Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция се вклини между Финландия и Швеция

Анкара ще приложи наказателна селекция на кандидатките за НАТО

30 Яну. 2023
EPA/BGNES
Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Анкара може да разгледа поотделно кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. На пресконференция в Анкара той каза: "Ние не сме против разширяването на НАТО. По принцип нямаме нищо против Финландия и Швеция, но те трябва да вземат предвид нашите опасения. Да, обмисляме възможността да разгледаме техните заявления поотделно. А нашият президент каза, че Турция може да има различна позиция по отношение на Швеция".

Според Чавушоглу все още няма официално решение за разделяне на кандидатурите. "Мисля, че би било справедливо да разделим държавите на проблемни и по-малко проблемни. Но нашата цел не е да разделим тези държави. Нашата позиция се основава на обективна оценка на това как се изпълняват нашите искания и опасения", каза министърът.

В неделя турският президент Реджеп Ердоган допусна, че Турция може да даде различни отговори на молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Според него "Анкара може да изпрати различно послание за Финландия, ако е необходимо" и тогава "Швеция ще бъде шокирана". Но Хелзинки, каза той, "не трябва да повтаря грешките" на Стокхолм.

ОТГОВОР ОТ ФИНЛАНДИЯ

Финландия се придържа към решението си да се присъедини към НАТО заедно със съседката си Швеция и се надява това да се случи до юли, каза днес финландският министър на външните работи Пека Хависто, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Все още гледам на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс като на важен крайъгълен камък и се надявам, че двете страни ще бъдат приети за членове на алианса най-късно дотогава", каза Хависто.

Още по темата