Quantcast

Медия без
политическа реклама

Защо преди земетресение в небето се наблюдават тайнствени изригвания

24 Февр. 2023
FA Weather / YouTube
Earthquake lights по време на първото мощно земетресение на 6 февруари 2023 г. в Турция

Малко след земетресението в провинция Хатай в южна Турция на 20 февруари в социалните мрежи започнаха да се появяват снимки със загадъчно изригване, което озарява небето непосредствено преди труса. Същото явление се е наблюдавало и в Сирия. Очевидци съобщават за такива изригвания и при предишни земетресения.

Всъщност в това няма нищо необичайно. В геофизиката от десетки години е известно явлението earthquake lights, което и досега не е съвсем обяснено, обяснява "Вокруг света".

Отначало науката не разполагала даже с фотографии на тези изригвания, а само с разказите на очевидци. Още тогава учените предполагат, че вероятно става дума за мощни електрически полета, тъй като процесът на разрушаване на земната кора е съпроводен с генерация на такива.

 

Почему перед землетрясениями в небе появляется голубое сияние? Объясняет геофизик

 

Особеното на earthquake lights е, че практически е невъзможно да бъдат изследвани със строго научни методи. Един от проблемите е, че информацията за изучаваните явления е оскъдна: не могат да се правят експерименти със земетресенията в лаборатория, за да се изследват различни хипотези.

Все пак на много места освен стандартните сеизмични наблюдения, вече се следи и за електромагнитни полета: за атмосферно електричество и електромагнитни шумове в най-различни диапазони. Наблюдава се и състоянието на йоносферата. Но резултатите все още са противоречиви.

Електрическите изригвания обаче могат да имат и съвсем тривиално обяснение - например при земетресението се прекъсват електропроводи и оттам се появяват електрически искри. В Хатай например хората чувстват сеизмичната вълна, която се разпространява бавно, със скорост 3 км в секунда, и им се струва, че изригванията са минута до труса.

Ключови думи:

земетресение

Още по темата