Медия без
политическа реклама

F-16 е най-драматичната сделка на българската армия

Новата писта се наводнява, има и проблеми със сертифицирането и инфраструктурата в авиобазата

 F-16
Локхийд Мартин
F-16

"Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее, и то не с малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“. Това каза президентът Румен Радев на 10 февруари 2022 г. Тогава държавният глава посочи, че Бойко Борисов и неговото правителство трябва да кажат при какви условия са подписали договора за изтребителите.

В онова време в думите на президента 

 

се усещаха силни нотки на самодоволство

 

как ей сега сделката за 8 чисто нови F-16 може да се провали. Радев определено беше срещу нея и почти открито лобираше за покупката на шведски "Грипен". Вероятно затова в момента, в който правителството на Борисов и мнозинството в парламента одобриха договора за първите 8 изтребители, започна и сериозният разрив между него и Бойко Борисов. През юли 2019 г. Румен Радев

 

дори наложи вето върху закона за ратифициране на договорите,

 

за самолетите F-16 Block 70.

Заедно с това започнаха и драматичните прогнози на Радев как България ще остане без самолети, как няма кой да пази въздушното ни пространство, как ще загубим суверинитет. Разбира се, нищо от това не се сбъдна и едва ли ще се сбъдне, докато България е в НАТО.

 

Най-скъпата сделка в историята на българската армия обаче e белязана 

 

 

с постоянен драматизъм и напрежение. 

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов", плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд. лв. по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г.

През април 2020 г. бе обявен договор между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Това се считаше за началото на процеса и за него беше обявено на официалната страница на Пентагона. Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два - през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите трябваше да започне тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, който трябва да приключи в началото на 2027 г.

Именно през 2022 г. обаче стана ясно, че ще има двугодишно забавяне, обяснено с пандемията. В завода, в който се правят българските изтребители - в Грийнвил, Южна Каролина, Lockheed Martin изпълнява поръчки за общо 128 броя F-16 Block 70/72 за пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, България е трета с 8 машини, след нея е Тайван с 66 и Мароко с 24.

Преди няколко дни служебният военен министър Атанас Запрянов обяви 

 

новата схема за получаване на първите 8 нови български F-16

 

Според военния министър в момента на конвейра са 7 от българските изтребители. Първите 3 ще бъдат предадени до края на тази година. "Те обаче ще останат в САЩ до март 2025 г., за да се обучава на тях техническият ни състав. Второто тримесечие на следващата година ще получим още три самолета, а до края на 2025 г. – останалите два. Практически в края на следващата година ще имаме осем самолета и 14 обучени пилоти“, заяви Запрянов.

За обучението на един пилот за F-16 плащаме по 2 млн. долара, той ще управлява машина за 150 млн.долара, а с въоръжението - за над 200 млн. долара, но като се върне в България, пилотът ще получава на практика много ниска заплата. 

Докато вървеше драмата със забавянето на първите 8 самолета, Народното събрание даде през ноември 2022 г. зелена светлина на тогавашното служебно правителство, определено от президента Румен Радев, за сделката, с която България да придобие още 8 американски изтребители F-16C/D Block 70.  Тогава депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември с.г. от кабинета. Дни преди това парламентът беше приел решение, с което принципно одобри покупката.

Стойността на новата сделка е 1 296 412 185 щатски долара. Тук влиза и придобиването на тактическа радиосистема. Тази сума няма да бъде платена накуп, а разсрочено, за период от 10 години. Първата вноска е дължима още тази година и възлиза на почти 16 млн. долара. Най-много българската държава ще трябва да плати през 2026 г., когато вноската е 761 млн.долара.

Така сделката 

 

за общо 16 изтребители набъбна на около 5 млрд.лв

 

Преди дни се разбра, че САЩ изпращат тежка инспекция за сертифициране на 3-та авиационна база "Граф Игнатиев" за приемане на новите български изтребители F-16 и ако тя не е успешна, е възможно да се наложи България да базира временно самолетите на чужда територия, както това се е случило на Словакия. 

Преди три седмици Тодор Тагарев, тогава все още министър на отбраната, обяви, че военното министерство работи интензивно по приемането на първите бойни машини. Той обясни, че проектите по изграждането на инфраструктурата са разделени в две категории – обекти, пряко свързани със самолетите, и такива, свързани с подобряване на инфраструктурата. Договорите, които са пряко обвързани с приемането на машините, трябва да бъдат приключени до края на 2024 г. 
Но преди няколко дни Тагарев предупреди, че "рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на самолетите остават“, защото усилията на ръководения от него екип в МО не са успели да компенсират "в достатъчна степен изоставането".

Към момента има и сериозен проблем с пистата в "Граф Игнатиево". МО отчете в доклада за състоянието на отбраната, че са докладвани

 

проблеми с отводняването на пистата за излитане и кацане,

 

която не е поддържана.

Справянето с всички проблеми около пистата, хангарите, цялата инфраструктура като цяло се очаква да надхвърли половин милиард лева. 

Междувременно  Тагарев коментира, че е искал да реши "проблема" с името на Трета авиобаза, известна като "Граф Игнатиево", тъй като все още се свързва с име на чиновник на Руската империя. "Надявам се, че военното ръководство ще намери решение, за да получи тази база едно достойно име. Има много летци и пилоти, които са дали живота си в бой за защита на България, българското небе и граждани", допълни той.

 

Има и още една драма, свързана с бъдещите български изтребители

 

- проектът за придобиването на нови 3D радари, които определено ще са необходими за F-16, колкото и да се твърди, че сегашните налични радари от съветско време също ще свършат работа, защото били модернизирани. В деня, в който парламентът гласува оставката на редовния кабинет, политическото ръководство на МО е одобрило класирането на участниците, като в крайна сметка не е поискано подобряване на офертите. Френската компания “Талес“ е класирана на първо място, но договорът изисква и санкция на парламента.

Oще през август миналата година бяха публично отворени офертите на "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта“ (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция), но отварянето на ценовите предложения се забави, въпреки че военният министър Тагарев очакваше да е сключил договор още през 2023 г..

Според очакванията на МО срокът на доставка на радарите се предвижда да бъде в рамките на 30 - 36 месеца от подписването на договора. Така на практика те ще дойдат доста, след като пристигнат първите изтребители F-16, което се очаква да се случи през 2025 г. И то, ако МО или НС не променят условията и класирането. Военните искат да придобият седем нови трикоординатни радара, като в пакета трябва да влезе още обучението и поддръжка за 5 години. Проблемите с радиолокационното покритие на страната са известни отдавна и стават още по-рискови в условията на война до България.

При всички положения и бившият вече министър Тагарев, и настоящият Атанас Запрянов обявиха, че все още няма да се приземяват съветските МиГ-29, за които засега се намират фирми, които да ремонтират двигателите им.  

Вероятно цялата ескадрила от 16 самолета ще е готова и боеспособна до 2029-2030 г. Дотогава напрежението, проблемите и въпросителните все ще са валидни. Едно е сигурно обаче - половината свят иска и купува F-16 или F-35, което сигурно има и своето обективно обяснение. И България определено е в играта.

Ключови думи:

F-16, България, САЩ

Още по темата