facebook
twitter

Чужбина

Унгария плащала, за да умилостиви Съвета на Европа

Бивш белгийски сенатор взел над 150 000 евро от фондация на "Фидес"
922
ЕПА/БГНЕС
Парламентарната асамблея към Съвета на Европа (ПАСЕ) проверява в периода между 2013 и 2015 г. дали Унгария спазва основните принципи на демокрацията. Тогава са сключени и договорите между "Фидес" и Стеф Горис.

Управляващата в Унгария партия "Фидес" е платила над 150 000 евро за "публично-правни проучвания" със съмнителна стойност на частна компания, управлявана от бившия белгийски сенатор Стеф Горис, сочи разследване на Проекта за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и публикувано на сайта му. Плащанията са осъществени, докато Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) проверява в периода между 2013. и 2015 г. дали Унгария спазва основните принципи на демокрацията. Организацията поставя страната под "специално наблюдение" заради съмнения, че новата конституционна рамка на страната подкопава демократичните устои на Унгария. 

Компанията S.C. Services на Горис е сключила два договора с фондацията към партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан, сочат данните от разследването. От унгарска страна те са подписани от Гергели Гулящ, който тогава е изпълнителен директор на фондацията, а в момента е министър без портфейл. Първият договор е от юни 2013 г. и е за изготвянето на съпоставка между унгарските конституционни разпоредби и договорите на Европейския съюз, както и за проучване на „конституционното регулиране в други държави и практиките на Съвета на Европа“. Вторият договор, подписан през юли 2015 г., пък е за публично-правни проучвания във връзка с новия унгарски закон за медиите и прилагането на евроразпоредби в Унгария. За първата поръчана услуга са платени 90 750 евро, а за втората - 60 500 евро. 

Документи, до които са получили достъп унгарски разследващи журналисти от местното издание Atlatszo обаче, показват, че отношенията на фондацията на управляващата партия с Горис съвсем не приключват с изпълнението на двете поръчки. През 2017 г. фондацията отпуска средства на неправителствената асоциация European Heritage IVZW, регистрирана в Белгия, на която Стеф Горис е съосновател и председател. Дадени са 25 000 евро, чиято цел е да се покрият "разходи за дейността, организацията и управлението". От асоциацията обаче връщат парите през ноември м.г., тъй като не били използвани. Унгарските власти отказват информация за сключените договори, а Горис заявява пред Atlatszo: "Тези контракти са конфиденциални. Не мога да предоставя информация". 

Пожелали анонимност източници на OCCRP твърдят, че компанията S.C. Services e получила допълнителни 255 000 евро от офиса на премиера на Унгария на осем вноски в периода между 2013  и 2015 г., но за тези плащания почти нищо не се знае.

Ключови думи:

Унгария, Съвет на Европа
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгария е против финансови наказания за отклонение от демокрацията

25.07.2019

187
Орбан реши да подчини и учените в Унгария

15.07.2019

Гардиън

1100 16
Унгария постави науката под правителствен контрол

03.07.2019

240

Коментари

Evasion

Къде е новината? Някой, не Унгария, платил на някой друг да му направи независима експертна оценка. Съвета на Европа прави същото, а качеството на оценките му също е доста съмнително. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×