Медия без
политическа реклама

Венеция забрани групите с повече от 25 туристи

Прекратява се и използването на високоговорители в центъра на града

31 Дек. 2023
Групите от туристи във Венеция вече няма да са повече от 25 души всяка
ЕПА/БГНЕС
Групите от туристи във Венеция вече няма да са повече от 25 души всяка

Венеция забрани високоговорителите и туристическите групи над 25 души, за да намали въздействието на масовия туризъм върху града. Новите правила влизат в сила от юни 2024 г., според изявление на градската управа.

Използването на високоговорители за комуникация с туристически групи се забранява, тъй като те могат да "предизвикат объркване и безпокойство", се казва още в съобщението. Според Елизабета Пеше - отговаряща за сигурността на града в общинския съвет, последните мерки са "насочени към подобряване на управлението на групите, организирани в историческия център".

Свръхтуризмът е признат като спешен проблем за Венеция, който е едно от най-посещаваните места в Европа.

Градът е с площ от едва 7,6 кв. км. През 2019 г. той е посрещнал почти 13 млн. туристи, по данни на Италианския национален статистически институт, а се очаква тази бройка да бъде надхвърлена през следващите няколко години.

През септември Венеция одобри пробното въвеждане на такса от 5 евро за дневните посетители. Същевременно ЮНЕСКО обяви, че градът трябва да бъде добавен към списъка на застрашените обекти на световното културно наследство, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудека, след като един кораб се разби в пристанището. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Венеция, туризъм