ за пореден път се опитват да подменят действителността и да се представят за това, което никога не са били. Цинично е съпартийците на Борисов в София да обвиняват който и да е в непрозрачност и недиалогичност след всичко, на което столичани станаха свидетели при тяхното управление. Недоволните общински съветници от ГЕРБ са същите, които в предишните мандати на СОС ежедневно спъваха всякаква публичност. Георги Георгиев и колегите му днес се оплакват, че не могли да излъчат работна среща в интернет, но в предишните години именно ГЕРБ доведоха до абсолютна формалност най-важното събитие, свързано с бюджета - обществените обсъждания, на които софиянци би трябвало да могат да заявят исканията си пред кмета. Достатъчно е да се припомни, че

 

Йорданка Фандъкова пропусна всички срещи с гражданите през последния си мандат

 

и че например дебатът през 2023 г. се състоя в подземията на Столичния куклен театър. За него разбраха само журналистите и част от работещите в общината, тъй като никой от управляващите не съобщи публично за него. За сравнение - през януари Терзиев и общинските съветници от коалицията зад него рекламираха датата нееднократно, включително и по телевизията. В резултат аулата на Софийския университет едва побра желаещите да чуят как ще са харчат парите им. 

Примерите как словосъчението "ГЕРБ" и "публичност" в едно изречение години наред звучеше като виц могат да бъдат продължени в списък от няколко листа. Например в миналия мандат на СОС Георгиев и групата му не предвидиха обществени обсъждания, когато общината решаваше да даде терени за безплатно ползване на спортни клубове. След едно подобно решение жителите на "Хиподрума" излязоха на протест срещу намеренията на ГЕРБ да предоставят част от парка им "Кафеза" за 10 г. на малко известната федерация по петанк. Хиподрумчани заявиха, че искат "Кафеза", който буренясва от години, да се ремонтира и да остане за безплатно обществено ползване. Протестът се състоя месеци преди изборите и тогавашните първенци на "Московска" 33 се съгласиха да изпълнят всички искания. 

На съпартийците на Бойко Борисов трябва да се припомня собствената им история не само когато се опитват да се представят за борци за граждански права. Както вече стана дума, вече почти 3 месеца часовникът на Столична община е като замръзнал на датата 13 ноември 2023 г., когато Йорданка Фандъкова предаде властта на Терзиев. Оттогава СОС не може да вземе никакво решение, за да се промени нещо в града. Така 

 

София продължава да се развива почти изцяло по правилата, наложени от ГЕРБ.

 

Нейни кадри още са начело на ЦГМ, който управлява градския транспорт, събира приходите от билетите и платеното паркиране и който би трябвало да се бори с трафика (преди дни Терзиев се похвали, че за 3 месеца фирмата е наложила с 20 на сто повече глоби за неправилно паркиране, отколкото за същия период при Фандъкова). Хора на ГЕРБ управляват екипите, които чистят парковете и градинките. Общината изпълнява договорите на предишния кмет за почистването на кварталите и така ще бъде още поне 1,5 г.

Въпреки това ГEРБ вече заеха поза на опозиционери спрямо почти всички проблеми, които от години не се решават в София. Особено комично бе, когато в дните с мръсен въздух около Нова година партийни активисти потърсиха сметка на Терзиев защо не пуска зелен билет за градския транспорт (талон от 1 лв. за целия ден), с който да алармира, че над София се е настанил смог и че общината и жителите на града съвместно трябва да положат усилия да не допринасят за замърсяването. "Загрижеността" на ГЕРБ бе наистина умилителна, като се има предвид, че именно при Фандъкова администрацията прие толкова завишени и оплетени критерии за въвеждането на зелен билет, че за 14 години такъв се появи само два пъти - веднъж през декември 2018 г. и още един път година по-късно.

Въпреки че преди време се обиждаха, когато се появи насоченият срещу ГЕРБ термин "изчегъртване", днес функционерите на партията в столицата на практика се опитват да се самоизчегъртат от спомените на софиянци. Това е видно и по темата с общинския боклук. Една от малкото промени, които новият кмет успя да предприеме през тези 3 месеца, бе в Столичното предприятие за третиране на отпадъците, или завода за боклука, както е по-известен. Новият шеф Николай Савов съобщи, че откритият през 2015 г. обект не работи ефективно, поради което огромната част от боклука на София се складира, а не се преработва, каквито са съвременните изисквания в ЕС. Стана ясно и че клетките за депониране в село Яна се пълнят по-бързо от планираното и че след 2-3 г. общината е заплашена от криза с боклука. Савов съобщи още, че резервни части за предприятието са купувани на 40 пъти по-високи цени от пазарните (познати практики във времената на ГЕРБ) и че въпреки лошите резултати ексдиректори са си плащали по 12 000 лв. заплати и бонуси в месец, в който заводът почти не е преработвал, а само е заравял отпадъка. На това ГЕРБ отвърнаха, че при тях всичко с боклука на София е било типтоп и че ако в бъдеще се появи проблем, за това ще е виновен Васил Терзиев. Сигналите за финансови разхищения пък коментираха с дежурното извинение, че само прокуратурата може да каже има ли данни за престъпление. В същата прокуратура вече години отлежават и други сигнали срещу договори и шефове от ерата на Фандъкова.   

Добре известни са причините, поради които доскорошните управляващи в столицата

 

внезапно започнаха да милеят за правата на съгражданите си.

 

След местните избори партията на Бойко Борисов остана не само без кмет на Столична община и без мнозинство в СОС, но и почти без районни кметове - с изключение на "Надежда", "Банкя" и "Панчарево". Впоследствие лидерът Борисов пое градската организация на ръчно управление. Съобщено бе още, че областен координатор в София става бившият кмет на "Нови Искър" Даниела Райчева, както и че 80% от градското ръководство се подменя с нови хора. Преглед на списъка с новите районни координатори показа, че голяма част от "новите лица" всъщност са други неуспели кандидати за райони, действащи членове на СОС (споменатият Георги Георгиев например е начело на ГЕРБ-Лозенец), шефове на общински фирми и общински предприятия, действащи депутати и т.н. 

Дали опитът на ГЕРБ да се представят за нова партия в София ще завърши успешно на практика ще зависи не от самата ГЕРБ, а от останалите формации в СОС. Едва ли остана софиянец, който да не е разбрал, че в момента в парламента на града върви бясно надлъгване и пазарлък как да бъде избран председател и да се съставят комисии, без някоя партия да понесе електорални щети, защото ще гласува заедно с друга. Или поне те да са по-малки. Чува се още, че освен шефове на бъдещите комисии, условието ГЕРБ да подкрепят кандидат от друга група е нещо още по-важно: колкото се може повече партийни хора да останат в бордовете на общинските фирми. Или пък на мястото на сегашните да се назначат други. Ако това се случи и хората на Борисов запазят ключовите си места в общинската власт и икономика, операцията по изпирането на ГЕРБ на софийско ниво ще приключи почти толкова успешно, колкото на национално.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?