Медия без
политическа реклама

Започна криминално разследване срещу холдинг на Тръмп

19 Май 2021
БГНЕС
Доналд Тръмп

Прокуратурата в Ню Йорк започна наказателно разследване срещу холдинга на Доналд Тръмп. Главната прокурорка Летиша Джеймс разследва дали организацията на бившия президент е предоставяла невярна финансова информация, за да си осигури заеми и да получи икономически и данъчни облекчения. Неин говорител съобщи, че разследването вече не е „само гражданско“, а и криминално.

Окръжният прокурор на Манхатън демократът Сайръс Ванс вече няколко години разследва бизнеса на бившия президент на САЩ.  Ванс посочва в документи, че разследва "предполагаемо продължително криминално поведение" на "Тръмп организейшън". Според него холдингът се е занимавал с данъчни и застрахователни измами и фалшификация на отчети. Разследването на Ванс започна, след като бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен плати на две жени преди изборите през 2016 г., за да ги принуди да мълчат за предполагаеми сексуални срещи, които са имали с Тръмп. Коен се призна за виновен през 2018 г. за прикриване на финансови нарушения и понастоящем излежава тригодишната си присъда под домашен арест.

По време на своето управление Доналд Тръмп отхвърляше всякакви обвинения относно финансовото си състояние или това на неговата организация като политически мотивиран ''лов на вещици'', воден от демократите, отчаяно желаещи да го видят извън властта, припомня Би Би Си.

Организацията на Тръмп е група от около 500 бизнесa, на които бившият президент на САЩ е едноличен собственик. Компанията притежава и инвестира в недвижими имоти, хотели, курорти и голф игрища в различни държави.