Медия без
политическа реклама

Южна Корея иска да е световен доставчик на оръжие

17 Авг. 2022
Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол
БГНЕС
Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол

Южна Корея планира да се превърне в един от четирите най-големи доставчици на оръжие в света, заяви президентът на страната Юн Сук-йол, предава Си Ен Ен.

''Чрез влизането сред най-големите износители на оръжие в света след САЩ, Русия и Франция, южнокорейската отбранителна индустрия ще се превърне в стратегическа'', каза Юн.

През 2021 г. Южна Корея е на 10-то място в света по трансфер на оръжия, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). С износ на оръжие, оценен на 566 милиона долара, Сеул е доста зад износител номер 4 за миналата година, Италия, която е продала оръжие на стойност 1,7 милиарда долара. За сравнение, САЩ са продали оръжие на стойност 10,6 милиарда долара.

Южна Корея вече предприе стъпки за постигане на своите големи амбиции. В края на миналия месец страната подписа най-голямата си оръжейна сделка за доставка към Полша на почти 1000 танка K2, повече от 600 артилерийски единици и десетки бойни самолети. През февруари подписа сделка за 1,7 милиарда долара с Египет за доставка на самоходни гаубици K9 и превозни средства. В края на миналата година Южна Корея сключи друга мащабна сделка за доставка на K9 в Австралия.

Ако Южна Корея изпълни целта на Юн, страната ще надмине не само Италия, но и  Китай, както и Германия, Испания, Израел и Обединеното кралство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата