Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция спира вътрешните полети, заменими с влак

Ако пътуването с железница отнема до 2:30 ч., няма да се пуска самолет

24 Май 2023
Pixabay
За късите маршрути французите ще трябва да разчитат на влакове, вместо на такива самолети

Франция започна да прилага закон, който забранява директните въздушни пътувания между градове в страната, ако между тях има железопътна връзка и времето за пътуване не надвишава 2,5 часа. Според министъра на транспорта това ще се отнася за въздушните връзки между Нант, Бордо, Лион и Париж-Орли, предаде телевизия ТФ-1.

Законът е приет преди две години, но бе публикуван в "Официален вестник" едва вчера, с което влезе в сила. Целта е да се намалят емисиите на парникови газове. Свързващите полети от други дестинации не са засегнати от забраната.

Първоначално се предвиждаше забраната да се прилага за директни полети, ако пътуването по същия маршрут с влак отнема по-малко от 4 часа, но авиокомпаниите успяха да си осигурят по-благоприятни условия.

Критиците изтъкват, че законът е символичен и няма да доведе до значително намаляване на емисиите на парникови газове, като според тях властите трябва да предприемат наистина ефективни действия. Съществуват и опасения, че френската национална железопътна компания (SNCF) може да повиши цените или да намали качеството на услугите в условията на забрана на вътрешните полети на къси разстояния.

Това е "сериозен сигнал и първи в света", заяви в изявление министърът на транспорта Клеман Бон. "Това е важна стъпка и силен символ в политиката за намаляване на емисиите на парникови газове", каза той. 

В закона се посочва, че забраната на кратките вътрешни полети се придружава от няколко условия. На първо място, алтернативното пътуване с влак трябва да бъде "между гари, обслужващи същите градове като съответните летища". Връзката трябва да е пряка и да е възможна "няколко пъти на ден, със задоволително обслужване", включително "по отношение на достъпността на тарифите". Накрая, маршрутът трябва да позволява "повече от осем часа присъствие на място през деня, през цялата година". 

Според Клеман Бон всички тези условия вече са изпълнени за връзките между Нант, Бордо, Лион и Париж. Според специализираната фирма Archery Consulting през 2019 г. на тези маршрути се падат около 4% от вътрешните въздушни пътувания във Франция, с изключение на отвъдморските територии и Корсика, или 1,1 милиона пътници. За да се забрани даден въздушен маршрут на къси разстояния, министърът, отговарящ за гражданското въздухоплаване, е длъжен преди "всеки аеронавигационен сезон да извърши оценка, за да определи потенциално засегнатите въздушни маршрути, за които има задоволителна алтернативна железопътна услуга", се посочва още в постановлението.

По време на дебата за забраната на кратките полети няколко неправителствени организации призоваха за забрана на по-дългите полети. През 2021 г. "Грийнпийс" посочи, че една трета от най-често използваните полети в Европейския съюз имат алтернатива на влак с продължителност под шест часа и че забраната им ще спести 3,5 милиона тона CO2. През 2019 г., преди здравната криза, която намали трафика с една трета през 2020 г., секторът на търговската авиация в световен мащаб е изхвърлил 900 млн. тона CO2 (или 2,5% от общите емисии). Оттогава трафикът отново се е увеличил и се очаква да се върне на нивата отпреди пандемията до 2024 г. според прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), която представлява по-голямата част от световните авиокомпании.

Ключови думи:

Вътрешни полети, Франция

Още по темата