facebook
twitter

Наблюдател

Берлин още плаща пенсии на нацисти

Бивши членове на Waffen-SS от редица европейски страни получават плащания заради законодателни неуредици
1175
www.dw.com
Близо 30 души в Белгия продължават да получават плащанията по указ на нацисткия фюрер Адолф Хитлер.

Близо 75 години след края на Втората световна война Германия все още изплаща месечни пенсии на сътрудници на военновременния нацистки режим в няколко европейски страни, включително Белгия и Великобритания. Комисията за външни работи на белгийския парламент гласува резолюция, призоваваща германската канцлерка Ангела Меркел незабавно да спре плащанията и да публикува пълен списък на тези, които ги получават. В документа се казва, че близо 30 души в Белгия продължават да получават плащанията по указ на нацисткия фюрер Адолф Хитлер на хора от Waffen-SS за „вярност, лоялност и подчинение на фюрера”. Германия „последователно отказва да съобщава списъка на получателите на пенсии на белгийските си колеги, като се позовават на правни съображения относно защитата на личния живот“, пише Le Soir. Властите в Белгия не са знаели за самоличността на пенсионерите, заявиха белгийски депутати, добавяйки, че ситуацията е „същата в Обединеното кралство, където бивши нацисти получават плащания директно от германските провинции, без сумите да бъдат облагани или съобщавани на британските власти”. Германското посолство в Лондон заяви, че не разполага с никаква информация за белгийските твърдения. Белгийската държавна телевизионна мрежа RTBF заяви, че подобни плащания се правят също така в Испания, Швеция и Швейцария.

Белгийското издание „Де Морген“ разкри, че местните депутати били най-вече обезпокоени от факта, че в белгийската хазна не е влязъл нито цент данъчни отчисления от тези пенсии. През 2016 г. телевизия RTL първа изнесе информацията, че Германия е изплащала пенсии на жители на Белгия, които са се били на страната на нацистите, но тогава не бяха посочени нито имена, нито суми и случаят бе бързо забравен след първоначалната негативна реакция в обществото.

Днес от тези бивши слуги на Хитлер са живи само трийсетина човека и всичките са на възраст над 90 години. Всеки един от тях получава допълнителна пенсия от Германия – между 425 и 1275 евро месечно, твърди белгийският историк и изследовател на нацизма Алвин де Конинк. В интервю за "Де Морген" той прави следното шокиращо сравнение: на белгийците, служили във Waffen-SS, им се

 

признават като стаж за пенсия годините в затвора 

 

заради сътрудничество с нацисткия режим. В същото време белгийците, които са били експлоатирани в трудовите лагери на нацистите в Германия, са получавали след края на войната обезщетение в размер на едва 50 евро месечно.

След като Вермахтът (армията по време на нацисткия режим) нахлува във Франция, Белгия и други страни, Хитлер издава указ, с който обявява, че чужденци, които са се присъединили доброволно към Waffen-SS, получават правото на финансова издръжка от страна на германската държава. По този повод германският историк Мартин Гьолниц обяснява, че след 1 януари 1940 г. Waffen-SS е изпълнявал задачи на Вермахта, поради което неговите членове са имали статут на държавни служители в Третия райх. По този начин им се е полагала месечна издръжка, както и на всеки друг войник от Вермахта независимо от националността му.

 

В Латвия има около 1500 подобни пенсии

 

Трудно е да се каже колко са получателите на такава издръжка днес и в кои страни от света живеят те. Но само в Латвия към средата на 90-те години е имало към 1500 бивши членове на Waffen-SS с допълнителни пенсии, посочва Гьолниц за "Дойче веле". За тези плащания на белгийски ветерани от СС се говори още от края на 2016 г., когато темата беше повдигната от организацията "Група: памет", за която е работил Де Конинк. Още тогава белгийският парламент се опита да получи от германските власти имената на облагодетелстваните, както и да убеди властите в Берлин да спрат плащанията към тях.

Германската депутатка от Лявата партия Ула Йелпке също повдигна въпроса в Бундестага, но ѝ бе отговорено, че германското правителство не може да предостави подобна информация, тъй като няма данни за това каква част въпросните пенсионери в Белгия са били доброволци във Waffen-SS или са били съдени като колаборационисти. Трима белгийски депутати сега предприемат нов опит: в искане до Комисията по външната политика на парламента те настояват да бъде сложен край на това "напълно неприемливо положение" и въпросът да бъде решен "по дипломатически път". Единият от вносителите на искането допуска, че тези допълнителни пенсии от Германия не се облагат даже и с данъци.

 

Поправка в закона, която е почти безсмислена

 

Германия всъщност е правила опити да осуети изплащането на пенсиите на ветерани от СС. Законова поправка от януари 1998 г. например регламентира, че въпросните добавки може да се отказват на лица, които "по времето на националсоциализма са участвали в нарушения на основните човешки права и правовите принципи. Такъв казус например представлява доброволната дейност в структурите на СС. Поправката обаче се отнася само до молбите за допълнителна пенсия, подадени след 13 ноември 1997 г., което означава, че въпросните скандални случаи изобщо не са засегнати от тази разпоредба. Мартин Гьолниц се съмнява в успеха на новата белгийска инициатива. Всеки единичен случай трябва да бъде проверяван отделно, защото членството в СС не означава автоматично, че лицето е военнопрестъпник. "Мисля, че просто мълчаливо ще се изчака, така че проблемът се реши от само себе си, по естествен път“, недоволства германският историк.

Ключови думи:

нацисти, Европа, пенсии
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот

23.08.2019

2899 2
Гърция спира "златните пенсии" на чиновници

23.08.2019

1013 1
Харчим за здраве с 25% повече от миналата година

16.08.2019

Юлиана Бончева

743 3

Коментари

Magi

Позор!!!

пролетарий о тв...

И аз съм на мнение, че проблема ще се разреши по естествен път. Останали са много малко на брой хора, свързани със СС, като не всички от тях са били някакъв факторнавремето. Германците са достатъчно наказани с "историческата вина", която им се налива в днешно време, заедно с майчиното им мляко. А какво става с престъпленията, извършени от колониалните държави, в днешно време с престъпленията на световния полицай? Отврат отвсякъде. Тази статия в никакъв случай не е сензационна.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×