Медия без
политическа реклама

Кибератака удари по платформата "Ти броиш"

За последните няколко дни са били получени над 20 000 фалшиви заявки за доброволци

28 Март 2023
Pixabay

Платформата “Ти броиш”, чрез която се извършва паралелно броене на вота, е била подложена на кибер атака. Над 20 хиляди фалшиви записвания за доброволци са били получени за последните няколко дни, съобщи координаторът на инициативата Александра Асенова.

В момента платформата набира валидатори за парламентарните избори на 2 април, като за доброто покритие на секциите са необходими още около 800 души, обясниха от „Ти броиш“ в прессъобщение. В същото време платформата е била подложена на атака от фалшиви записвания.

Атаката е започнала около 10 март, като в периода 13-16 март от общо 45 IP адреса са били направени 7347 регистрации. Най-голям брой - малко над 6000, са направени на 14 март от общо 35 IP адреса. Проверка на експертите на “Ти броиш” е показала, че едва 25 процента от ЕГН-тата при първата атака са валидни, а при втората ЕГН-тата масово са били валидни, но подадените имена не са им съответствали.

От платформата твърдят, че са установили някои от реалните личности, с чиито лични данни се е случила злоупотребата, както и че са взели мерки да ограничат възможността за въвеждане на фалшиви данни. Атаката обаче продължава. А проверката и валидирането на всеки един от получените записи затруднява работата.

Според Асенова са събрани достатъчно застъпници и наблюдатели на изборите, но се търсят 800 валидатори на резултатите от протоколите. Застъпниците снимат протоколите от изборните секции и ги качват в платформата през сайта, а няколкостотин валидатори проверяват за грешки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата