Quantcast

Медия без
политическа реклама

“Тънки магистрали и тънки портфейли”: Политици спорят за инфлацията

Към причините за растящите цени кандидат-депутатите наредиха също санкциите срещу Русия и либерализирания енергиен пазар

20 Март 2023
Нова тв
В дебата участваха (отляво надясно) Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Николай Денков (ПП-ДБ), Цончо Ганев (“Възраждане”), Кристиан Вигенин (БСП) и Виолета Комитова (БВ).

Съвършено различни разбирания за източника на инфлацията показват кандидатите за властта – от корупцията, през спекулата и свободния енергиен пазар, до руските санкции. Това се видя на предизборен дебат, състоял се по Нова ТВ, в който участваха Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Николай Денков (ПП-ДБ), Цончо Ганев (“Възраждане”), Кристиан Вигенин (БСП) и Виолета Комитова (БВ). Представител на ДПС нямаше.

По темата се тръгна от прословутия доклад на служебния финансов министър Росица Велкова, в който се правеха апокалиптични оценки за състоянието на публичните финанси и се намекваше, че отговорността е на предното редовно правителство на Кирил Петков. Росе Желязков тръгна в същата посока. „Докарахме се до положение, при което служебният кабинет на президента Радев да сочи проблеми, създадени от редовния кабинет, създаден също от президента Радев“, обяви той.

Николай Денков възрази, че финансовият министър е представила некоректно информацията, и напомни, че герберите са гласували в предния парламент за допълнителни бюджетни разходи. „Има пряка връзка между тънките магистрали и тънките портфейли на хората“, посочи бившият образователен министър, като така намекна за съмненията за корупция при строителството на пътища по времето на ГЕРБ.

Кристиан Вигенин използва случая да удари по служебното правителство, с което БСП често се сблъсква заради враждата си с президента. „Когато един кабинет управлява твърде дълго без никакъв контрол, започва да си фантазира някои неща“, коментира социалистът. Той беше категоричен, че не трябва да има нови данъци, както предлага правителството, нито ограничение на доходите. Бюджетните мерки, според него, трябва да се определят от редовен кабинет, а не от служебен.

Виолета Комитова обяви, че инфлацията се дължи на липсата на противодействие на спекулата, картелите и монополите в страната. По думите й, държавните компенсации трябва да се насочат към уязвимите малки и средни компании, а не към големия бизнес, както се правело досега. Денков заяви, че цените са напомпани от вноса на чужди храни, земеделски продукти и енергоносители, и затова България трябва да възстанови собственото си производство. Той се скара с Цончо Ганев, който обяви, че източникът на инфлацията са наложените на Русия санкици заради войната.

Според Желязков герберите са съгласни с констатациите на служебния финансов министър, но не и с предложените от нея мерки. Затова и неговата формация няма да подкрепи идеята за нов данък върху свръхпечалбите. Комитова и Вигенин възразиха, че такъв е необходим в сферата на енергетиката. Социалистът изтъкна, че инфлацията е започнала да нараства с либерализирането на цените на енергийния пазар.

Нова дрязга избухна около темата за борбата с корупцията и контролът върху главния прокурор. Денков заяви, че ПП-ДБ ще подкрепи законопроекта на правосъдното министерство за независимо разследване на главния прокурор, който не успя да премине през миналия парламент. Желязков посочи, че разрешаването на проблемите в съдебната власт минава през промяна в Конституцията.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС се скара с Комитова за борбата с корупцията. Раздорът тръгна от бележката на Желязков, че на министъра на регионалното развитие не му е работа да вади проби от асфалта на магистралите. „Може ли министър да няма право на проверки? Той има само задължение да плаща ли?“, възмути се представителят на БВ, която е бивш регионален министър. С това пререкание дебатът приключи.

Още по темата