Медия без
политическа реклама

Върховният съд на САЩ одобри доизграждането на стената с Мексико

Годишният доход на президента Тръмп е поне $446 млн.

01 Авг. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС

С един глас повече Върховният съд на САЩ разреши да се продължи строителството на стената по границата с Мексико, съобщи Си Ен Ен. По данни на телевизията правозащитници са призовали съдиите да отменят миналогодишното решение, което позволяваше на американското правителство да продължи изграждането на съоръжението. При гласуването петима съдии подкрепиха строителството, а четирима бяха против.

Си Ен Ен припомня, че миналия месец федерален апелативен съд взе решение против президента Тръмп с мотива, че администрацията му няма пълномощията да отклонява без разрешението на Конгреса средства от Пентагона за създаването на допълнителни бариери по границата между САЩ и Мексико.

През юли 2019 г. Върховният съд на САЩ разреши на правителството да използва $2,5 млрд. от заделените от Конгреса средства за министерството на отбраната, за да изгради граничната стена.

През декември 2019 г. в Пентагона съобщиха, че на границата с Мексико в щата Аризона ще бъде издигнат към края на 2020 г. нов участък от съоръжението, като стойността му ще бъде $400 млн. Допълнителни участъци от стената с дължина 724 км американските власти планират да издигнат също към края на 2020 г. Общата дължина на американско-мексиканската граница достига 3014 км.

 

БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

През 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп е спечелил $21,4 млн. от своя курорт Мар-а-Лаго в щата Флорида, показва 78-страничният документ за доходите на американския държавен глава, публикувани от Управлението по въпросите на етиката към правителството. В декларацията за 2018 г. доходът от комплекса е бил почти $22,7 млн.

Печалбата от хотела на Тръмп във Вашингтон е намаляла с $300 000 в сравнение с 2018 г. и представлява $40,5 млн. От друга страна, през 2019 г. курортът Trump National Doral Miami е донесъл на собственика му $77,2 млн. – с $1,3 млн. повече от предходната година. Нараснали са и доходите от голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси - от $15,7 млн. до $17,7 млн.

Вестник "Уолстрийт Джърнъл" изчислява, че общият доходи на президента през 2019 г. е не по-малко от $446 млн. По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп твърдеше, че състоянието му надхвърля $10 млрд., припомня БГНЕС. Експертите неведнъж изразяваха съмнение, че според тях съвкупната стойност на активите му е значително по-малка.

Още по темата