facebook
twitter

Кинопремиера

Стихията Снежина Петрова

284
 снимка: Иван Мандевски
Снежина като Медея и великолепният античен хор - студенти от НБУ, на сцената на Античния театър.

Театралната суперпродукция "Медея", изиграна на сцената на Античния театър в Пловдив на 28 юни м.г. и обявена за "Културно събитие на 2019-а", вече е и обект на документален филм.

"Стихията Медея" е сред най-атрактивните заглавия в каталога на Master of Art. Фестивалът за документално кино, посветено на изкуството и неговите хора, се изправи пред сериозно изпитание едва в петото си издание: той бе едно от хилядите и милиони културни събития по света и у нас, отменени заради коронавируса. Master of Art впрочем излиза от ситуацията с чест: той е и първият у нас фестивал, който бързо и гъвкаво премина в онлайн форма и позволи на киноманите да видят по-важните заглавия от програмата му в платформата на Neterra.tv срещу общ абонамент от символичните 10 лв. (за 25 заглавия). Организаторите все още се надяват фестивалът да се състои и в "лайв" версия наесен...

Голямата актриса Снежина Петрова е не само изпълнител на главната роля в драмата на Еврипид - на детеубийцата Медея, но и движещата сила зад спектакъла. Тя е и човекът, който взема решението премиерата да се състои в съпровода на природните стихии въпреки неудобствата за актьори и публика.

Проектът, реализиран в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата“ не е само театър. Той е и над двегодишен социален проект, в който участват деца от ромските, арменските и еврейските общности в София и Пловдив. Тъкмо с тяхното участие започва документалният разказ на режисьора Найо Тицин – накъсан, неравноделен, с лоша камера (на този етап „Стихията Медея“ изглежда като сниман с телефон). Виждаме как екипът работи с децата, чуваме думи за предстоящата постановка от Снежина, режисьорката Деси Шпатова, преводача на текста д-р Георги Гочев, композитора Асен Аврамов, останалите актьори в спектакъла – Петър Дочев, Койна Русева ...

Репортажът рязко преминава в драма - почти трилър, когато проливен дъжд се изсипва над Пловдив още на генералната репетиция. Слънцето грейва само за малко, колкото да изкуши публиката да се появи; времето добавя допълнителни драматични краски към трагедията на Медея и Язон. Въпреки светкавиците, дъждобраните, чадърите, реките на подиума актьорите не се отказват: нещо повече, бурята навън акомпанира на турбуленциите в душите на персонажите. По-търпеливата част от публиката също дочаква края на това уникално (уместна употреба на дума, по принцип изтъркана от злоупотреби) представление.

„Стихията Медея“ не е спектакълът „Медея“ - това ще забележат всички онези, които са присъствали в онази неподражаема вечер на Античния, или са гледали няколкото му по-нататъшни (и по-кротки) представяния в столичния театър „Азарян“. Филмът обаче е вълнуващ документ за събитие от рядък мащаб и емоция. Античната драма, каквато е била в Античността – под открито небе, в безмилостната компания на боговете, на живот и смърт.

"Стихията Медея" и останалите филми от Master of Art 2020 могат да се видят до 30 април на https://neterra.tv/.

Все още няма коментари

Още

“Следи от душата“ разкрива тайните на калиграфията

24.04.2020

323
Master of Art ще върви онлайн сега, наживо - наесен

03.04.2020

532
Снежина и "Медея" празнуват на сцената в Театър "Азарян"

06.01.2020

206

Влез или се регистрирай за да коментираш

×