Медия без
политическа реклама

Повечето британци съжаляват, че напуснаха ЕС

57% не биха гласували за излизане от Европейския съюз

18 Юли 2023
EURACTIV.com
"Искаме си обратно звездата (в ЕС)", пише на плаката на противници на Брекзит, които през пролетта събраха 150 000 подписа под петиция за възстановяване на европейското членство на Обединеното кралство

Делът на британците, които смятат, че Брекзит е грешка, достигна нов рекорд този месец, показа проучване на социологическата организация YouGov във вторник (18 юли), цитирано от EURACTIV.bg.

След успеха на референдума за напускане на блока през юни 2016 г., днес  57% от британците казват, че решението за излизане от Европейския съюз е грешно, в сравнение с 32%, които смятат, че е правилно.

Повече от половината – 55% – е биха гласували за повторно присъединяване към ЕС, срещу 31%, които биха останали извън блока, ако референдумът се проведе днес.

Резултатите от проучването отбелязват „умерена промяна“ от януари 2021 г., когато 49% казаха, че биха гласували за повторно присъединяване, а 37% за оставане извън.

Британските инвестиции почти не са нараснали от средата на 2016 г., за разлика от други развити икономики. Бизнес проучванията сочат Брекзит като една от причините за стагнацията.

Проучването на YouGov сред повече от 2000 британци показа, че 63% сега смятат Брекзит по-скоро за провал, отколкото успех, в сравнение с 12%, които го смятат за  успех. Други 18% казват, че не е нито едното, нито другото.

Великобритания облекчава визовите правила

Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка в някои сектори, което означава, че работодателите искат да наемат работници от чужбина. Но това причинява политическо главоболие на управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак, която обещава да намали  миграцията през последното десетилетие.

Независимият консултативен комитет по миграцията препоръча през март работните места в строителството да бъдат добавени към списъка с недостигащи професии. Списъкът вече включва медицински работници, строителни инженери и лаборанти. Министерството на вътрешните работи заяви в понеделник, че добавянето на нови професии „ще стимулира растежа на свързаните индустрии“

Нетната миграция към Великобритания достигна рекордно високо ниво от 606 000 миналата година, показват данни, публикувани през май, което предизвика нови обещания от Сунак за намаляване на пристигащите.

Критиците на Брекзит казват, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е изострило недостига на работна ръка, тъй като гражданите на ЕС вече не могат да пътуват без визи, за да работят във Великобритания, както можеха преди.

Тези, които имат професия, където не достигат кадри, могат да получат 80% от обичайната ставка за работа и да отговарят на изискванията за виза, се казва в изявлението на правителството. Кандидатите се нуждаят от предложение за работа от работодател и трябва да отговарят на изискванията за владеене на английски език.

Ключови думи:

Брекзит

Още по темата