facebook
twitter

Наблюдател

Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

Следващите управляващи ще знаят, че нацията ще следи всяка тяхна стъпка и няма да ги търпи не 1 г., а 10 дни, казва Георги Георгиев от БОЕЦ
6 652
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Георгиев е икономист по образование, управлява малка шивашка фабрика. Председател е на гражданско сдружение БОЕЦ. То стана популярно с противопоставянето на модела #КОЙ и с активната си позиция и протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

- Г-н Георгиев, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Започнахте и засилени блокади из страната, но виждате ли някакъв ефект и докога така?

- Ефектът предстои - хвърлянето на оставките на Борисов, на Гешев, но не само на техните. Трябва да си тръгнат и директорът на БНТ Емил Кошлуков, и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Тази вече четворна цел се споделя от всички протестиращи граждани. Оставките на Борисов и Гешев трябва да се случат едновременно, за да имаме някакъв пробив за реална промяна. 

- Казвате реална промяна, но засега нито Борисов, нито Гешев имат намерение да се оттеглят. На този фон как възнамерявате да продължите?

- Нормално е двамата да упорстват и да не подават оставки. Те са едно. Както Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган осъзнават, че ако изгубят контрол върху прокуратурата, са обречени, така и Гешев осъзнава, че ако неговите господари сдадат властта, т.е. Борисов подаде оставка като премиер, с него е свършено. Те взаимно ще се крепят и пазят, ще се опитат и чрез репресии и натиск спрямо протестиращите и лидерите на недоволството, както и срещу медии и журналисти, да спрат протестите и блокадите. 

Освен че демонстрира своята наглост, Борисов показва и своята безпомощност. Протестите продължават повече от месец, блокадите - близо две седмици, а властта е неспособна да се справи с тази дълбока криза. От друга страна, тя няма и полезен ход. Ако тръгнат със сила срещу нас, срещу протестиращите, тъй като БОЕЦ е един от организаторите на блокадите, това ще бъде техният край. Оставяйки ни на блокадите, те показват слабост и страх. Убеден съм, че протестите ще успеят. Важното е да не се отказваме и те да се развиват, все повече граждани и населени места да се включват в тях. Ние призовахме "Блокирай мафията!" и това трябва да се случва в цялата страна. Където имаме наши комитети, хората се свързват с нас, а където нямаме, те се самоорганизират и блокират работата на областни управи, гари, митници, магистрали, пътища. Това е начинът за изява на нашето неподчинение срещу мафията в управлението.

- Как се развива ситуацията в страната, защото знаем, че София не е България? Питам ви, защото ГЕРБ държи властта повсеместно и като че ли има страх у хората в по-малките населени места от репресии.

- Да, ГЕРБ държат властта изцяло - и МВР, и службите, и прокуратурата, изпълнителната и местната власт. В малките населени места е още по-тежко. Там отношението на МВР е по-различно в сравнение със столицата. В София протестите са символни и медиите отразяват зорко и дори да искат, ще е трудно за мафията и нейните институции бухалки да бъдат толкова агресивни и брутални. В по-малките градове върви процес на профилактиране - в Стара Загора, в Дупница, в Перник, Видин. Активните граждани са привиквани предварително, заплашвани, репресирани. Дори при опит за блокади биват задържани, съставят им се актове и пр. Но пък и там страхът се пропуква.

Надяваме се, че нашите блокади ще предизвикат лавината от всеобщо недоволство и трябва да устоим докрай. Ще спечелим тази битка не със сила, а с твърдост и решителност. 

- Какво следва след това? Мнозина казват - хубаво, ще свалим Борисов, а след това какво и кой, пак ли същите втръснали и изхабени политици?

- Това е следващ разговор. В момента не е актуален въпросът кой ще дойде, а да свалим тези. Битката за властта е следващата и всички трябва да го осъзнаят. Кой ще дойде после, може би не е най-важното, защото който и да е той, ще знае, че нацията има и активно гражданско общество, което няма да го търпи не 10 години, а 10 дни, ако предаде интереса на обществото. Който и да дойде след това, няма да бъде като настоящите, които превърнаха държавата ни в кочина, буквално. И които предадоха и продадоха държавата ни.

От друга страна, вечният въпрос кой ще дойде после е все едно човек, който е тежко болен, да не се лекува, защото след това може да се разболее от друга болест. Човек прави всичко възможно да се пребори с тумора в момента, а какво ще се случи после, ще видим. Вярвам, че има честни и достойни хора. Има алтернативи. Тези политици или хора, които имат амбицията да участват във властта, застанат до гражданите сега и помогнат да спечелим битката, ще имат моралното право да потърсят доверието на гражданите. Няма да убеждават, а ще са доказали, че имат смелостта да отстояват нашите интереси.

- Какви са отношенията ви с останалите активни участници в протестите - с т.нар. Отровно трио, с "Демократична България", "Правосъдие за всеки", "Зелените"?

- Всички те са част от един процес, но за съжаление с Отровното трио след саботажа, който направиха на големия национален протест на 16-и, загубихме контакт. Няколко пъти търсихме разговори, но без резултат. Организирахме национален щаб, но без триото. Този щаб е своеобразен формат на координация на действия между активните организации, които са част от протеста. Трябва да консолидираме и фокусираме цялата сила и енергия, с които разполагаме. Не е по силите на една организация сама да се пребори. Този процес върви.

Силата на БОЕЦ е с хората по площадите. Ние организираме от 7 г. подобни протести. Част от силата на другите организации е във връзките с медиите, други имат международни контакти... По този начин, разпределяйки си отговорностите, увеличаваме своята сила.

- БОЕЦ иска свикване на Велико народно събрание. Каква е идеята ви?

- БОЕЦ обявихме нашите стъпки и идеи още преди 20 дни. ВНС е част от тях и е доста далече в бъдещето. Преди това има да извървим дълъг път - оставките, приемането на лустрацията, нов Изборен кодекс, граждански контрол върху изборите, мажоритарен вот в един тур. След което при президента да се сформира граждански служебен кабинет с една цел - да гарантира честни и свободни избори, които да излъчат реформаторско мнозинство с голяма гражданска квота и едногодишен мандат за подготовка на избори за ВНС. Ако сега направим ВНС, има огромен риск мнозинството отново да бъде на статуквото и знаем какъв ще бъде резултатът.

- Всичко, за което говорите, не ви ли прави идеалист? 30 години не успяхме да променим кой знае какво в политическата ситуация, а сега вие за година и половина искате да го сторите?

- Може би времето на идеалистите е минало, но пък точно сега се нуждаем най-много от истински активно гражданско общество. Което е и голямата ни цел - да създадем такова общество. Когато него го има, няма да има значение кой ще бъде на власт. Ние ще бъдем реперът, ще принуждаваме нашите управници да изпълняват обещанията си и ще ги наказваме, когато не го правят.

Партии и партийци има много, но ние виждаме работата си на гражданския фронт. Будно гражданско общество, с инстинкти и реакция - това е голямата ни цел. 

- Лично вас страх ли ви е от репресии?

- Ние сме нормални хора и всеки от нас има какво да губи. Имаме семейства, деца, бизнеси. Не бих казал, че изпитвам точно страх, но притеснения имам. Имаме срещу себе си враг, който е способен на всичко. Лично аз съм минал през доста перипетии, посегнаха на съпругата ми, на децата... На собствен гръб сме усетили на какво е способна мафията. Не можаха да ни спрат и не се предадохме. Личният пример е много важен - да го видят широкият кръг от граждани. Готови сме да платим цената си за отстраняването на мафията. Наглите, които стоят срещу нас, го осъзнават. Затова са и всички тези дела срещу мен, срещу БОЕЦ, срещу останалите наши съмишленици и срещу активните граждани. Всички институции бухалки са впрегнати.

- А докъде стигна една от битките ви - "Барселонагейт"?

- Следствието в Испания продължава доста активно. Ето пример за това как българските институции, сезирани преди 3 г. от БОЕЦ, не предприемат никакво действие по сигнал, а испанската прокуратура в рамките на 3 месеца образува проверка, откри достатъчно данни и започна реално разследване. По същия начин е и с европейските институции. Сигналите, които внасяме, разобличават мафиотската същност на прокуратурата и на Гешев. И тяхната задача да изпират мафията и да осигуряват индулгенции за управляващите ни престъпници. Прокуратурата отдавна е загубила своята същност на защитник на обществения интерес. В момента Гешев изпълнява ролята си на пазител на мафията, на Борисов, Пеевски и Доган.

Не могат да ни спрат. Те се страхуват, а не ние. Борисов слезе от джипа и се качи на вертолет, защото го страх, че ще то сгащим някъде и че ще подпише оставката си под дъжд от яйца и домати. Когато те  е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен.   

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

755 11
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11369 6
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49384 95

Коментари

F+
снимка на F+

Този доказан престъпник  трябва да е в затвора.

даването трибуна на този трябва да се кеиминализира.

видинските шебеци имат една цел да  лапнат кокала, тоя редеше вече правителство с негови хора.

Фейка с барцилоната  идва да покаже,че с лъжи  се опитват да се задържат на сцената.Не тече никакво следствие там .

 

 

👺

 

 

Борисов слезе от джипа и се качи на вертолет, защото го страх, че ще то сгащим някъде и че ще подпише оставката си под дъжд от яйца и домати. Когато те  е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен.   

 

 

А смелчагата що не се появи пред тиквата  на  герб седянката...?  След като откраднал членският внос на герб в Община Дунавци и наритан и позорно изгонен от герб  миндила  се гърчи в неистов стремеж да си отмъщава.

 

страшен бабаит  щял да сгащи легитимно избран  минпред.

 

това е "качествената " блаблааа балала💨  /не може да е журналистика/

YMCA

так держать!

Getsbi

Браво Боец !

Ха така. Мутрата и Каскета не смееят да се вестнат в София.

В момента точно София е България, Не провинцията.

Провиницята е скована от феодализм и от страх ала: 

"...Ами какво ще кажат комшиите?"

Ако искаш да се върнеш назад - иди в провинцията,  в малкия град.

Освен да затъпееш и да търпиш местните мутри и чорбаджилък - друго не може да ти се случи.

 

F+
снимка на F+

и за кво  браво, че го изритали от  кокала за крадливост и той водач  от прованса станал...виж му  биографийката на миндила

Каубой
снимка на Каубой

Е Толкова ще лапам, показва другаря-боец.

Сръчко

 

И отровното трио, и този шопар са отблъскващи.

Да не се чудят после някои, защо протестът замира.

 

inventus

Никита! Както се казва...нахрани гладния и не го питай къде ще с..е! Защо си мислите че изборите ще вкарат държавата в големи разходи. Машинното гласуване така или иначе ще стане факт. И вместо да се чудят къде ще ги прибират тези машини не е ли по добре да ги позиционират там където са и банкоматите? И да работят денонощно както тях. Щом за тях може значи и за други машини ще може. И за всеки законопроект преди първо и второ четене гражданите да гласуват за или против. Дори си мисля че това до толкова ще разтовари претоварените ни депутати че ще стане възможно да се събират един два пъти в месеца за да свършат работата която народът им е препоръчал. През другото време...кой от където.

DSagent

Акъл от прасе, целувало задника на Боко не искам!

F+
снимка на F+

👍

 

обаче "боко" мноо нежно....

stormbringer99

Тук ми се струва , че активистите на БСП са много активни в анатемосването на боеца и много всеотдайни в защитата на Доган. Ченгеджийница.

F+
снимка на F+

боеца е обикновен крадец  мошеник  облизал баце ви, и се осрал сега  мъсти  и зор правителство реди...га еди кифтета ни рива ...ама го ритнаха  сметай щом гробаджиите с а го изритали къф добитък 💩е....

Васик

Единственият осъден, който е споменат в текста, е Борисов.

Влез или се регистрирай за да коментираш