Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Би Би Си подаде оставка заради заем за Борис Джонсън

28 Апр. 2023
БГНЕС

Председателят на борда на Би Би Си Ричард Шарп обяви оставката си, след като стана ясно, че е участвал в уреждането на заем за бившия премиер на Великобритания Борис Джонсън, предава БГНЕС.

Назначаването на Шарп на един от най-високите постове във Великобритания предизвика спорове и оказа натиск върху наследника на Джонсън Риши Сунак. Шарп е бил шеф на Сунак в инвестиционната банка "Голдман Сакс" и в миналото е правил дарения на консерваторите.

Председателят на Британската радиотелевизионна корпорация се назначава от монарха на Обединеното кралство по съвет на правителството.

Назначението на Шарп от Джонсън беше подложено на критики за шуробаджанащина и изглеждаше като опит на правителството да контролира критиките към премиера в Би Би Си.

Впоследствие юристи установиха, че Шарп не е заявил истинските си интереси пред депутатите, които са го проверявали преди назначаването на Джонсън, съобщи АФП. Адвокатът Адам Хепинстал установи, че това може да доведе до схващането, че Шарп е бил назначен заради това, че е помагал на Джонсън по финансови въпроси.

Докато е бил разглеждан за ръководител на британския медиен гигант, Шарп е свързал Джонсън с лице, което му е отпуснало кредит в размер на 800 000 лири. Шарп отрича да е получил работата срещу заплащане за това, че е помогнал на Джонсън. Той признава, че е нарушил правилата за конфликт на интереси, но поддържа тезата, че тази помощ не е изиграла никаква роля при назначаването му в Би Би Си. "Въпреки това реших, че е правилно да дам приоритет на интересите на Би Би Си. Чувствам, че този въпрос може да отвлече вниманието от добрата работа на корпорацията, ако бях останал на поста до края на мандата си", каза той в изявление, потвърждавайки, че ще се оттегли в края на юни.

Още по темата