Медия без
политическа реклама

Осем часовника на Михаел Шумахер бяха продадени за $4,4 млн.

Търгът на "Кристис" в Женева беше отложен с денонощие заради кибератака

15 Май 2024
Като повод за търга от "Кристис" обявиха 30-ата годишнина от първата шампионска титла на Пилето. Семейството на 55-годишния германец не посочи официална причина за разпродажбата.
ЕПА/Дойче веле
Като повод за търга от "Кристис" обявиха 30-ата годишнина от първата шампионска титла на Пилето. Семейството на 55-годишния германец не посочи официална причина за разпродажбата.

Осем часовника, принадлежащи на легендарния пилот от Формула 1 Михаел Шумахер, бяха продадени от семейството му за близо 4 млн. швейц. франка ($4,4 млн.). Търгът беше проведен във вторник в Женева от местния филиал на британската аукционна къща "Кристис". Наддаването оригинално беше планирано за понеделник, но в последния момент беше отложено с 24 часа заради кибератака.

Топ експонатът в разпродажбата беше часовник "Ф. П. Журн" (F. P. Journe), подарен на германската суперзвезда от бившия шеф на "Ферари" Жан Тод за Коледа през 2004 г. Поръчковият модел Vagabondage 1 с гравирано лично послание донесе 1,5 млн. франка при очаквани около 2 млн. франка. Произведен от 18-каратово злато, екземплярът има червен циферблат с изобразени върху него логото на "черните кончета", шлема на Шумахер и цифрата "7" в чест на неговите седем световни титли.

Директорът на часовникарската секция на "Кристис" за Европа и Америка Реми Гийемен отказа да съобщи името на купувача. Той обаче разкри, че пет от часовниците в колекцията на Шумахер са придобити от един и същи човек.

Втората най-висока цена беше платена за персонализиран модел Royal Oak на "Одемар Пиге" (Audemars Piguet) - 415 800 франка, почти двойно повече от предварително прогнозирана стойност от максимум 250 000. Върху този часовник също е инкрустирана емблемата на "Ферари".

"Колекционерите бяха безмерно щастливи да се сдобият с тези експонати, изпълнени с толкова много история", коментира Гийемен, цитиран от "Асошиейтед Прес".

От "Кристис" съобщиха, че повод за търга е 30-ата годишнина от първата шампионска титла на Пилето, спечелена с отбора на "Бенетон" през 1994 г. От семейството на 55-годишния германец обаче така и не обявиха официална причина за разпродажбата на личните му вещи.

Михаел Шумахер, който се оттегли от Формула 1 през 2012 г., не е виждан публично повече от десетилетие. На 29 декември 2013 г. той претърпя ужасен инцидент по време на ски ваканция в курорта Мерибел във Френските Алпи и заради тежка мозъчна травма прекара следващата половин година в изкуствена кома в болница в Гренобъл. От септември 2014 г. той е на домашно лечение в къщата си в Женева.

Преди да бъдат продадени на търг, часовниците на Шуми бяха на околосветска обиколка. От "Кристис" организираха няколко изложби на уникалните екземпляри в Ню Йорк и Тайпе.

Ключови думи:

Формула 1, Михаел Шумахер