Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп наложи вето на закона за отбраната

24 Дек. 2020
EPA/BGNES

В сряда президентът Доналд Тръмп наложи вето върху закона за отбраната, който и двете камари на Конгреса наскоро одобриха с мнозинство. Това води до евентуално отменяне на ветото, което би поставило членове на собствената му партия срещу него, съобщава Си Ен Ен.

По-рано Тръмп заплаши да наложи вето върху закона, известен като Закон за разрешаване на националната отбрана (NDAA), тъй като не включва отмяна на раздел 230. Това правило защитава интернет компаниите от отговорност за това, което те или трети страни публикуват на своите уебсайтове.

Законът включва разпоредби за ограничаване на финансите, които Тръмп може да пренасочи към стената на границата с Мексико. Той също така съдържа разпоредба, която изисква военните да променят имената на бази, които са били кръстени на герои на Конфедерацията.

„За съжаление, пише президентът във ветото си до Конгреса, законът не включва критични мерки за национална сигурност, включва разпоредби, които не зачитат нашите ветерани и историята на нашите въоръжени сили и противоречи на усилията на моята администрация за поставяне на Америка на първо място в нашите действия за национална сигурност и външна политика. Това е „подарък“ за Китай и Русия. "

Ветото на Тръмп предизвика незабавно порицание от страна на републиканския сенатор Джим Инхофе, председател на Комитета по въоръжените сили на Сената. Сенаторът заяви, че законът за отбраната трябва да стане закон.

Изказа се и сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър, заместник-председател на комисията по разузнаване на Сената. Уорнър заяви, че ветото на Тръмп "представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ".

Позицията на Тръмп по закона драстично раздели републиканските депутати. Той ги принуди да избират между лоялност към президента и законодателството, което установява отбранителната политика на страната. 

Председателят на парламента Нанси Пелоси разкритикува ветото на Тръмп като "акт на изумително безразсъдство" . И каза, че Камарата на представителите ще реши за отмяната на ветото на 28 декември.

Сметката от 740 милиарда долара включва и увеличение на заплатите за американски войници. Той също така предвижда подобрения на оборудването и разпоредби, които изискват по-строг контрол преди изтеглянето на войските от Германия или Афганистан.

Тръмп подчерта раздел 230 в посланието си, наричайки го „много опасен риск за националната сигурност“.

Той засегна и изискванията за промяна на имената на военни съоръжения, наречени на конфедеративни войници и собственици на роби.

"Администрацията зачита наследството на милионите американски военни мъже и жени, които са служили с чест в тези военни бази и които от тези места са се борили, проливали кръв и умирали за своята страна. От тези съоръжения спечелихме две световни войни. Ясно се противопоставих на политически мотивирани опити като този да се изтрие историята и да се обезчести огромния напредък, за който страната ни се е борила при реализирането на нашите основополагащи принципи “, се казва в изявлението на Тръмп.

Президентът каза още, че законът „пряко противоречи на външната политика на моето правителство, по-специално на усилията ми да върна войските у дома. Противник съм на безкрайни войни, както и американският народ.

Председателят на Сенатската комисия по правосъдие Линдзи Греъм подкрепи президента.

„Подкрепям настояването на президента Доналд Тръмп, че отмяната на раздел 230 ще бъде част от законопроекта за разрешение за отбрана“, написа той в поредица от три туита. „Техническите гиганти са единствената индустрия в Америка, която не може да бъде съдена за своите бизнес практики и не е значително регулирана. Това трябва да приключи “, добави той. / БГНЕС

Още по темата