Медия без
политическа реклама

Испански съд отмени уволнение за пиене на работното място

Нямало доказателства, че несметните количества изпит алкохол от работника са попречили на работата му

24 Апр. 2023
Pixabay

Испански съд отмени уволнението на работник заради изпити над 3 литра бира в рамките на един работен ден, защото работодателят не успял да докаже, че това количество го е опиянило и му е попречило да върши работата си. За любопитното решение съобщава "Гардиън". Случката е от югоизточния район Мурсия.

Мъжът е служител на електроразпределително дружество и се занимава с ремонти на ел.-инсталации. Работел за фирмата от 27 години, а работата си загубил през септември 2021 г., след като началникът му наел частен детектив, за да го следи в рамките на няколко дни през юли същата година. Какво е видял детективът е описано в пълни детайли в мотивите към заповедта за уволнение, които се четат като реклама на различни марки бира.

На 5 юли например работникът се отбил със свой колега в бар в 8:27 часа сутринта, макар че детективът не могъл да каже какво са консумирали вътре двамата. С тази спирка само било положено началото на дълъг работен ден. По обяд двамата служители си купили хляб, малко храна, четири кена с бира "Сан Мигел" и един литър бира "Естрея де Леванте". По-късно същия следобед основният заподозрян е видян да пие отново кен бира. Малко преди 18:30 ч. той е засечен да купува и пие още един кен бира, след което се качил на служебния микробус и се върнал във фирмената централа да го остави.

Две седмици по-късно същият работник е забелязан с двама негови колеги отново на бира. Тогава тримата си поделят общо 7 литра бира до края на обедната почивка. По-късно същия ден мъжът е хванат с две нови кенчета от 330 мл бира "Хайнекен", след което изпил и трето, а накрая се върнал в офиса. Шест дни по-късно детективът го изловил да пие малка бутилка бира преди обяд, а самият обяд полял с три чаши червено вино и чашка бренди.

След доказателствата от детектива, работникът е уволнен за "честа и прекомерна употреба на алкохол в рамките на работния ден, която застрашава неговото здраве и това на колегите му" както по време на работа, така и когато е зад волана на служебния микробус. Съдът обаче не приема тази констатация и отхвърля решението на работодателя.

"В нито един момент частният детектив не споменава признаци на алкохолно опиянение или непохватност у работника", се посочва в решението на магистратите. Според тях липсва и доказателство - нито документно, нито експертно, нито от свидетели, което безспорно да потвърждава, че човекът е бил под въздействието на алкохол или пиян. Не е доказано, дори и косвено, че уменията му на електричар са били влошени поради изпитото количество бира и вино. Не са установени криволичения и в шофирането му.

Съдът изтъква и други две любопитни неща. Според магистратите алкохолът е изпит по време на почивка и уволненият и колегите му са пили заедно - "без да коментираме дали в здравословно количество или не", като същевременно са се хранили и са имали нужда от "освежаване". Въпреки старанието на детектива, съдът не вижда възможност да се прецени колко бира е изпил човекът и колко - неговите колеги, което пък прави невъзможно да се докаже, че е надвишил допустимото количество за шофиране. "Трябва да се има предвид и че става дума за месец юли в Мурсия, когато климатичните условия и географските навици не могат да бъдат подминати", отбелязват още магистратите, великодушно викайки жегата на помощ за оправдание.

Решението на съда е на последна инстанция и сега фирмата трябва или да възстанови работника на работа, или да му плати 47 000 евро компенсация.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Испания

Още по темата