Медия без
политическа реклама

5 неудобни въпроса за имотния скандал около Асен Василев и Даниел Лорер

17 Яну. 2024
Водещи лица в "Продължаваме промяната" - Асен Василев и Даниел Лорер, се оказаха в епицентъра на имотен гейт, който се разраства.
Булфото
Водещи лица в "Продължаваме промяната" - Асен Василев и Даниел Лорер, се оказаха в епицентъра на имотен гейт, който се разраства.

Водещи фигури в партия “Продължаваме промяната” бяха замесени в имотен скандал, който вместо да утихва, се разраства. Разследване на bird освети, меко казано, странни имотни сделки, извършени от депутата от ПП и бивш министър на иновациите Даниел Лорер и от свързаната с финансовия министър Асен Василев фирма “СТВ Консълтинг”. Сделките са извършени непосредствено преди фирмата да обяви неплатежоспособност, а сметките й да бъдат запорирани по иск на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер. Бретшнайдер е успял да защити пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лв., като част от бъдещо вземане в размер на 5 013 317 лв. по съдебен иск пред арбитражен съд в САЩ. Обезпечителната заповед е от 17.11.2023 г.

Два месеца по-рано - на 7 септември 2023 г., “СТВ Консълтинг” и Лорер продават сграда в центъра на София на Станислава Арнаудова. В медиите дамата е представяна като винетна кралица заради получаването на комисиони при продажбата на винетки. Така фирмата се отървава от собствеността си съвсем навреме, преди сметките й да бъдат запорирани. И Василев, и Лорер не виждат нищо проблемно в действията си. Фактите обаче пораждат серия от неудобни въпроси.

 

1. Защо Даниел Лорер се оказва привилегирован купувач?

Сградата на ул. “Чаталджа” 3, ползвана и като централа на "Продължаваме промяната", е закупена от “СТВ Консълтинг” на 19 юни 2019 г. По това време фирмата е 100% собственост на Асен Василев. Той прехвърля дела си в нея на Марио Сотиров чак през май 2021 г., покрай влизането си в служебния кабинет.

В тази първоначална сделка по закупуване на сградата не личи да има проблеми. Имотът е купен на цена от 1 858 038.5 лв., като парите са осигурени с ипотека от Прокредит банк. Целият заем е по-голям - 2 640 370.5 лв., като договорът е от деня, в който е придобит имотът. Ипотеката е заличена бързо - през юли 2021, след нов ипотечен договор за 2,9 млн. лв., този път с "Юробанк България". 

Ако се вярва на имотната декларация на Даниел Лорер от датата на встъпването му в длъжност като министър на иновациите, той е сключил предварителен договор за етаж в същата сграда още през 2020 г. Договорът е за покупка на офис плюс още три малки помещения - едно подподкривно и две технически, на обща цена от 351 950 лв. Предварителният договор между Лорер и “СТВ Консълтинг” става окончателен на 6 април 2022 г. По тази причина имотът отново е деклариран от Лорер като придобит през 2022 г. на същата цена. 

Първата сделка на Лорер поражда серия от въпроси. Цената на предварителния договор, потвърдена и като окончателна, е близка до цената на кв. м, на която първоначало е придобит целият имот. Но е поне двойно по-ниска от цените на квадратен метър в района към оня момент. Тя по никакъв начин не отразява и факта, че междувременно е изтеглен голям ипотечен кредит за ремонт на сградата, част от която е жилището. По думите на самия Асен Василев, направена е цялостна реконструкция на сградата, която приключва през 2021 г., т.е. преди окончателния договор с Лорер. Така излиза, че фирмата на Василев не само, че е продала на Лорер офис и сервизни помещения на ниска цена, но му е "подарила" и стойността на направения основен ремонт.

От декларацията на Лорер в публичния регистър не личи той да се е задължил по друг ред да връща пари на “СТВ Консълтинг” за ремонта. В нотариалния му акт за имота няма вписани никакви тежести.

 

2. Защо Даниел Лорер се оказва супер продавач?

Освен че купува много изгодно, Лорер се оказва и супер продавач - той успява да продаде имотите си в сградата пет пъти по-скъпо! На 7 септември 2023 г. той продава офиса и помещенията в сградата на Станислава Арнаудова. На същата дата - 7 септември, 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава останалата част от сградата на фирмата “Си Трейдинг 2016”, еднолична собственост на същата Станислава Арнаудова.

От данните в имотния регистър става ясно, че цената, на която “СТВ Консълтинг” продава своята част от имота, е 3 096 730.18 лв. Срещу тази сума са продадени общо 3 офиса с площ 414,51 кв.м, гаражи с площ 199 кв.м и фитнес зала от 42,5 кв.м, плюс прилежащия имот - 380 кв.м. Ако вземем само площта на офисите - 414.51 кв.м, и се абстрахираме от останалото, средната цена на кв.м офис излиза 7470 лв.

Даниел Лорер успява да продаде собствения си офис от 113.61 кв.м плюс помещение в подпокривно пространство 91 кв.м и други две технически помещения от 29,3 кв.м - или общо 234 кв.м, за впечатляващата сума от 1 858 038.5 лв. Грубите сметки показват, че това прави 7940 лв. на квадрат. Т.е. той получава за своя имот много повече, при условие че даже не е платил за направения преди това от фирмата на Асен Василев ремонт.

Няма как тази цена да е съизмерима с цената на останалите офиси и помещения в сградата. Тя се съизмерва с цената на офисите по първата сделка със “СТВ Консълтинг” на кв.м, но без включени гаражи, стойност на земята и фитнес. Така излиза, че Станислава Арнаудова се е съгласила да плати за имота на Лорер много повече от останалата част от сградата. Ако се съди по цените на гаражите и помещенията, горницата е много голяма. Въпросът е защо Арнаудова е приела да я плати.

 

3. Защо Станислава Арнаудова плаща прескъпо в критичен момент за “СТВ Консълтинг”?

Кой е купувачът, който в критичен момент за фирма “СТВ Консълтинг” - очертаващи се запори, купува сградата на фирмата, е ключов въпрос. Станислава Арнаудова, купувач на ползваната за партийна централа сграда, е действителният собственик на “Интелигентни Трафик Системи”, една от трите фирми-посреднички в събирането на държавните такси от тежкотоварния трафик. Фирмата получава 7% комисион за целта. 

Тази връзка бе яростно оспорена с аргумента, че договорът на “Интелигентни трафик системи” е от времето на ГЕРБ, а за да са по-убедителни, от ПП-ДБ внесоха законови изменения, с които таванът на комисионите да се намали на 3%. От ПП изтъкват и че именно при кабинета "Денков" на пазара на винетки е допусната и трета фирма. 

Уви, връзките с “Интелигентни трафик системи” не спряха до комисионите от таксите за тежкотоварния трафик. В публикация за “Дойче Веле” Емилия Милчева разкри, че броени месеци преди сделката фирмата е влязла в комуникация с финансовото министерство, оглавявано от Асен Василев, по готвени неблагоприятни за нея промени в закона за обществените поръчки (ЗОП). Промените са публикувани за обществено обсъждане през юни 2023 г. , като изготвеният от МФ проект предвижда отпадане на съществуващо изключение АПИ да сключва договори за електронно пътно таксуване без да провежда процедури по реда на ЗОП. Според МФ това изключение следва да отпадне, защото било “казуистичен подход” и е в нарушение на допустимите изключения по ЗОП.

В свое становище от “Интелигентни трафик системи” са възразили, че няма нарушение на директивите и ЗОП е неприложим за този тип услуга, за който Брюксел е въвел регистрационен режим. От МФ са се съгласили с възражението с аргумента, че дейността наистина не попада в приложното поле на ЗОП, но не трябвало да фигурира и в изключенията, които са допустими в изрично посочени от ЕК случаи. Затова МФ е решило временно да остави текста и да пита ЕК какво да прави.

Можем само да гадаем имало ли е друга комуникация извън официалната, но сключването на имотна сделка с “Интелигентни трафик системи” само три месеца сред замразяването на готвената промяна, която би лишила фирмата на Станислава Арнаудова от привилигированото й положение и от произтичащите от него милиони приходи, е, меко казано, съмнително.

 

4. Наистина ли Асен Василев няма нищо общо със "СТВ Консълтинг" по време на имотните сделки?

Уверенията на финансовия министър Асен Василев, че той вече няма нищо общо с фирмата “СТВ Консълтинг”, защото е излязъл от нея, изобщо не са убедителни. Асен Василев при всички случаи е силно свързан с новия-стар собственик на фирмата - Марио Сотиров. През годините те са си прехвърляли взаимно собствеността на фирмата на символичната цена от 99 лв. - колкото е бил капиталът й при основаването й през 2012 г.

Така през март 2013 г., когато става за първи път министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, Василев продава цялото си дялово участие във фирмата на Марио Сотиров за 99 лв. Когато престава да бъде министър, през август 2013 г., той си връща обратно дяловете, пак за 99 лв. През 2021 г., когато отново става служебен министър, този път на финансите, в правителството на Стефан Янев Василев отново продава фирмата си на Марио Сотиров, пак за 99 лв.

 

5. За какво е съдебният иск на Себастиян Бретшнайдер срещу "СТВ Консълтинг"?

Много интересен е въпросът за какво е първоначалният съдебен иск на Себастиян Бретшнайдер в САЩ срещу фирма “СТВ Консълтинг”. За момента за него не се знае нищо извън издадената в България обезпечителна заповед за част от сумата. Не е ясно и с какви аргументи е защитено пред съда искането за обезпечение. При всички случаи е силно обезпокоително срещу фирма, свързана с финансовия министър на България, да има претенция на стойност 5 млн. лв. Адвокатът на Бретшнайдер - Йорданка Панчовска, отказа да коментира пред "Сега" иска.

Самият Бретшнайдер съвсем не е случайна фигура. Според страницата му в LinkedIn Бретшнайдер от ноември 2020 г. досега е директор по корпоративното развитие в CTW в Ню Йорк. Това вероятно е клон на "СТВ Консултинг", защото адресът за кореспонденция, даден на сайта й, е София, ул. "Чаталджа" 3 - сградата, продажбата на която предизвика толкова въпроси. Според описанието на сайта CTW е платформа, която предоставя възможност за пазаруване в реално време, допълнителни услуги, пакети, динамично ценообразуване и обмен между продукти  между всички самолетни компании.

Известен факт е, че първата фирма на Асен Василев, основана през 2007 г. – “Лесно България” ЕООД, се занимава точно с продажба на самолетни билети на най-добри цени. Старт-ъп компанията набира финансиране от 6,1 млн. долара с помощта на инвестиционния фонд NEVEQ и фондът я придобива. Асен Василев е управител на фирмата до 2009 г. Същата година той основава друга фирма със същия предмет на дейност - „Евърбред Лимитед Великобритания“, с която бе свързан друг грандиозен скандал. Един от инвеститорите в компанията - Мортен Лунд, обвини Асен Василев в измама. След размяна на остри реплики, бившите съдружници разрешават спора с извънсъдебно споразумение.

В медиите Бретшнайдер е представян като утвърден лидер за трансформиращи се бизнеси. Той е работил като изпълнителен директор и директор по трансформациите в няколко компании, които са собственост на инвестиционни фондове, в различни браншове в САЩ.

Не звучи никак добре и начинът, по който “СТВ Консълтинг” е успяла да разпродаде собствеността си точно преди изпадането в неплатежоспособност. Подобно поведение е разбираемо от търговска гледна точка, но е проблемно, когато е свързано с финансовия министър на държавата. Както беше проблемно и препродаването на фирмата на шефа на НАП Румен Спецов на малоимотен гражданин, за да не се погасят 1.5 млн. лв. задължения към бюджета. Случаят тепърва ще се развива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата