Медия без
политическа реклама

БСП обвини пред ОССЕ служебния кабинет в намеса в изборите

Повод даде апокалиптичното изявление на служебния финансов министър за състоянието на публичните финанси

16 Март 2023
Социалистите се оплакаха пред чуждестранните наблюдатели, че служебните министри си позволяват да вземат отношение в предизборната кампания.
Пресцентър на БСП
Социалистите се оплакаха пред чуждестранните наблюдатели, че служебните министри си позволяват да вземат отношение в предизборната кампания.

Покрай битката си с президента Румен Радев, от „Позитано“ 20 обвиниха неговото служебно правителство, че се намесва в предизборната кампания, при това пред изборните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България. Това стана на среща между водачи на червени листи и мисията, проведена днес.

Още през февруари т.г. социалистите атакуваха кабинета, че се подготвя да манипулира изборите. Повод им даде оставката на тогавашния зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, който е бивш соцдепутат. Тогава хората на соцлидера Корнелия Нинова твърдяха, че се очаква „засилване на резултата на „правилните“ партии и смъкване на резултатите на „неправилните“ партии“. Кирилов обаче ги изненада като публично застана на страната на Радев. Той обяви твърденията на съпартийците си за „спекулации, които целят да уязвят президента“.

Хората на Нинова обаче не се отказаха от тактиката си. На срещата с мисията от ОССЕ, описана от партийния пресцентър, социалистите са обяснили, че „министри от служебния кабинет си позволяват по време на предизборна кампания да вземат отношение“. Като доказателство са посочили изявлението на финансовия министър Росица Велкова от вчера. Тогава тя обрисува апокалиптичен сценарий за състоянието на публичните финанси, вината за което хвърли върху антикризисните мерки, предприемани от кабинета „Петков“. Социалистите смятат това за атака срещу себе си, тъй като партийният им водач беше икономически министър в последното редовно правителство.

Червените кандидат-депутати са се оплакали и от действията на МВР по отношение на сигналите за купен и контролиран вот. Според тях „полицията демонстрира фалшива активност и показни акции, които не водят до резултат, а виновните остават безнаказани“.

Каква е била реакцията на мисията на ОССЕ, това от „Позитано“ 20 не споделят. Остава да видим какво ще съдържа докладът на наблюдателите след вота.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата