Медия без
политическа реклама

Земетресение 5.2 по Рихтер удари Източна Турция

25 Яну. 2024

Земетресение с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер разлюля югоизточния турски окръг Малатия, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). 

Трусът е продължил около 30 секунди и регистриран в 16:04 ч. местно време (15:04 ч. българско), а епицентърът е бил в град Батталгази, на дълбочина 13,9 км. По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център трусът е бил дори с по-голям с магнитуд - 5,5. 

Земетресението е предизвикало много силна паника сред населението - хората са побягнали навън от помещенията. Кметът на Батталгази Осман Гюдер разказа, че хората, които са избягали от домовете и офисите си, масово са се качили в автомобилите си и в момента движението в града е натоварено.  

Земетресението е усетено още в окръзите Адъянам, Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Мардин.

Министрите на вътрешните работи - Али Йерликая, на здравеопазването - Фахретин Коджа, и валията на Малатия - Ерсин Язъджъ, казват, че на този етап няма информация за пострадали хора. 

Йерликая съобщи, че много екипи на АФАД са изпратени в района, за да извършват обследване на терен за възможни щети. От АФАД посочиха, че са получени много телефонни обаждания от граждани на спешния телефонен номер 112 за паднала мазилка в жилищата им.

Валията на Малатия отправи предупреждения към гражданите да стоят далеч от сгради с нанесени щети от земетресенията на 6 февруари м.г. Малатия е сред окръзите, които бяха силно засегнати при унищожителните земетресения през февруари със сила 7,7 и 7,8, при които загинаха над 50 000 души.

Турски сеизмолози, сред които водещият учен проф. д-р Шюкрю Ерсой, предупреждават, че трусовете след разрушителните земетресения от февруари може да продължат до две години, посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земетресение, Турция

Още по темата