Медия без
политическа реклама

Увеличава се натискът върху Израел за признаване на Палестина

25 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Дейвид Камерън

Наложително е конфликтът с палестинците да бъде решен на основата на съвместното съществуване на две държави - това заяви министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън в разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА като се позова на канцеларията на Камерън.

На този етап Израел отхвърля варианта за мирно решаване на конфликта чрез признаване на независима Палестина. 

На среща с израелския премиер в Йерусалим вчера британският външен министър отново призова за "незабавна хуманитарна пауза". Камерън настоя Израел да отвори повече гранични пунктове с ивицата Газа, за да може жизненоважна хуманитарна помощ да достигне до населението на палестинската територия. Той също така призова израелската армия да предпазва при нападенията си палестински медици и болници.

В същото време Камерън засвидетелства подкрепата на Обединеното кралство за Израел в опитите му да освободи оставащите в плен на радикалното палестинско движение "Хамас" заложници. Предполага се, че те са около 130. След това британският външен министър се срещна в Рамала, на Западния бряг на река Йордан, с президента на Палестинската автономна власт Махмуд Абас.  

Ключови думи:

Дейвид Камерън, Нетаняху