Quantcast

Медия без
политическа реклама

Италианци осъдиха град Бреша за шумен нощен живот

Съдът присъди на семейство 50 000 евро компенсация за бурните купони

05 Юни 2023
Pexels

Кметове в цяла Италия са в потрес от решение на съда, което постанови, че шумът от нощния живот е вреден за здравето. В първо по рода си дело Върховният касационен съд е разпоредил на общинския съвет в град Бреша да плати 50 000 евро компенсация на семейство за това, че не е успял да ги защити от шума, съобщават местните медии, цитирани от "Гардиън".

Решението увенчава 10-годишна съдебна битка на двойка италианци, които живеят в Кармине - квартал на Бреша, кипящ от барове и заведения. Семейството настоява, че има право на тишина и почивка, а е принудено да търпи безчет безсънни нощи заради непрекъснатото дърдорене на доволно почерпени хора в близост до дома им.

Върховният съд признава драмата на семейството, като потвърждава решението на долната инстанция, според което "крещенето" от баровете и ресторантите е било вредно за здравето на потърпевшите. Магистратите заявяват, че шумът е бил твърде агресивен и е нарушил правото им на спокойствие и тишина.

Както и другаде след края на пандемията, нощният живот се завърна с удвоени сили в Италия и все по-често надхвърля границите на търпимото. В касационния съд очаква разглеждане и друго дело по жалба на 29 жители на района Сан Салварио в Торино. Ако и това дело бъде спечелено от гражданите, градският съвет ще трябва да приеме решението на по-ниската инстанция и да плати 1,2 млн. евро компенсации.

Протести срещу шума има и в Бари, където 140 души подадоха миналото лято жалба срещу продължаващите проблеми в Умбертино. Ситуацията е доста деликатна, коментира кметът Антонио Декаро. Кметът на Равена Микеле де Паскале поиска да се приемат законови промени, с които да се гарантира, че нощният живот ще се подчинява на някакви правила, в противен случай "икономическите щети за местните власти ще бъдат огромни". Съветникът по културата в Рим Мигел Готор пък смята, че решението на съда е прекалено и трудно може да се идентифицира някаква пряка отговорност на местната администрация за лошите последици от нощния живот.

Ключови думи:

Италия, шум, нощен живот

Още по темата