Медия без
политическа реклама

Гледаме носителите на Златна палма, мечка, раковина, леопард...

04 Март 2022
"Романтиката е сега в машините" е положението в носителя на "Златна палма" "Титан".
"Романтиката е сега в машините" е положението в носителя на "Златна палма" "Титан".

По традиция лауреатите на всички най-големи важни фестивали ще си дадат среща в програмата на "София филм фест". 26-ото му издание (10-31 март, с предварителни прожекции от 1 март) ще представи носителите на големите награди от Кан, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Сънданс. 

Скандалният "Титан" на Жулиа Дюкурно, който спечели "Златна палма" през 2021 г. след една "нулева" година за Кан, ще има първата си прожекция у нас през март. Дюкурно е едва втората жена режисьор, която печели "Златна палма" – след Джейн Кемпиън, която получава отличието през 1993 г. за "Пианото" (и тази пролет е фаворит за "Оскар" със "Силата на кучето"). "Титан" запознава зрителите с Алексия – преживяла като дете автомобилна катастрофа, с имплантирана титаниева пластина в главата и странна емоционална връзка с автомобилите. 

"Златна мечка" на Берлинале през м.г. бе връчена на новата социална сатира на румънския режисьор Раду Жуде "Каръшко чукане или шантаво порно". Кариерата и репутацията на учителката Еми са сериозно застрашени, след като в интернет изтича любителско порно видео с нейно участие, но фокусът на сюжета попада върху обществените морализатори и румънското общество, сатиризирайки повсеместното лицемерие. Раду Жуде е стар приятел на СФФ и почти всичките му филми са представяни на фестивала.

"Докато мога да вървя" на Стефан Арсениевич идва с "Кристален глобус" от Карлови Вари (наградата, спечелена предната година от "Бащата" на Кр. Грозева и П. Вълчанов). Режисьорът представя съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Филмът има и български копродуцент в лицето на "Чучков брадърс". 

"Златна раковина" в Сан Себастиан спечели "Синя луна" на румънката Алина Григоре, а "Златен леопард" в Локарно - "Братя" на Франческо Монтаньер, копродукция на Италия и Чехия. С три приза от Сънданс пристига откритието на косовската кинематография - "Кошерът" на Блерта Башоли, който има и номинация "Оскар". 

С три Оскарови номинации - за пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и най-добър международен филм, гледаме "Бягство" на датския режисьор Йонас Похер Расмусен. В програмата на 26-ия СФФ са още дългоочаквани филми като "Спенсър", "Петрови в грипа", "Карай колата ми", "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш", "Купе №6", "Червената ракета" и др.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата