Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп ще громи и културата на Иран

Уикипедиа
Произходът на цитаделата Бам може да се проследи до Ахеменидската империя (VI до IV век пр.н.е.) и дори в още по-назад.

"Нека това послужи като ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, че ако Иран удари американци или американски активи, ние сме определили 52 ирански цели (представляващи 52-мата американски заложници, взети от Иран преди много години - б.р.), някои на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура, и тези цели, и самия Иран, ЩЕ БЪДАТ УДАРЕНИ МНОГО БЪРЗО И МНОГО СИЛНО". Така Доналд Тръмп отговори в Туитър на иранската заплаха за нанасяне на удари по американски цели в региона като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани в петък. 

Американският президент и друг път е озадачавал публиката и анализаторите с кратките си послания в любимата си социална мрежа. Сега нещата изглеждат още по-объркващи, защото никой не се хвали предварително, ако смята да извършва военни престъпления - а и Тръмп по принцип рядко говори за култура. 

"Дейли Мейл" припомня, че нито Иран, нито САЩ са ратифицирали Протокол 1 към Женевската конвенция, който забранява „всякакви действия на враждебност, насочени срещу исторически паметници, произведения на изкуството или места за поклонение, които представляват културно или духовно наследство на народите“. Двете държави са страни по Конвенцията за защита на културните ценности от 1954 г. в случай на въоръжен конфликт, която обаче предлага по-неясен език за защита на културните обекти. 

В Иран културните обекти не са малко - според списъка на ЮНЕСКО в страната има 22 обекта на Световното културно наследство (без да броим тези, които представляват световно природно наследство). Сред тях са най-голямата глинена сграда в света, намираща се в Бам, град в провинция Керман в Югоизточен Иран. Произходът на тази огромна цитадела на Пътя на коприната може да се проследи до Ахеменидската империя (VI до IV век пр.н.е.) и дори в още по-стари времена. Или историческият пазар в центъра на Табриз - един от най-старите в Близкия изток и най-големият покрит пазар в света. 

Известно успокоение внесе с коментар пак в Туитър Колин Кал, който е бил съветник в администрацията на президента Барак Обама. Според него каквито и намерения да има Тръмп, трудно е да се повярва, че Пентагонът ще му предостави опции за удари точно по световни културни ценности. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?