facebook
twitter

Наблюдател

12 години десните и БСП продаваха мача на ГЕРБ

Големият въпрос и на тези местни избори е: ще се състезава ли наистина т.нар. опозиция, или пак ще се облизва за трохи от баницата
7781
 Снимка: Архив
О, времена, о, нрави. През първия мандат на ГЕРБ Мая Манолова яростно размахваше опозиционни папки срещу Борисов. На изборите след него дори разкри "Костинбродска афера". През втория си мандат ГЕРБ я направи омбудсман. През третия пак е позиционирана като алтернатива на ГЕРБ.

Макар да не е обявена официално, кампанията за местния вот започна. Напрежението е по целия диапазон на скалата – в София Мая Манолова е в стихията си, последвана от нервен старт на Йорданка Фандъкова; в Пловдив и Русе хвърчат искри в ГЕРБ, страсти има в Плевен, Добрич; във Варна пък е толкова спокойно, сякаш единствената енигма е ще смени ли Иван Портних през ноември хигиенистките в общинската сграда.

На теория целите на всички кандидати (личности и партии) са ясни, те са кметско място и максимален брой съветници. На практика обаче е различно. В ерата на ГЕРБ видяхме целенасочен отказ от сражение на конкурентите й.

 

Умишлено бяха издигани неизбираеми

 

кандидати за кмет, усилията да спечелят голям брой съветници - бутафорни. Много бяха чисто политическите причини за подобна "тактика" – убеждението, че ГЕРБ така и така ще спечели, вътрешни разколи, в които се търсеше "пържене" на другарчето… Имаше претенденти, които се кандидатираха за кмет само за да бъдат забелязани и така да уредят мандат в съвета. Трети пък се състезаваха, защото можеха да си платят кампанията. В повечето случаи обаче други бяха истинските причини за всичко това – стремежът на съответните опозиционери да се наредят на общинската баница. Строеж на хотелче, печелене на обществена поръчка, тук изпълнители, там подизпълнители… - мизата имаше различни форми. А ГЕРБ е умна партия – тя бори човешкия глад. Плуралистично оставяше край себе си трохички и парченца.

Тази опозиционна "тактика" е оправдана за чисто партийните и бизнес цели, а вероятно е и допустима за най-твърдия електорат. Но среща омерзение извън обръчите и правоверните избиратели. Мнозинството хора дори да не я разбират, усещат бутафорията. Чуват за тънките сметки, а бъдещето ги потвърждава.

 

Театърът тече  и на национално ниво,

 

той е главната причина от разочарованието в управляващите да не печелят конкурентите им. Затова дойдат ли местни избори, от 12 години насам първият и най-важен въпрос е: ще скочи ли истински на ГЕРБ т.нар. опозиция.

Преди да видим днешната разстановка, нека си припомним какви хора бяха изправени срещу ГЕРБ в основните градове. В повечето случаи имаше

 

градиращ отказ от истинско състезание:

 

Варна. През 2007 г. БСП играе с дългогодишния си кмет Кирил Йорданов. Десните издигат отдавна живеещия в София Димо Гяуров, герой от ерата на СДС с емблематична за прехода кариера (на 33 години оглавява Националната разузнавателна служба, по-нататък става посланик…).  Йорданов печели, а миг след вота кандидатът на ГЕРБ Свилен Крайчев му става заместник. Четири години по-късно Йорданов вече е от ГЕРБ, срещу него БСП изважда току-що излезлия от ареста Борислав Гуцанов (силно изцапан образ, тяснопартиен). Синята коалиция пък изтупва от прахта друга емблема - Николай Недков, приватизатор на Златни пясъци. На междинните избори през 2013 г. БСП подкрепя заместник на сваления с революция Йорданов (Христо Бозов), десните застават зад Чавдар Трифонов, бивш служител на трибуквена структура. Трифонов е кандидатиран и след две години, за да влоши два пъти резултата. БСП пък избива рибата с Анелия Клисарова, министър от печалния кабинет на Орешарски и бивш сподвижник на НДСВ. Именно тази среда ражда звезда, която скоро ще свети над море, гори и поля - Веселин Марешки.

Пловдив. През 2007 г. БСП издига местния си функционер Захари Георгиев. Той взема 18%, от раз печели кандидатът на ГЕРБ и ВМРО Славчо Атанасов. Дясната легенда Спас Гърневски се отличава с 3%. През 2011 г. силното име в БСП-Пловдив вече е Георги Гергов, издигнат е негов човек – адашът му Търновалийски. След четири години претендент  е

 

лично Гергов, влошава резултата

 

През 2011 и 2015 г.  върху манежа танцува Дани Каназирева – близо и до ГЕРБ, и до Гергов, и много далеч от изборен успех. Десните пък първо играят с Илко Николов (мащабна фигура с таван от 4.7% ), а после със Здравко Димитров, бивш член на ГЕРБ (и настоящ). През цялото това време, а и още преди ерата на ГЕРБ, Славчо Атанасов не изпуска кметска надпревара (с появата на Иван Тотев е престанал да бъде фаворит  на Борисов-Цветанов).

Бургас. В ерата на Димитър Николов опоненти му се издигат колкото да не е без хич. Няма нужда да се припомнят. Все пак при БСП (де)градацията е повече от интересна – от Йоан Костадинов до Евгений Мосинов (мир на праха му, всеки в Бургас знае за какво иде реч).

Русе. През 2007 г. Божидар Йотов и БСП печелят срещу Ваньо Танов от ГЕРБ.  Тогава и два пъти после, независимо от загубите, патриотичен или дясно-патриотичен кандидат е Искрен Веселинов. През 2011 г. БСП издига абсолютно незабележимия Орлин Лазаров (зам.-кмет на Йотов), а четири години  по-късно предлага още

 

от същото – пак Йотов

 

Пределно ясно бе, че при такава еднообразна "алтернатива" Пламен Стоилов от ГЕРБ  нямаше как да не печели без проблем.

София. През 2007 г. срещу Бойко Борисов БСП изправя Бриго Аспарухов, а десницата – Мартин Заимов. Две години по-късно звездата е Фандъкова. Десните извървяват знаменит път: от подкрепа за нея през Прошко Прошков до… Вили Лилков. БСП – още по-знаменит: от Георги Кадиев през Георги Кадиев до Михаил Мирчев. Единственото сигурно в тези абсурдни кандидатури е, че са търсени хора, готови да бъдат бити като тъпан.

Днес нещата са и същите, и малко по-различни. Наблюдават се географски специфики. Не е ясно как точно ще играе Слави Трифонов, затова е рано за категорични изводи. И все пак могат да бъдат направени няколко прогнози:

 

В София битката ще е свирепа

 

Важен въпрос е какво точно ще направи БСП. Ако подкрепи Манолова, може да се окичи с легендарна победа. Но практически ще налее вода в друга мелница, тъй като Манолова най-вероятно ще бъде подкрепена от Трифонов. Освен това омбудсманът е еманципирана от някогашната си партия, как ще решат въпроса за листата? Ако пък БСП играе с друг кандидат, цепи левия фронт срещу Фандъкова. Подобна ще бъде дилемата и за десните на евентуален балотаж (Мая или Йорданка?; претендентът им Борислав Игнатов е с малки шансове). Най-важният въпрос обаче е

 

доколко Манолова е алтернатива на ГЕРБ и Борисов

 

Нали стана омбудсман благодарение на великодушието и демократичността им?

В Бургас БСП отново издига формален кандидат (Николай Тишев), десните също са обичайни – готвят подкрепа на Николов. Ясно е – той ще посрещне като кмет и достойните си старини. Във Варна Портних се чуди да прави или не кампания. Капацитетът на местната десница е да издигне фейсбук герой с 6% таван или ново лице от ерата на Костов и Добрин Митев (5%). В БСП-Варна пък са толкова изпокарани, че този път и да се продадат не могат – по-добре никой да не издигат. В Русе и Пловдив се очертават интересни сюжети, тъй като градоначалниците Стоилов и Тотев се отказаха. Но ще имат ли избирателите този път алтернатива? Едва ли. В Русе, както винаги, за бой (него да бият) се стяга Искрен Веселинов. В Пловдив – пак Дани Каназирева (местни формации), пак довереник на Гергов (БСП)… И разбира се, Славчо Атанасов (патриоти). Десните да му мислят – преди 4 години подкрепиха Здравко Димитров, той е кандидатът на Борисов сега –

 

що да не му пристанат,

 

след като вече играха театър? Тънки сметки се правят отново с тези до болка познати имена. Ако отнейде изскочи искрен опонент на ГЕРБ, притежаващ интелектуален и организационен опит да спечели, ще е сензация.

Тези местни избори са в пряка връзка и с най-големия за българската политика въпрос от 3 години насам – за очаквания, но все не стартиращ край на ГЕРБ. Наесен промяната може да се материализира, а може и да се отдалечи. Фактически едноличното управление на Борисов много прилича на Иван-Костовото. Прeобръщането на политическото статукво и промяната на нагласите тогава стартира от Варна - изключително изненадващата победа на Кирил Йорданов (1999 г.). Ако сега предстои ще обръщане, ще тръгне от София.

Ключови думи:

ГЕРБ, БСП, десните, избори
10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО: България в полицейска държава ли ще се превърне?

26.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2874 28
НСИ призна за разминавания в отчитането на БВП

25.02.2020

8533 80
Разузнаването ще се бори и с хибридните атаки

25.02.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

3336 16

Коментари

Miranda
снимка на Miranda

За Пловдив си мисля, че Славчо Атанасов е силна кандидатура, в Пловдив има много привърженици и вярвам, че ще е новият кмет на града.

За София, ако Йорданка Фандъкова се кандидатира, не виждам кой може да я измести. Направи много за града. София е неузнаваема . Споделят го и хора, идващи си през няколко години в България. И сега, като ги няма голяма част от хората в града, по-малко коли, такова удоволствие е да се разхожда човек из центъра. Толкова много цветя, при все че е жаркият август. София заприлича на европейска столица. Уважавам много Мая Манолова като омбудсман, но не виждам как ще се пребори за София. Все пак, има и още нещо положително. Две интелигентни, хубави и способни дами се борят за кметското място, мъжете в тази надпревара имат нулев шанс. ?

hamel

Две интелигентни, хубави и способни дами се борят за кметското място, мъжете в тази надпревара имат нулев шанс.

Тва не е ноо интелигентно. Явен сексизъм. Фандъкова има пари, не ми е работа да разсъждавам как ги харчи (милиарден бюджет), но ги има щото е клечка в ГЕРБ и щото Тиквата ги дава за да я дава като нагледно пособие.

Фпрочем учительницата се измъква като мокра връф от сички скандали - демек, моя заслуга са сички убави неща, а корупциите - немам ништо општо. Мен ми се тая кво става в шопската кочина, колкото милярди да се влеят, ще си остане ено ноо безперспективно гига село. Гига, но село. Ништо вълнувашто. Село.

Тата-ра

Абсолютно ! Хич не ми дреме на големото село кой ще е кмет . То първо  ако си нормален  никога няма да живееш в тази лудница .

Biberkov

Хубуу, учителка не става за кмет, пожарникар не става за премиер ...

Дай да видим сега кой е кандидат на бесеперастията за кмет на София?

Щото гледам че Мая нещо не иска да си има нищо общо вече с комунделите.

Biberkov

София - лудница? ... ЯВно опита с големи европейски градове сериозно куца .... А даже не споменавам някои не много големи азиатски градове ...

На техния фон София е тиха, забравена провинция.

Хаджи Генчо-A

Страхотен анализ!

Такова писане в прав текст скоро бе бях чел.

За автора - ? ? ?

маргаритка2

Тая Фльорца, дето се натискаше с олигавения Дол насред Женския пазар?!?

 

Мен ме е срам!

 

Фъндъка заслужава да ..., ... и ...с екологично земеделие в самоковските села!

 

Само мрънкане и непукаж!

 

Манолова досега не е показала отношение към града.

 

И двете са със служебни коли.

 

И стига с тези блондинки за кметове! Откъде накъде квота за това?!!

OldTen
снимка на OldTen

ДЕЯНЕ Деяне, много ви е мъка за това ОПГ. Защо мислиш другите избират неизбираеми кандидати, защото нямат нищо читаво, това е положението. Че кажи ми един читав от червените в София, кой Паргов ли, Приватизаторката ли или Милиончева а да не говорим за Контрабандисто, няма никой на скамейката. А нито Мая нито Славчо ще бъдат избрани, защото не стават и за чеп за зеле. Ако някой ми каже, нещо което Мая е докарала до край, даже и с Костинброд се провали, ще се прекръстя на Али. И Мая и Славчо са търчи лъжи пенкилери.

Минал оттук

Какъв анализ, какви пет лева? Служебна бележка за миналите успехи. Нито дума за днешната ситуация 

LPetrov

Конкретно за Русе не бих отписвал толкова лесно Искрен Веселинов - местните хора толкова са намразили джуджето Стоилов,че ще гласуват анти-герб масово :) 

Влез или се регистрирай за да коментираш