Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън иска промени в сделката с ЕС след Брекзит

14 Юни 2022
Борис Джонсън
БГНЕС
Борис Джонсън

 Очаква се ЕС да започне съдебни действия срещу правителството на Обединеното кралство тази седмица заради решението на Борис Джонсън да отмени някои търговски споразумения след Брекзит, които бяха договорени още през 2019 г.

Промените в т.нар. Протокол за Северна Ирландия целят да улеснят движението на някои стоки от Великобритания към Северна Ирландия, но ЕС се противопостави на този ход, заявявайки, че връщането на сделката нарушава международното право. Протоколът е част от сделката за Брекзит, която запазва мястото на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС. Това ще премахне твърдата граница с Република Ирландия, но означава проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство - ситуация, срещу която се противопоставят синдикалистите в Северна Ирландия, които твърдят, че така се създава търговска граница в Ирландско море.

Лондон също така иска всякакви търговски спорове да бъдат разрешавани чрез "независим арбитраж", а не от Европейския съд, а Северна Ирландия да се възползва от същите данъчни облекчения, както навсякъде в Обединеното кралство.

Промените, изложени в законопроекта за Протокола за Северна Ирландия, ще бъдат обсъдени и гласувани от парламента.

На Борис Джонсън бе връчено писмо, подписано от 52 депутати от общо 90 в Стормонт, в което се казва, че законодателството е против желанието не само на по-голямата част от бизнеса, но и на повечето хора в Северна Ирландия, предава БНР. 

В писмото на депутатите от ''Шин Фейн'', Социалдемократическата и лейбъристка партия и партията ''Алианс'' се отбелязва, че Протоколът е продукт на онзи твърд Брекзит, който лично Джонсън прокламираше и споразумението за излизане от ЕК, което лично премиерът подписа. Макар и да не е идеален, Протоколът е единствената възможност за защита на Северна Ирландия от най-лошите последици от този твърд Брекзит, се казва още в писмото. Депутатите допълват, че аргументът на правителството в, че действа в защита на мирното споразумение е ''гротескен акт на политическо изкривяване на истината''.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата