facebook
twitter

Наблюдател

Единственият полезен ход на Борисов е веднага да пусне властта

Оставката на главния прокурор няма да бъде забравена от протестиращите, дори да погне премиера, казва социологът Живко Георгиев
11 535
 Илияна Кирилова

- Г-н Георгиев, премиерът Борисов обяви днес т. нар. мащабни промени в правителството си, които всъщност се сведоха до 4 министерски оставки и една рокада. Какво се случва?

- Поведението на тези хора е неадекватно и затова е толкова труден всеки опит за анализ на случващото се. Подигравка е за аналитичните способности на човек. Нещата всъщност са много прости. В изначалната ограничена интелигентност на управляващите през годините се прибави и загуба на чувство за реалност, естествено поддържано от закърнелия им инстинкт на самозащита през дългите години на власт. Отгоре на всичко наблюдаваме и страх, стигащ при някои и до паника.

Не търсете никаква логика, дълбок замисъл или някакви стратегически мисли. Те седят в един бункер и изобщо нямат никаква представа колко се промени обществото ни за няколко месеца. Въобразяват си, че са в луксозната ситуация да избират между 3-4 или 5 варианта на изход от политическата криза. Все още не са разбрали, че никой не ги слуша. Никой не желае да ги слуша. Хората надават ухо какво се случва с властта само ако искат допълнително да се заредят с гняв. Пълно ментално увреждане. Управляващите са пътници. Ако не го усещат, толкова по-зле за тях.

- Казвате пътници, но докога ще е тази агония? 

- Влезте им в положението - те имат пълното основание да се страхуват от раздяла с властта. Все пак някакви мисловни способности са им останали. Големият ужас у ГЕРБ е, че биха си отишли, че няма да правят изборите - което все пак им дава някакъв шанс, че ще се разделят с административния и властови ресурс. Ще останат само с репутацията си на почтени, компетентни, интелигентни и можещи политици, което е ясно, че е силно уязвима теза и че почти не останаха хора, които да вярват в нея. Колкото по-дълго продължава тази агония, толкова по-зле за тях. Дори и да се довлекат по корем до редовните парламентарни избори идната пролет.

Липсва им наистина инстинкт за самозащита. В една ситуация са, която ми напомня как в Южна Индия местното население лови маймуни. В един кокосов орех издълбават цепка, достатъчно голяма да си пъхне маймунката ръката, но не достатъчно голяма да я извади, като е свита в юмрук. Слагат малко ориз вътре в ореха, завързват го за верига и маймуната е готова да се хване. От 100 маймуни има само една с достатъчно интелект, за да пусне ориза и да се спаси.

Управляващите са се хванали като удавници за властта и не си дават сметка, че единственото спасение е да я пуснат. Тогава имат някакви шансове, имат някакво лице и да говорят със своите избиратели.

- Вицепремиерът Томислав Дончев миналата седмица заяви, че най-добрият за ГЕРБ вариант са именно предсрочни избори през есента. Защо тогава така са се вкопчили във властта?

- Има някакъв проблясък на разсъдък в това изказване. Само че явно уплахът е много голям. Капан е. Дори и да останат, на какво могат да разчитат?! На някаква гениална и животоспасяваща за тяхната репутация идея, на това, че ще извадят някакъв магически, финансов или друг ресурс до март-април следващата година, с което да решат някакви социални или други икономически проблеми. Никога не им е била силата в интелекта, в аналитичните способности и затова не могат да прогнозират какво ще им се случи. Засега виждат само гнева на свободните хора! Но когато срещу тях се изправи и свободата на зависимите от тях, "свободата на робите", тогава ще видят какво става. Сега имат срещу себе си достатъчно интелигентни протестиращи, които излъчват обяснимото човешко чувство на погнуса и гняв.

- Хубаво, но за толкова години управляващите и в частност Борисов, който два пъти предсрочно сдаде властта, не разбраха ли, че този гняв няма как да бъде потушен, докато не си тръгнат? Колко могат да "тупат топката"?

- С годините към естествената им неинтелигентност се прибави и придобита. От безнаказаност, от наглост, нахалност, безпардонност и пр. Времената обаче се смениха. Борисов веднага би подал оставка, ако президентът беше не Румен Радев, а Цецка Цачева. Страхът е, че ако има служебен кабинет, не че той може да направи толкова много и е с ограничен мандат, но все пак може да свърши нещо. И най-важното - ще контролира изборния процес, което означава, че им се изтръгва оризът от ръцете. Остават без основния си ресурс. Корпоративният вот, който също е техен ресурс, ще се изпари като дим. Защото зависимият бизнес, ако упражнява въздействие за гласуване по определен начин, ще го направи не за тези, които са му давали, а за онези, които ще му дават в бъдеще. Затова и няма да има оттам някаква признателност. Няма да го има областният и кметският административен капитал, защото виждам и там как цари суматоха. И ЦИК, ако не бъде сменена, също няма да е в тяхна полза. 

Управляващите със сигурност загубиха важен ресурс и това е медийният. Контролираните от управляващите медии са последен участник на информационното поле в момента. Ако ГЕРБ не правят изборите, те ще имат 2-3 пъти по-малко гласове.

Всичко това се осъзнава от протестиращите, колкото и разнородни и мнителни един към друг да са те.

- Но протестиращите искат оставката и на главния прокурор Иван Гешев, който всъщност е човек на статуквото и бе избран за поста от управляващите.

- Гешев няма да бъде забравен. Дори и след оставката на Борисов и правителството му, никой няма  да забрави казуса. Дори и ако Гешев се изметне и поведе подчинените си прокурори срещу Борисов, което е в състояние да направи като акт на самозащита. Така че пъзелът се руши и тръгна "ефектът на доминото". Ще наблюдаваме много примери на бивши партньори в парламента и другаде, които няма да пропуснат да забият нож в гърба на аскета от Банкя.

- Като че ли обаче има една апатия и все се повтаря в публичното пространство мантрата, че няма алтернатива и че протестът не е родил изявени политически лидери. Така ли е?

- Обществото ни е поразено от тежко раково образувание с метастази навсякъде - в икономиката, в съдебната система, в медийния свят и много други сфери. Все пак този протест показа, че в България има едно поколение и много хора, които са развили имунитет и имат имунитет срещу това заболяване. Някои са го придобили даже. Разбира се, сме далече от колективен имунитет на рецидиви срещу всичко. Ние сме не просто държава с мафия, такива има доста, но сме от малкото мафии-държава. Има такива в Черна Гора, Косово, Молдова. Операцията в този случай е доста тежка. Когато си в напреднал стадий, съществува и риск да не се излекува болният. Само това обаче е надеждата.

Едно поколение, което е запазило имунните си сили, може да избави обществения организъм от всичко, което ни се случва 10 години и само ескалира.

Има надежда. Ще се появят нови партии и съм сигурен, че в прочистването ще се включат и много съществуващи формации. Тъй като почти всички партии, някои от които са още в ембрионално развитие, ще се прочистят от токсичните си хора. Ще има катарзис.

Протестът ще излъчи и много разнородни, нови личности, някои тях ще имат лидерски качества. Могат да се създадат и по-ефективни форми за граждански контрол, тъй като видяхме, че той работи.

През последните 30 години имаше доста протести, които бяха заредени с отчаяние, с гняв, но в настоящия има надежда. Истинската революция става, когато се появи и надеждата.

- Къде е в цялата тази картина БСП като опозиционна партия?

- На БСП със сигурност й предстои сериозен ремонт. Във всички партии очаквам сериозни трусове. Наистина много се промени политическият ландшафт. Левицата през последните години бе поразена от това, че се фиксира в ГЕРБ като основен свой опонент и до голяма степен заприлича на нея. Неизбежно е. Така и СДС заприлича на БСП от болшевишки тип даже. Когато опонентите ти на политическия пазар са други субекти, различни от ГЕРБ, тогава ще се освободиш за сериозни реформи и за решително обновяване на своите лица, на идеите и на поведението си.

Сигурен съм, че най-сетне в българската политика ще се върне дебатът върху идеите, върху ценностите и върху визиите. Първо за спасяването на страната, а като я спасим, защото има заплаха и това да не стане, да мислим каква България искаме. Последните дни си наложих информационна диета, която повече е свързана с всякакви ментори, които се мъчат да обяснят на протестиращите защо протестират, да им кажат колко сложно е да променят нещо съществено, как няма алтернатива. Ще призова всички, някои от тях са и мои колеги, "поскрийте се малко!". 20 години ни слушат. И бъдещето ни е именно в тези хора, които са навън на улицата.

Позитивното е, че машината на управляващите е счупена. Държавата е счупена и правилно са забелязали управляващите, но те я счупиха.

- Възможно ли е да я поправим?

- Няма да е никак лесно, но е възможно. По-добър вариант е, отколкото да ги оставим те да я поправят. Единственото, което могат да направят, е някои читави резервни части да ги продадат на вторичния пазар. И най-важното е, че се разпука и т. нар. задкулисие.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Минск бяха арестувани координатори на протестите

12.08.2020

3249 58
Полицията в Минск стреля по балконите

12.08.2020

2247 9
София осъмна с три блокирани кръстовища

12.08.2020

Обновена

13166 115

Коментари

Testament
снимка на Testament

Хахахахх  и тоя са нада на кинти от черепа/чорапа  скрънза/👎

F+
снимка на F+

Баси издуханото допитване ..грантаджия и доносник.👎

Forza NATO

Беснейте, Румпита! 😄

 

P.S.

Пардон - Бесней, Румпи! - в ед.ч., че си е май все същият хилядНик - стахановец.

nottheone1

бе нека се пенят и си верват

ssto

            — Моментът подходящ ли е да си подам оставката от екипажа? — попита Ринсуинд, впил поглед в спътниците си.

            — Не — охлади го лорд Ветинари.

            — Ами ако изтъкна безумието като причина?

            — За себе ли говориш?

            — Вие изберете!

            Ветинари го повика с жест при себе си.

            — Някои биха казали — промърмори Патрицият на магьосника, — че е задължително да си безумец, за да участваш в това начинание. В такъв случай ти имаш необходимата квалификация.

            — Тогава… да речем, че не съм безумец?

            — О, като управник на Анкх-Морпорк мой дълг е да изпратя само хора с остри и хладнокръвни умове на толкова важна мисия.

            Погледите им се срещнаха за миг.

            — Май има някаква уловка — промърмори Ринсуинд, макар да знаеше, че загуби играта.

            — Да — потвърди Патрицият. — Най-хитрата.

Каубой
снимка на Каубой

Червен чорап зелени гащи- мордорска вещица.

Magi

Браво , Живко. Много точно казано. Жив и здрав да си!

Джиджи

Но последното изречение на Живко е най-ценно от всичко:

Най-сетне се разпуска ЗАДКУЛИСИЕТО.

👏👏👏

 

Ace Ferrengo Ce...

Кое е новото, което казваш, Живко ?! Все претоплени манджи и заклинания. Единственият полезен ход на бойчето беше незабавно да шитне, или поне да направи всичко възможно да шитне Гешев. Ако наистина иска да запази власт и перспектива. В шаха се нарича "инициатива". Това как главния прокурор нямало да бъде забравен и т.н. и т.н. са приспивни мантри на зависими хора !!! Въобще, Ристето му вдигна топка за спасение на бойчето (поиска дисциплинарка през данито), но той не я отрази. Сега ти вдигаш следваща, размиваща пейзажа, топка. Геша да е първи и всичкото социология да не се показва и анализира поне 10 години. Така мисля !

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Сичкуту трол отработва, че последни пари и после в Чистотата... 

Кара Колю

Да не са купили Дума?

nebenebe

Оптимист е човекът. Дано излезе прав. Но има много заблуден народ още. Като добавим зависимите и намазалите, нещата са трудни и мътни. Медиите имат много голяма вина.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Прав е човекът:

"Нещата всъщност са много прости."

Простаците не могат да управляват държавата.

Няма начин да няма начин да заживеем без простаци, които да ни грабят и заповядват.

mehudi

на тоз човечец време му е да излезе в пенсия и да си гледа старините, прекалено много му се искат нЕкои неща, чак си е повярвал. помните ли през 2013 г. като тиквата сдаде властта, съдружникът на райчев (оня с очилата, червендалестия) как подскачаше от радост при г-на трифонова на канапето - "това е краят на бойко борисов, отиде си, урааа!!". бойко пък взе, че се върна. та и тоз живко тук така сега, през 2020 г - нямал тиквата това, нямал онова, време да го изметен, ще се родят нови и тн. тиквата има трески за деляне много, това е ясно, но да се стресне от хиляда души на улицата, няма да го бъде. а и жълтите павета не са цяла софия, да не говорим за бг-я.

ЕСОФ

За най-доброто на Борисов ли трябва да мислим? Аз пък знам, че трябва да мислим за най-доброто за България. Ако Борисов попада в решението на този пъзел, дори и да не е най-доброто за него, той трябва да се остави да работи.

Бонжуар

Живко👍

Банкянските кавали беснеят с кокосови орехи по ръчичките... 

Красота! 😀😀😀

Чичo
И тоя комуняга, както и шепата други пригласачи на чорапа/бекапе разчита на малоумието (според тях) на народа. Начи комунделите (ездачката, бойкикьоф и още няколко люспи) ще се крият зад вратата доде някой бутне боко, и тогава ша рипнат като едни аслани да грабнат топката, да нахлуят мощно в наказателното поле и да отбележат гол (да почнат пак да крадат, щото само това умеят).
Би било интересно за нас, гледащите отстрани, но едва ли ще ни доставят тази веселба, народеца не е толкова елементарен, колкото гореизредената пасмина смята.
Бонжуар

Чичо Йоцо гледа иде ли една Шехерезада по жицата на нивата в БанкИ... Потраквайки с кокоса, докато Му лъска бутонките и Му глади анцуНга с ръб в дЕсно... 🐑💨

Жозефа
снимка на Жозефа

Никоя държава, ако е управлявана като държава,  не се "чупи" (боже, как заговорихме примитивния му език) със смяната на кое да е правителство. 

"Чупи" се мафиотска групировка, когато отстрелят Кръстника ѝ.

nafta

Големият ужас у ГЕРБ е, че биха си отишли, че няма да правят изборите

Комай единствените вътрешни избори, които Герб загуби, бяха организирани от тях. Президентските през 2016. Всички избори, които Герб спечели, с изключение на президентските през 2011, не бяха организирани от тях. 2009, 2013, 2014, 2017...

Така че не виждам много логика в Живковите разсъждения.

Герб може да спечели следващите избори само ако бъде свален предсрочно и веднага.

wreckage
снимка на wreckage

Жифко Георгиеф👍

Evasion

Борисов веднага би подал оставка, ако президентът беше не Румен Радев, а Цецка Цачева.

Ето това е най-важното. Организаторите на сегашния протест пропуснаха тази малка, но важна подробност и сега са в безизходица... 

2019
Да, прав беше Боби Чарлтън навремето: "Има една държава (България), в която футболът се разбира най-добре и най не може да се играе".
Така е и с политиката.
Автоцен

Живко е за завиждане. За да изговори всичко това, трябва да е бил в отлично настроение в продължение на минимум половин час. 

Влез или се регистрирай за да коментираш