Медия без
политическа реклама

Цената на лампите, или защо Фандъкова не заслужава още пари

Всеки скандал с обществена поръчка в Столичната община усърдно се замита

След като премиерът Кирил Петков обяви, че е възложил на ДАНС проверка на договора за лампите, кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви начало на такава.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като премиерът Кирил Петков обяви, че е възложил на ДАНС проверка на договора за лампите, кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви начало на такава.

Скандалът с договора за уличното осветление в София даде най-краткия и ясен отговор трябва ли правителството да даде пари на Столичната община заради драстично увеличените сметки за електричество. Каквито са постоянните призиви на кмета Йорданка Фандъкова, на заместниците й, сред които е и подписалият въпросния договор Кристиан Кръстев, както и на общинските съветници от ГЕРБ. И този отговор е: държавата не трябва да дава допълнителни средства на Столичната община, тъй като тя е напълно покварена по отношение на финансите на данъкоплатците. Тя постоянно провежда обществени поръчки, като за уличното осветление, които оставят съмнение за увреден обществен интерес и за източване на бюджета на столицата.

Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев изнесе данни как една от фирмите, отговарящи за осветлението в София – „Лог Сиберия“, иска по 5755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, в която тя работи. Докато от другата страна на същата централна софийска улица втората фирма, извършваща същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1587 лв. Бонев показа и фактура, според която от Столичната община плащат по 17,55 лв. за обикновена електрическа клема, която на дребно струва 81 стотинки. „Спаси София“ обяви още, че е купила пет артикула от тези, които общината плаща на „Лог Сиберия“, и че разликата между двете фактури е 910 лв., платени от Столичната община на частната фирма, срещу 139,7 лв. за същото, дадени от гражданската организация в обикновен магазин. Казано бе още, че „Лог Сиберия“ е договорила за направата на шахта да получава по 1177 лв., а „Улично осветление“ - по 419 лв. За LED осветително тяло първата фирма иска по 1587 лв., а втората - 364 лв. За железобетонен стълб до 6 метра едното дружество се е договорило за 2102 лв., а другото - за 509 лв.       

Връзката между конкурса за уличното осветление и исканията София да получи допълнителни пари за тока направи премиерът Кирил Петков. ''Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции…. Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт… Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!'', написа Петков във Фейсбук.

Това, което министър-председателят може би още не знае, е, че договорът за уличното осветление съвсем не е изолиран случай на съмнения за злоупотреби с бюджета на най-големия и богат град в България. А е пореден епизод. Ако в последните дни столицата се прочу с най-скъпите улични лампи, преди това тя вече вече бе известна и с други „рекорди“: най-скъпите градски пейки – 10 000 лв., най-скъпите кошчета за боклук – 1000 лв., най-скъпите улични пътни знаци – 400 лв. за брой. София вече можеше да е позната и с най-скъпите сергии за книги в света - 47 285 лв. за всяка една, седем от които трябваше да са разположени на площад „Славейков“. Около тази поръчка обаче също избухна скандал, поради което вероятно от „Московска“ 33 засега предпочитат да не я обявяват, за да не привличат още внимание върху себе си.

Заради всичко изброено дотук, а и заради още сходни примери,

 

на Йорданка Фандъкова не трябва да се дават пари,

 

за да реши по лесния за нея начин проблема със скъпия ток. Кметът на София твърди, че столичните транспортни дружества са изправени до стената. Обществото обаче помни, че компания в тежко финансово състояние не прави ремонт на фирменото си общежитие срещу 960 евро на кв. м. Както постъпи шефът на общинското дружество "Столичен автотранспорт" Слав Монов. През 2020 г., когато кризата с COVID-19 вече бе факт, той е подписал договор със строителна компания, на която се е ангажирал да плати 2,55 млн. лв. без ДДС за реконструкцията на сградата в жк „Дружба“.

Цените в този договор също бяха космически – Монов се готвеше да плаща по 33,23 лв. за доставката на обикновен електрически ключ за скрит монтаж, при положение че български производител предлага същия за около 2 лв. За доставка на монофазен контакт ръководството на „Столичен автотранспорт“ се беше задължило да дава по 11,71 лв. за брой, докато цената на същия от българска фирма е 2,06 лв. Отделно от това Монов бе поръчал и скъп италиански гранитогрес и чешки латекс за помещенията, в които трябваше да спят шофьори на автобуси от градския транспорт. 

След като скандалът със скъпия ремонт в "Столичен автотранспорт“ избухна, СОС отложи решението си да отпусне 466 000 лв. за въпросните строителни работи, а случаят бе отнесен към Агенция „Държавна финансова инспекция“. До момента няма информация тя да е взела решение. 

Тъй като премиерът Петков е отскоро на поста си, може да не е наясно и с друга важна тенденция. Това, че Фандъкова обеща проверка на договора за уличните лампи в София, не означава, че от нея ще произтече нещо. Че схемата ще бъде разплетена, а виновните - наказани, за да не се решава никой друг да я повтори. Напротив, почти сигурно е, че въпросната проверка няма да доведе до нищо, както преди това не доведоха до нищо и десетки други. Най-много междувременно зам.-кметът Кръстев да бъде принуден да подаде оставка, ако излязат и други скандални подробности. С това ще се изчерпи цялото поемане на отговорност в Столичната община – и политическа, и всякаква.

Примерите за това как в София подозренията за извършване на корупционни схеми не се разследват и наказват, а се замитат, са толкова много, че тук ще има място да се припомнят само няколко. Преди около 3 години Фандъкова обеща проверка и на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. За нея също се появиха данни, че се извършва на изключително завишени цени. Както можеше и да се очаква, резултати от тази проверка няма и до момента, а пък градската управа вече въобще и не повдига темата.

 

Нищо не се случва и по друга скандална история, която се покри с праха на времето

 

През 2019 г. в Столичната община избухна скандал, след като стана ясно, че година по-рано общинското дружество „Чистота Искър“ (след това то бе прекръстено на „Софекострой“) е пренасочило 97 на сто от субсидията си, отпусната му за почистването на район „Красна поляна“, за наем на техника от „Грийн партнърс“, собственост на известния бизнесмен Румен Гайтански-Вълка. Общинската фирма е наляла в сметките на Гайтански над 12 млн. лв. В разгара на скандала стана ясно още, че вътрешният одит на Столичната община е изготвил доклад за управлението на „Чистота Искър“ и открил, че дружеството се ръководи некомпетентно, че е налице злоупотреба с власт от страна на управителя, че са констатирани конфликт на интереси, назначения с родствени връзки сред мениджърския състав, неефективен контрол на одиторите и контрольорите и т.н. Въпреки че не огласи резултатите от одита публично (направиха го представители на опозицията и тогавашният кандидат за кмет на София Мая Манолова), Фандъкова също обеща пълна прозрачност и решителни действия от страна на столичната управа. След което заяви, че лично е изпратила одитния доклад на прокуратурата. Едва ли някой е изненадан, че резултат от обещанията на кмета на София няма и че оставката на управителя на „Чистота Искър“ Юлиян Методиев остана единственият акт, съпътстващ съмненията за грандиозна злоупотреба с обществени средства.      

Вина за вечно висящите съмнения около обществените поръчки в София освен управляващите в града – коалициите ГЕРБ - СДС и ВМРО - "Атака", носи и т.нар. опозиция в СОС. От нейните представители – групите на БСП, на „Демократична България“ и независимият Борис Бонев, единствено последният се държи като опозиционер. Само той търси корупционните схеми, само той сезира контролните органи, пита какво се случва с проверките и т.н. Макар и многократно превъзхождащи го по численост и отговарящи пред доста повече избиратели, общинските съветници от БСП и ДБ се държат като слепи и глухи в много от случаите на очевидни злоупотреби. А някои дори и изглеждат като тайни и дори не толкова тайни съдружници в безобразията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата