Медия без
политическа реклама

''Алтернатива за Германия'' иска кампания в стил Брекзит за излизане от ЕС

През уикенда в страната се проведоха големи протести срещу крайнодясната партия

23 Яну. 2024
БГНЕС/ЕПА
Алис Вайдел

Съпредседателят на крайнодясната ''Алтернатива за Германия'' (AfD) заяви, че партията ще води кампания за излизане от ЕС в стил Брекзит, ако дойде на власт. Алис Вайдел заяви пред Financial Times в ексклузивно интервю, че решението на Обединеното кралство да излезе от ЕС е ''абсолютно правилно'' и за Германия, както и че Dexit ще даде тласък на самоопределението на страната.

Това е едно от първите публични изявления на партията от началото на вълната от национални протести срещу AfD, предизвикани от новината, че водещи членове са присъствали на тайна среща, на която е бил обсъден план за масови депортации на чужденци и дори германци от чужд произход, които са притежатели на германски паспорти. Вайдел нарече изобличението ''скандално'' и заяви, че нейната партия иска само да използва закона, за да репатрира хора, които нямат право да останат в Германия. ''Алтернатива за Германия'' е партията, която се застъпва за прилагане на законите на тази страна'', каза тя.

Смята се, че на протестите срещу AfD през уикенда са взели участие повече от милион души в 90 различни демонстрации в цялата страна. Полицията е спряла протестите в Хамбург и Мюнхен поради големия брой хора. Шествието в Берлин, за което са се събрали 100 хил. души, също е било отменено заради огромния брой хора.

Според социологическите проучвания, ''Алтернатива за Германия'' е втора политическа сила в страната. В някои източни провинции дори води в предпочитанията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?