Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън е лъгал за скандала "Партигейт"

Бившият британски премиер беше лишен от достъп до парламента

20 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Депутатите одобриха доклада на Комисията по привилегиите, който заключава, че Борис Джонсън е излъгал за събиранията на Даунинг стрийт по време на пандемията.

Бившият британски премиер Борис Джонсън беше лишен от специален достъп до парламента, след като депутатите одобриха доклада на Комисията по привилегиите, който заключава, че той е излъгал за събиранията на Даунинг стрийт по време на пандемията, предава БНР.

354 от депутатите в Камарата на общините гласуваха „за“ одобряване на доклада и само 7 „против“. Това стана след продължил с часове дебат. Имаше вариант да няма гласуване, ако след дебата нямаше възражения на поддръжниците на Борис Джонсън, но понеже все пак в края се чуха гласове, вотът се състоя.

При положение, че в Камарата на общините има 650 депутати, това означава, че голяма част от торите са се въздържали или просо не са били в парламента, какъвто е случая и с премиера Риши Сунак. Сметката обаче показва, че дори и въздържалите се да бяха гласували за Джонсън, той пак щеше да загуби вота.

Направената разбивка на гласовете в крайна сметка показва, че 118 консерватори са гласували за приемането на доклада, а от 225 депутати няма регистриран вот. Неявяването на Сунак в парламента между другото бе порицано от опозицията и преценено като проява на слабост и липса на лидерски качества.

Борис Джонсън подаде оставка като депутат като изпреварващ ход да не бъде принудително отстранен от парламента.

Докладът е изключително изобличаващ, като в него се препоръчва отстраняване на бившия премиер за 90 дни, както и отказ на достъп до парламента – санкция, която предизвика особено негодувание сред лоялните на Джонсън депутати.

 

   

   Ключови думи:

   Партигейт, Борис Джонсън

   Още по темата