facebook
twitter

Чужбина

Тереза Мей отмени таксите за европейци на Острова

Лондон пак залага на невъзможни отстъпки в Брюксел
648
ЕПА/БГНЕС
Проевропейска привърженичка иска спиране на Брекзит по време на протест пред британския парламент в Лондон.

Европейските граждани, които кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания, няма да плащат първоначално предвидената такса от 65 лири, съобщи премиерът Тереза Мей в изказването си пред парламента, на който трябваше да представи своя план Б за Брекзит, съобщиха агенциите. Пилотната схема за кандидатстване заработи в понеделник и парите ще бъдат възстановени на всички, които вече са платили таксата си, уточни министър-председателят, припомняйки, че някои европейски държави са гарантирали по същия начин правата на британските граждани. Кандидатстването за статут на уседналост засяга всички европейци, които до 29 март тази година са започнали да живеят, работят или учат на територията на Обединото кралство. То ще им даде право да останат в страната и след Брекзит, докато са прекарали в нея необходимите пет години, за да получат право на постоянно пребиваване. 

Новите планове на Мей за Брекзит всъщност е повтаряне на предишните ѝ позиции: втори референдум няма да има; единствената гаранция, че няма да се стигне до Брекзит без сделка, е парламентът да одобри настоящата сделка и никакви промени в споразумението за Северна Ирландия от 1998 г. Премиерът обеща да проведе още срещи с опозицията тази седмица, критикувайки лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, че не е участвал в досегашните консултации. До тях се стигна, след като миналата седмица депутатите отхвърлиха с огромно мнозинство сделката, която Мей уговори с ЕС. Ден по-късно тя оцеля след вот на недоверие и обяви, че започва преговори с опозицията, но Корбин настоя за гаранции, че Брекзит без сделка няма да има - нещо, което тя отказва да обещае.

Британският премиер заяви, че планира да се върне в Брюксел, за да обсъди евентуални нови промени в сделката за Брекзит. "Вярвам, че можем да постигнем напредък" по отношение на така наречената ирландска предпазна система, каза тя пред парламента, добавяйки, че ще се консултира с депутатите относно възможните промени и "след това ще занеса заключенията от тези дискусии обратно в ЕС". Редица европейски лидери обаче вече заявиха, че няма да има нови отстъпки за Брекзит.

ЗАБАВЯНЕ Една от алтернативите на сегашния хаос е да се отмени Член 50 от Лисабонския договор, което би означавало оставане в ЕС, но това ще е против волята на британския народ и резултата от референдума, смята Тереза Мей. Според нея друга алтернатива би била удължаване на процеса, но това няма да изключи сценария Брекзит без споразумение. Мей вярва, че ЕС няма да се съгласи да приеме отлагане на процеса само за да даде повече време на Лондон, ако няма план.

Ключови думи:

Брекзит
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите подкрепиха законопроекта за Брекзит на второ четене

22.10.2019

29 1
Шефът на парламента в Лондон отряза премиера Джонсън за нов вот

22.10.2019

113
Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

21.10.2019

6101 41

Коментари

Murmorcho

/Прибира си парите в портмонето/Е,таман мислех да си купя някой замък...нали трябва някъде да усядам

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Въпроса е, какво ще прави с Ирландия. Ще запали ли нова война там? 

https://iconomicabg.blogspot.com

IvanM

Въпроса е, какво ще прави с Ирландия. Ще запали ли нова война там? 

 

В Северна Ирландия вече пуши.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×