facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Доларовият капан

11820
Снимка: Архив

От началото на хилядолетието икономическите анализи на световната валутна система звучаха като присъда: краят на доларовия стандарт е близо! Глобалната финансова криза 2007-2008 г. изглеждаше като повратна точка на крушението. През 2009 г. делът на долара в международните плащания и валутните резерви на страните в света отбеляза най-ниското ниво още от времената на Бретън-Уудс, където през 1944 г. бе проектирана съвременната валутнофинансова система, базирана върху долара като резервна валута на света. Групата на 40-те най-големи икономики в света изглеждаше твърдо решена да промени архитектурата на глобалната платежна система, за да използва националните валути на десетки страни в международните плащания. Но сметките излязоха грешни и след 2009 г.  делът на долара нарасна обратно до нивата преди спада – както в международните плащания, така и във валутните резерви. Очакваният пробив на юана започна плахо преди 10 г., не достигна дори дела на йената в международните плащания и затихна под 5% от трансграничните преводи. Светът много искаше, още повече се заканваше да се освободи от ограниченията на доларовия стандарт, обаче не намери с какво да го замени. В близко бъдеще ще е още по-трудно да се намери решение, защото

Г-40 се разбяга

във всички посоки. Днешните правителства на най-големите икономики имат крайни разногласия помежду си. След резкия политически завой на Бразилия от авангарда на финансовите реформатори тихомълком се отдръпна и ЮАР. Проектът за алтернативна глобална платежна система - която да е напълно независима от долара, от Федералната резервна система и така да е неуязвима за санкции от страна на САЩ, на думи продължава да се развива, но на практика развитие не забелязваме. Русия, Индия и Китай продължават да работят по проекта, но дори и да пуснат в действие платформа за плащане в националните им валути, тя ще остане все пак една регионална платежна система, насочена към Азия, далеч от глобално покритие и значение.

Светът спестява в долари, продължава да финансира икономиката на САЩ и остава в регулациите на американското законодателство и под заплаха от все по-често прилаганите и все по-обременяващи санкции. Най-показателно за степента на зависимост на световната финансова система от доларовия стандарт е разпределението на валутните резерви COFER 1) Към края на 2017 г. резервите в чужда валута на страните в света са били 11.4 трилиона (Т) долара. От тях над половината, 6.6Т, са в долари, еврото е втора световна резервна валута, но с три пъти по-малък дял (2.2Т), следват йената (0.6Т), паундът (0.5Т) и само 0.2Т в жънминби. Още по-голям е делът на инвестициите в ценни книжа, издадени в долари.

никой не може да заобиколи Ню Йорк

и да работи независимо от банковата система на САЩ – нито държава, нито дори и най-малката банка. Плащанията в долари нарастват по обем. Всеки ден през клиринга в долари минават плащания за 1.5T долара, двойно повече, 3Т – през платформата на Федералната резервна система за плащане в реално време. Въпреки че делът на еврото в международните плащания нарасна до 36%, все още плащанията в долари (40%) доминират в международната търговия; над двойно по-голям е делът на долара в борсовата търговия със срочни стокови контракти (фючъри). Така че, когато преди дни саудитски министър заплашваше как ще спре да продава петрола за долари, само пресата го прие сериозно. Това е не само абсолютно невъзможно, но и неразумно. Стоковите борси в САЩ ще продължат да работят само в долари, а те алтернатива нямат. Примерът с Венецуела е показателен за загубите, които може да понесе дори един от най-големите производители на петрол, ако бъде изолиран от пазара и особено от борсите в САЩ.

Голямата заплаха е да те изключат

от платежните системи – за междубанкови плащания (SWIFT), международните оператори за плащания с банкови карти, от платежните системи на „техническите гиганти“ и от новите финтех платформи за парични трансфери. Огромна част от тях са американски или под юрисдикцията на САЩ. Тази опасност кара всяка страна, всяка банка, а вероятно и всяка по-значима фирма да търси алтернативно решение: как може да съществува, ако попадне под най-тежката санкция и е изолирана от глобалните платежни системи. Не е невъзможно, но е трудно, скъпо и много рисково. Лесно измъкване от капана на долара засега няма. Доказва го най-нагледно провалът на страните от еврозоната, които преди година обявиха, че ще осигурят независим (от САЩ) канал за разплащане с Иран. Не успяха. Но т.нар. финансов байпас, алтернатива за поддържане на валутни резерви и плащания, заобикаляща банките и администрацията на хегемона САЩ, е безспорно нужна и се търси. Някой ден сигурно ще бъде намерена. Едва ли ще е скоро.

- - -

1) COFER, Composition of Official Foreign Exchange Reserves, Структура на официалните валутни резерви.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Лигата" настоява за излизане на Италия от еврозоната

06.12.2019

479 4
Путин предложи на САЩ да удължат Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

05.12.2019

820 3
Иран тайно прехвърлял ракети в Ирак

06.12.2019

133

Коментари

mehudi

китай е доста "млад" на межд пазари, но вече имал 0,2Т, докато добрата стара англия - 0,5Т. китай, индия и русия били играчи на незначителен азиатски пазар. алтернатива на сащ някога ще бъде намерена, няма да е скоро.

да се върнем към тез мисли след 5-10 години

Наблюдател 1

Това ли е срокът, в който РФ ще приеме юана?☺

ЗИП
снимка на ЗИП

А в какво се изразява "капана на долара" ?

 

Кат гледам "аятоласите" си се чувсват прекрасно, Путин ще изкара на власт още 20 години, Предеседателя Си въобще да не го мислим, дори Мадуро си е бетон на поста засега...

 

И какво помага  "глобалната сила" на долара на САЩ ?

 

В това, че немат високоскоростни железници, че инфраструктурата им се руши, че са затънали в наркотическа пандемия, че имат "ръждив пояс" и огромни региони все едно излезли от камерата на Тарковски....

 

:)

ДpaгaнOxpидcки

немат високоскоростни железници, че инфраструктурата им се руши, че са затънали в наркотическа пандемия, че имат "ръждив пояс" и огромни региони все едно излезли от камерата на Тарковски....

И гроздето кисело...

P.S. Пише се "наркотическая", не "наркотическа"...

 

mick

Наистина има доларов капан. Така САЩ и васалите от ЕС източват останалите страни и финансират "запандата демокрация".  Без тоя капан и бомбенето.. западната демокрация щеше да е като у нас - мизерна демокрация.

 

Наистина в момента не можем да си представим свят без долар.. но някои неща се случват доста бързо и ако въобще тръгне замяна.. то тя ще е ужасно бърза.

 

А и при толкова много дълове в долари.. що пък някой да не поиска да направи нещо като нашата хиперинфлация? Особено като се има предвид, че точно западните демокрации са най-големите длъжници.

 

 

Augereau

А и при толкова много дълове в долари.. що пък някой да не поиска да направи нещо като нашата хиперинфлация? Особено като се има предвид, че точно западните демокрации са най-големите длъжници.

 

Поради много причини, цитирам 2 основни:

 

- както е загатнато, никой кредитор (т.е. целият останал свят) не е луд да го направи - на теб ако някой ти дължи 10 000 лв, ще искаш ли като ти ги върне да можеш да си купиш една близалка с тях?

- ти ако въртиш търговия с някой, ще искаш ли той да фалира?

Предполагам отговорът на горните 2 въпроса е 'не'. 

Значи остава длъжниците да си спретнат сами такава хиперинфлация. Но защо да го правят - те си печатат пари, направили са си система изцяло в тяхна полза, живуркат си, кредиторите също са доволни - кому е нужно? 

Видя се опасността от фалит на една пиклива Гърция какви поразии може да направи за световната икономика - фалирала Гърция, щеше да означава фалирали френски и немски банки, оттам зверска криза в цяла Европа, която яко купува китайски стоки и руски газ. Кой щеше да спечели от подобен сценарий? Сега си го представете същия сценарий, само че с фалирала Италия (10 пъти по-голяма икономика от гръцката) или САЩ (100 пъти по-голяма от гръцката). Общо взето ще има глад - както в Италия/САЩ, така и в цяла Европа, Китай, Русия и Индия. 

Единственият начин доларът да бъде преборен е без големи катаклизми, бавно и методично. Само че:

1. Ние няма да сме живи да го видим. 

2. Проблемът на подобни бавни и методични планове е, че е много вероятно през това време да се случи някакво по-голямо събитие (или серия от по-малки), които да променят картината тотално. Възходът на интернет, споделената икономика, "зелената" иконономика, климатични катаклизми, възходът на разплащания чрез алтернативни платформи, технологични пробиви са все събития, които могат и вече донякъде променят нещата в една или друга посока. 

Та така, живейте си живота, забавлявайте се с приятели, обичайте си децата и не гласувайте за идиоти. Другото е приказки на вятъра за на по бира. 

ПС: И не четете глупостите на ЗИП-а що се отнася до икономика - от пуцане може и да разбира, ама от световна икономика завалията хич не вдява. 

Дагоев

Точно за пуцане става въпрос. Без това САЩ не могат да съществуват.

ЗИП
снимка на ЗИП

Има "доларов капан", но с тази разлика, че в него са склещени главно САЩ !

 

:))

 

Да напомням ли колко беше БВП на САЩ към общия световен БВП през 1945г ? 

 

Некой твърдят, че бил дори 55 %.

 

Ся е 20 %.

 

:))

ivanko77

Малко е некоректно да се смесват абсолютни стойности и проценти! Да, сега обема в долари като абсолютна стойност е висок, но като проценти не чак толкова и си върви надолу. Световната търговия е доста абстрактно понятие, а световните валутни резерви още повече. Няма как да намаляват доларовите резерви, поне не в близко бъдеще, не ми е известен самоубиец, който е готов рязко да насити пазара с долари, а от там и тяхната обезценка и на собствените му резерви, но подмяната им, както и на самата търговия си е нещо, което си върви. Чудно как една разплащателна система между Китай(Н2 номинално БВП), Русия(Н11-12) и Индия(6-7) се разглежда само като регионална система, отделно, че ЕС(общо е Н2, преди китай и малко след САЩ), отдавна прилага собствена система. Русия намали доларовите резерви, Китай пуснаха търговията с петрол с юани, така, че всичко върви в тази посока и нормално, след като Бретън-Уудс отдавна не е наистина валидно.

Jules

Финансовите корифеи тук  все забравят да споменат и изтълкуват вътрешния дълг на САЩ : 21 трилиона долара / 21 хиляди милиарда /. Този Дамоклиев меч може да се откачи от стената всеки момент. Нека  Хърсев да коментира, но без разни али-бали и абракадабри. Да даде отговор на въпроса:" What if..... "    Аз за себе си имам отговор.

mick

Както е тръгнало .. САЩ ще направят 50-100 трилиона дълг.. ЕС и те там някъде.. до десетина години - другите да му мислят как ще ги изплащат/другите държави имам предвид ;) - едните печатат, другите работят и връщат ;)/.. освен ако....

 

Да не забравяме, че западните демокрации има и едни скрити дългове/във вид на пенсионни задължение и други социални обещания/ които се оценяват в момента на над 100 трилиона само за САЩ...

buratinob

Хърсев не отчита отмъщението на китайката.

Когато Китай са готови ще хвърлят през прозореца тухлата-резерва сега 3, тогава може и 5 трилиона.

Ще бъде феерично инфлация с много, много нули в ядрена сила.

 

аиг3

Как точно се отчитат нечии мокри сънища, които предвиждат, че Китай ще заживее във Вакум или в друга вселена, за да може без последствия да разбие икономически най-големия клиент на китайски стоки. Отделно, че това дето го мислите би било такъв катаклизъм, че ще разстрои целия свят включитално и Русия. Полза от него не би имал никой. Пък инфлация с много нули може да направи засегнатата ядрена държава нестабилна и готова за отмъщение с желязо. И за какво? Щото мразим пиндосите и се приема по дефиниция, че и китайците рзсъждават толкова елементарно.

Думи думи

никой не може да заобиколи Ню Йорк

 

А Тръмп въобще не е човек на банкерите и целта му е точно такава. Да стъжни живота  банковите паразити в САЩ.

Как ли ще се коментира Базел III ?

Анализатори говорят за нова Ялта, и Нюрнбергски процес.

https://www.youtube.com/watch?v=paFLVrl39ZQ

Kultura

Тръмп направи невероятното: успя да утвърди САЩ като единствен хегемон в света. Потресаващо!!!

Jules

You must be f....ing  joking.😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×