facebook
twitter

Наблюдател

Добрите и лошите новини от протестите на медицинските сестри

Те искат не само пари, но и справедливост. За здравеопазване у нас се харчат 9 млрд. лв. годишно, а няма пари за заплатите на 30 000 сестри
2920
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протестите на сестрите не са малки и по-важното - не са казионни, благодарение на което не могат да бъдат укротени с празни приказки и лъжи.

На пръв поглед събитията с ескалиращите протести на медицинските сестри са добра новина. Години наред официалната им съсловна организация - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и синдикатите тупаха топката, оплакваха се по медиите, организираха тържествени протести на професионални празници, колкото да отбележат съществуването си, и изпълняваха основно казионнна роля, в резултат на което медицинската сестра се превърна в силно застрашен вид, зле платен, свръхнатоварен, бит и обиждан от пациенти, унижаван от началниците си, а напоследък и лъган нагло от управляващите. В момента сестрите у нас са два пъти по-малко от необходимото за осигуряване на адекватни здравни грижи и ще намаляват, тъй като средната им възраст е над 50 години. Според работното място те получават заплати между 670 лв. до 1400 лв. Но срещу по-високата заплата обикновено стои безумно натоварване.

От пролетта самите сестри се организираха и започнаха протести, без да чакат рамо от съсловната си организация, и това е част от добрата новина, защото всяка проява на гражданско общество у нас е положителна за всички граждани на страната. Медиците искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-нормални условия на труд, т.е. адекватно заплащане на нощни дежурства, стаж, добавки при извънреден труд или просто по-малко извънреден труд. След серия неизпълнени обещания и неадекватни реакции,

 

които в крайна сметка се оказаха откровени лъжи - 

 

5 месеца кабинетът и здравното министерство ги баламосваха, че им дават 50 млн. лв., сестрите пристъпиха към изпълнение на заплахите. В две много различни една от друга болници бяха подадени колективни оставки - голямата частна "Токуда" в София и общинската в Карлово. В Карлово - заради ниски заплати. Там старшата сестра в детското отделение получава основна заплата от 730 лв., която се допълва с т.нар. допълнително материално стимулиране. Тоест - когато има повече болни деца, тя взема повече. Ако няма - не взема. От болницата предложиха заплатата й да се увеличи със 100 лв., тъй като за повече няма пари. В "Токуда", според Мая Илиева, организатор на протестите, която беше дисциплинарно уволнена от болницата, сестрите получават повече, но "се използват като роби" - по три на смяна отговарят за много и тежко болни пациенти. Заради това изражение на тотално сбъркания механизъм на функциониране на здравната система сестрите искат и отпадането на статута на търговски дружества на болниците. Искат, и то настоятелно, повече справедливост в система, която в момента е враждебна за всички, и това също е добра новина. 

Фактът, че сестрите преминаха от заплахи към действия, е показателен за точката, до която са достигнали съсипията и дехуманизацията на здравната система. Но от нея май вече няма връщане, с което започват лошите новини. Как ще се развие сюжетът в Карлово и "Токуда"? В общинската болница протестът на сестрите просто ще ускори логичния, при действащите от години обстоятелства - край на лечебното заведение. Ако някой действително е недофинансиран в така устроената здравна система, това са малките общински болници - те работят по евтини пътеки, обслужват по-малко пациенти, почти нямат кешови постъпления и трудно оцеляват финансово, като е видно кой плаща цената - работещите там. Макар българските болници да доказват емпирично, че лечение без медицински сестри почти е възможно - тяхната работа от години се поема от санитари, от близките на пациентите или от никого, скоро в болници като карловската

 

ще настъпи санитарният минимум

 

под който лечебното заведение просто не бива да съществува, защото е опасно. 

В "Токуда" е силно вероятен друг сценарий. Болницата е особено изобретателна в събирането на пари от пациентите. Там прегледът "на частно" е поне 140 лв., а ценоразписът й е пълен с измислени такси - хоспитализационен преглед - 25 лв., анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета - 33 лв, допълнително поискани услуги - 200 лв., такса битово обслужване - от 40 до 150 лв., пакет поискани и предоставени дейности - от 60 до 3500 лв., и какво ли не още. Явно обаче и това не е достатъчно, за да се наемат повече сестри. Затова и логичното е - ако не успеят да укротят персонала си по друг начин, просто да вдигнат още цените. 

На това държавата реагира отвъд обичайните празни приказки и нищоправене. Първо кабинетът отпусна на няколко пъти по няколко десетки милиона лева, за които обяви, че ще отидат и за ръст на заплатите. Което, естествено, не стана, защото, както и самият Кирил Ананиев обясни - не министърът на здравеопазването увеличава заплатите. Изключителното тук, дори и за родните стандарти, е колко нагло излъга той - цели 50 млн. лв., обявени за гласувани като допълнителна субсидия за болниците и тържествено обещани за заплати на сестрите, се оказаха едва 6 млн. лв., с които са вдигнати парите за подпомагане на болници в труднодостъпни райони и за психиатрична помощ.

МЗ "помогна" в ситуацията и с написване на методика за заплатите на санитарите, сестрите и лекарите, които трябва да са в съотношение 1:1.7:2:2, но тя е с пожелателен и информативен характер. И, естествено, със задължителното обещание, че догодина ще има повече пари и нещата ще започнат полека-лека да се оправят. На протести и действия, които имат потенциала да заплашат функционирането на цялата система, МЗ и властта като цяло отговориха с подигравки поради липсата на капацитет за нещо друго.

А това, което е нужно, е коренна промяна на статуквото, в основата на която е спиране на пилеенето и краденето на пари в здравния сектор по всевъзможни начини. Все пак за здравеопазване у нас с публични пари се плащат над 4.5 млрд. лв. плюс още почти толкова от джоба на гражданите и е изумително, че при това положение няма пари за заплатите на 30 000 медицински сестри. 

Не чак толкова изумително е как ще приключи историята - проявата на поредния симптом на разпада на здравната система, както винаги, ще платят гражданите - със здравето и от джоба си. 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кака и батко отмарят в средата на пожара

15.02.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

13125
От Аушвиц до София - обгазяване и пернишка трагедия

27.01.2020

1519 2
Българите повсеместно се надигнаха срещу боклука

27.01.2020

Николай Иванов

2516 8

Коментари

Slava
снимка на Slava

Няма нищо изумително. Системата на българското здравеопазване може да послужи за модел как безнаказано да се крадат десетки и стотици милиони. Сещате ли се защо лекарите не протестират? Ако не, питайте Костов - Игнатов - Семерджиев - "мозъците", родили търговските дружества в здравеопазването.

 

"Тоест - когато има повече болни деца, тя взема повече. Ако няма - не взема." А като няма пациенти, който може - краде. И не протестира.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

И в какво да се преобразува "Токуда", Славе?

Хубаво, Костов и Семерджиев са сатани. Ами нали ГЕРБ са на власт вече 10 години - що не направиха здравна реформа, която да обърне положението?

Дежурния

Многократното предъвкване на откровени лъжи не ги прави истина. Държавната система на здравеопазване е зле, но оправянето иска и воля и реализъм и ресурси. Нито едно от тези неща не е налично. Протестират основно сестри от общински болници, в които централната държава има малко влияние. Няма как да имаш високи заплати на място, където няма кого да обслужваш и/или не искат услугите ти. С мантри няма да се промени простия факт, че в селища с 10-20 хил. човека население няма как да се издържа с високи заплати болница с персонал стотици хора. Повечето от общинските болници са именно нещата които пилеят ресурсите на здравната система. След като кметове и общински съвети искат общинска болница, да намерят пари за да плащат заплатите там, а не да правят цигански сватби - от нас болницата и назначенията, от министерството и здравната каса парите. Организаторката на протестите вече приглади рокличка като съучредител на инициативен комитет за избор на Мая Манолова, ще приглади и за челно местенце в следващите листи за депутати. А за заявленията за напускане на сестри от една от трите реанимации в Токуда нещо се позамълча. Явно частните болници си решават проблемите и без министерства, кметове и общински съвети.

Между другото, тази седмица изтичат някои от предизвестията, но вероятно за това ще се "забрави". Също така, провеждането на акциите точно в месеца преди изборите изглежда е чиста случайност, а не нещо замислено и организирано отдавна.

Slava
снимка на Slava

2

Пон., 07/10/2019 - 01:20 (нов)

бонго-бонго

И в какво да се преобразува "Токуда", Славе?

Хубаво, Костов и Семерджиев са сатани. Ами нали ГЕРБ са на власт вече 10 години - що не направиха здравна реформа, която да обърне положението?

 

Реформа на сбъркана изначално система не може да има. Тя, системата, освен че корумпира лекари и пациенти - да дават и вземат рушвети под масата, позволи на милиони българи да НЕ плащат здр. осигуровки години наред. Години наред никой не знаеше кои не плащат. Стигна се до безумието опрощаване на неплатените и едва после болниците спряха да приемат неосигурени. А на самоосигуряващите се е позволена минимална осигуровка, което в среда на преобладаща сива икономика, ощетява с милиони здр. каса и тези, които плащат честно всичко до стотинка. Още - всички частни лекарски кабинети са част от сивата зона - колко прегледа, манипулации, изследвания са направени никой не знае. Пред НАП се декларират минимални суми. Лекарите са доволни, държавата също, защото последната стачка на лекарите за пари беше преди повече от 20 г.

 

Нито ГЕРБ, нито БСП, никоя партия сама не би могла да направи каквото и да е за цялостна промяна на системата, не реформа, а промяна, без общо, национално съгласие какво искаме. Искаме ли една част от работещите да плащат осигуровките на друга част - онези работещи за които "плаща държавата". Искаме ли във всяко село болница. Искаме ли повече от една здр. каса. Добре ли е, ако лекарите, които работят в болници и имат частни кабинети, в тях да работят само със здр. каса. Който не желае да работи със здр. каса, напуска болницата и изчуква само частно, платено. Или друг вариант - издава фактура на пациента и касата му връща част от парите платени за преглед, лечение и пр. 

Клиничните пътеки - да има или не. Ще се плаща ли за грешно лекуван болен, който после търчи от Бургас в Ст. Загора или София, да му чупят и наместват отново накриво зарасналата счупена ръка.

Мога да продължа, но спирам, защото зная какви ще са отговорите на повечето въпроси. И това не ме прави оптимист по отношение на скорошно съгласие между политиците от една страна и между тях и съсловието - от друга. Но демографската криза, респ. намаляващият брой на работещите плащачи ще принудят тези, които само говорят, да седнат, да мислят, да чертаят и смятат, докато намерят верния път.

Сигурна съм, че имаш познати, които живеят в Англия и Германия. Питай ги там колко време се чака за преглед, операция, изследвания. И на какво разстояние е най - близката болница до онези, които живеят в по - малки градчета.

За профилактиката и личните лекари - много важно!!...

Предводител на ...

Реформа на сбъркана изначално система не може да има.

Славен гербаджийски гьонсуратлък. И поразяващо високо ниво на компетентност. Славно жгербна липса на административен и умствен капацитет, което обяснява неистовата страст от пазене на Мускула-Който-Ни-Храни, щото иначе нещата са майка плаче, грамофон свири. 

Дежурния

Заклинанията и заклеймяването не помагат. В България спрямо населението има около 250% повече болници отколкото във Франция и около 220% повече болници от Германия. Това в държава, където половината осигуряващи се внасят здравни осигуровки върху и под минималната (българска) заплата.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Реформа на сбъркана изначално система не може да има. .....

 

Нито ГЕРБ, нито БСП, никоя партия сама не би могла да направи каквото и да е за цялостна промяна на системата, не реформа, а промяна, без общо, национално съгласие какво искаме.

Ма верно ли, Славе? Костов и Семерджиев започнаха техната реформа без консенсус при упоритата съпротива на БСП, като промениха изначално старата. След 2001 г. започнатото беше оставено в заварено положение и нито беше довършено според замисъла, нито беше променено с нещо ново - вече 20 години. 

Впрочем БСП от тогава си играе с идеята за промяна на тая система - чист популизъм, с който заблуждава изветрелия електорат, че е възможно соц.здравеопазване в сегашните условия. А ГЕРБ - какво кърпят и наливат в каца без дъно. 

Гледам не си ми отговорила на въпроса -  в какво трябва, според теб. да се преобразува частната "Токуда" - в дружество с нестопанска цел?

Дежурния, ако и поддръжник на ГЕРБ, е написал нещо, което аз самият си мислех да напиша, но беше късно, а и съм писал многократно. Впрочем с него точно сме дискутирали как през последните години се увеличават абослютно ненужно и тихомълком леглата на брой население, за неравномерното разпределение на болници в различните райони и за феномена "общинска болница" в малко населено място.

Slava
снимка на Slava

6

Пон., 07/10/2019 - 10:25 (нов)

Дежурния

Това в държава, където половината осигуряващи се внасят здравни осигуровки върху и под минималната (българска) заплата.

 

И после искат всичко да им е "безплатно".

 

Нашата здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти. Такава здравна система в света няма“. - д-р М. Виткова .

Тя подчерта, че формирането на заплатите сега е в ръцете на търговските дружества. Според нея, докато това е така, няма как да се реши проблемът, защото в момента има 4 и 5-цифрени заплати и те не са единични.

 

https://www.segabg.com/hot/knsb-organizira-mashtab...

 

Няма как формирането на заплатите в едно търговско дружество да е в ръцете на държавата или общината. Обаче другарката старателно избягва след А да каже Б.

Slava
снимка на Slava

Костов и Семерджиев започнаха техната реформа без консенсус при упоритата съпротива на БСП, като промениха изначално старата.

 

Започнаха я БСП с домашните лекари. Не можеш да сравняваш 2000-2001 г. с 2011-2019. Заради липсата тогава на каквато и да е съпротива. Виж какво казват днес от БЛС.

 

https://www.segabg.com/hot/knsb-organizira-mashtab...

 

За Токуда и останалите частни болници какво очакваш да ти кажа при този модел на здр. система. Здравна карта казва да се закрият едни болници. Да се закрият, но видяхме масовия вой, протести  - всеки си иска болницата до задника.

Дежурния

Дежурния, ако и поддръжник на ГЕРБ...

Интересно е какви новости може да научи човек за себе си. Дежурния е човек на здравия разум или поне се надява да е такъв. Ако в някой случай е подкрепил ГЕРБ, било е защото са имали позиция най-близо до здравия разум. Всъщност, ако се е стигнало ГЕРБ да са с най-читава позиция, това е най-яркият показател до какво дъно сме стигнали.

Гербаджиите всъщност замитат нещата докато отминат поредните избори, БСП и ко плещят фантазии нямащи абсолютно нищо общо с наличните ресурси и политическа реалност, "десните" (те май станаха повече от едновремешните БЗНС-та) пък изобщо нямат някаква членоразделна позиция по здравеопазването. При това положение, каква реформа може да се направи, след като даже в главите на действащите политически субекти няма нищо реално?

Апропо, предложенията на Кирил Ананиев имаха нотка здрав смисъл, но тях ги разглеждам като индивидуално усилие, не политика на ГЕРБ. Естествено, като се показа част от реалността, всички хорово оплюха вестоносеца. Андрешко продължава с идеята, че другите ще му плащат здравеопазването, ще му го организират и ще му осигурят поне германско или френско ниво. Докато не се намерят политици, които да обяснят, че това няма как да стане, реформи няма да има. В здравеопазването реформата ще е кръв, пот и сълзи, които никой не иска да пролива.

Slava
снимка на Slava

При това положение, каква реформа може да се направи, след като даже в главите на действащите политически субекти няма нищо реално?

Апропо, предложенията на Кирил Ананиев имаха нотка здрав смисъл, но тях ги разглеждам като индивидуално усилие, не политика на ГЕРБ. Естествено, като се показа част от реалността, всички хорово оплюха вестоносеца. Андрешко продължава с идеята, че другите ще му плащат здравеопазването, ще му го организират и ще му осигурят поне германско или френско ниво. Докато не се намерят политици, които да обяснят, че това няма как да стане, реформи няма да има. В здравеопазването реформата ще е кръв, пот и сълзи, които никой не иска да пролива.

 

? Никой. С реформа спусната отгоре,  при пълно разминаване между интересите на лекари, сестри, пациенти, неуспехът е сигурен.

mi6osp.

Предизборно Борисов гаси протеста с огромни обещания.

Влез или се регистрирай за да коментираш