Медия без
политическа реклама

За да се разходите из Венеция, ще трябва да платите 5 евро

Градът се опитва да контролира потоците от туристи

12 Септ. 2023
Венеция
Pixabay
Венеция

В опит да контролира туризма Венеция смята да одобри дневна такса от 5 евро за посетители на града. Всички туристи на възраст над 14 години ще трябва да заплатят таксата и да резервират влизането си в града предварително, предава Би Би Си.

Симоне Вентурини от градския съвет по туризма заяви, че таксата ще важи за пиковите туристически периоди през следващата година. "Венеция е сред най-посещаваните европейски градове... и затова страда най-много от прекомерния туризъм", казва той. Градът е с площ само 7,6 квадратни километра, но е привлякъл почти 13 милиона туристи през 2019 г., според италианския национален статистически институт. Очаква се през следващите години броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията.

По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен към списъка на обектите на световното наследство в опасност, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да причинят необратими промени. През 2021 г. на големи круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция, след като по-рано кораб се разби в пристанище. Твърди се, че корабите причиняват замърсяване и разрушават основите на града.

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще отблъсне туристите. Все повече жители на Венеция избират да напуснат, тъй като туристите заплашват да завладеят историческия островен град. Гражданските сдружения Ocio и Venissa стартираха наблюдение на броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града. Според последната актуализация, докато има 49 693 легла за туристи, за живеещите във Венеция има 49 308 - което означава, че леглата за туристи надвишават тези за жителите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Венеция, туризъм

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?