Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-старият вестник в света отпечата последния си брой

"Виенер цайтунг" спира ежедневното си издание

03 Юли 2023
Последният брой на вестника излезе с няколко големи числа от неговата история на първа страница.

Поредна тъжна новина идва от света на традиционните медии. Най-старият национален вестник на планетата отпечата своя последен брой - 320 години след първия.

"Виенер цайтунг" - ежедневник от австрийската столица, слага край на ежедневните си издания, след като законови промени са ги направили крайно губещи финансово. Промените са приети през април от коалиционното правителство на Австрия и отменят задължението на фирмите да плащат за обяви в печатни ежедневници, с което времето на "Виенер цайтунг" като официален вестник приключва.

Загубите за "Виенер цайтунг" от приетото облекчение за бизнеса се равняват на 18 млн. евро, твърди "Шпигел". Това принуждава ръководството да съкрати 63 работни места, включително в редакционния екип, който намалява от 55 души на едва 20. "Виенер цайтунг" ще продължи да излиза онлайн и се надява да разпространява месечно хартиено издание, макар че по второто все още се работи.

Вестникът в момента е собственост на австрийското правителство, но е редакционно независим. Започва да излиза през август 1703 г. и е преживял 12 президенти, 10 херцози и императори и две републики. В първия си брой изданието се зарича да съобщава обективно новините, "без никакъв ораторски или поетичен блясък". През 1768 г. на страниците му се появява статия за концерта на едно "изключително талантливо" 12-годишно момче. Името му е Волфганг Амадеус Моцарт. Когато Австрия е победена в Първата световна война, вестникът излиза със специално издание, в което помества писмото за абдикация на последния император от династията на Хабсбургите - Карл.

През тривековната си история вестникът е спирал да излиза само веднъж - след като Австрия е присъединена към хитлеристка Германия, нацистите затварят вестника през 1939 г. През 1945 г. Австрия все още е под окупацията на Съюзниците, когато "Виенер цайтунг" отново завърта пресите.

В последния хартиен брой в петък бе публикуван редакционен коментар, в който се казва: "Настъпиха буреносни времена за качествената журналистика. На все повече и повече платформи сериозното съдържание се бори за внимание с фейк новини, видеа на котенца и конспиративни теории".

През април тиражът на "Виенер цайтунг" е едва 20 000 бройки в работен ден, макар че през уикенда е двойно по-голям. Сред последните интервюирани на страниците на вестника са Арнолд Шварценегер и канцлерите Франц Враницки и Волфганг Шусел.

За титлата най-стар вестник в света претендират и други издание. Италианският "Газета ди Мантова" започва да излиза през 1664 г. "Лондон Газет" пък датира от 1665 г. "Газета ди Мантова" обаче не е национален, а регионален вестник, а "Лондон Газет" е бил официалният вестник на британското правителство и не е отразявал новини.

След края на "Виенер цайтунг" най-старият национален ежедневник в света става германският "Хилдесхаймер алгемайне цайтунг", който започва да излиза през 1705 г.

Ключови думи:

медии

Още по темата