Медия без
политическа реклама

Повече от половината британци искат сближаване с ЕС

Наблюдава се драматичен обрат в общественото мнение

29 Май 2023
Проучването е направено сред повече от 10 хил. души за капманията ''Най-доброто за Великобритания''.
Pixabay
Проучването е направено сред повече от 10 хил. души за капманията ''Най-доброто за Великобритания''.

Ммнозинството от британските гласоподаватели подкрепят изграждането на тесни отношения с Европейския съюз. Това става ясно от проучване, цитирано от в. ''Гаридън'', което подчертава драматичен обрат в общественото мнение след Брекзит.

Дори в избирателните райони, регистрирали най-много гласове за напускане на ЕС през 2016 г., сега два пъти повече гласоподаватели вярват, че най-добрият път напред е да се придвижат в обратната посока и да затоплят отношенията с Брюксел.

Проучването е направено сред повече от 10 хил. души за капманията ''Най-доброто за Великобритания''. Резултатите показват, че три пъти повече възрастни (63%) сега вярват, че излизането на Великобритания от ЕС е създало повече проблеми, отколкото решения, в сравнение със само 21%, според които Брекзит е дал позитивен резултат. 53% от участвалите в анкетата искат правителството да се стреми към по-близки отношения с ЕС, срещу само 14%, които искат Обединеното кралство да остане по-отдалечено. В Линкълншър, където гласовете за напускане на ЕС бяха 74,9% през 2016 г., сега 40% (два пъти повече) искат сближаване с ЕС срещу само 19%, които искат отношенията да станат още по-далечни.

Натрупват се и доказателства за щетите, нанесени на икономиката на Обединеното кралство в резултат на търговските бариери след Брекзит, допълнителната бюрокрация и разходите за износителите и вносителите. Миналата седмица ''Гаридън'' съобщи данни на Лондонското училище по икономика, показващи, че след Брекзит британските домакинства са платили 7 милиарда паунда, за да покрият допълнителните разходи за внос на храни от ЕС в резултат на нови търговски бариери.

Ключови думи:

Брекзит, Великобритания

Още по темата