Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министри притискат премиера Борис Джонсън да напусне поста

Джонсън не се поддаде и отказа да подаде оставка

06 Юли 2022
БГНЕС
Протестиращи в Лондон искат оставката на Борис Джонсън.

Трима министри от кабинета на Борис Джонсън, сред които и новоназначеният министър на финансите Надим Захауи, се отправиха към ''Даунинг стрийт'' 10, за да кажат на Борис Джонсън да подаде оставка. Групата е поставила ''последен ултиматум'' пред премиера, заявявайки, че ''или той трябва да си тръгне, или те'', предаде ''Скай Нюз''. Тази вечер Джонсън отказа да подаде оставка и заяви, че "премиерът е за това да води страната в трудни моменти".

По-рано днес петима парламентарни секретаря напуснаха правителството на британския премиер. Така общият брой на подалите оставка приближени до Джонсън от вторник до днес стана 38 души.

9 високопоставени министри категорично са заявили, че ще напуснат. Двама от най-важните - на финансите Риши Сунак и на здравеопазването Саджид Джавид, подадоха оставки с мотива, че повече нямат доверие на Джонсън, припомня БНР. Почти незабавно след оставките, Джонсън назначи нови хора на двата важни поста.

Проучване на общественото мнение показа, че близо 70% от британците искат Борис Джонсън да подаде оставка. В 14:00 часа българско време премирът се изправи в Камарата на общините, за да отговаря на традиционните въпроси в сряда. Джонсън отхвърли исканията на лейбъристката опозиция за предсрочни избори: ''Наистина не мисля, че някой в тази страна иска сега политиците да участват в предизборна агитация'', каза той пред комисията от депутати. ''И мисля, че трябва да продължим да служим на нашите избиратели и да се занимаваме с проблемите, които ги интересуват'', заяви той, цитиран от в. ''Гаридън''.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Мичъл заяви пред BBC Newsnight, че за "г-н Джонсън всичко е свършило", като заяви, че "той няма нито характера, нито темперамента да бъде наш министър-председател" - и единственият въпрос е колко дълго ще продължи неговото управление, предава БГНЕС.

Борис Джонсън твърдо е решен да не подава оставка, но не по-малко твърдо решени са и противниците в неговата Консервативна партия да го свалят от поста. Като най-вероятен сценарий се очертава промяна в партийните правила и предизвикване на нов вот на доверие в премиера, предава БНР.

Междувременно британският паунд се срина до най-ниската си стойност спрямо долара за последните две години. Експерти поясниха, че оставките на министри нямат нищо общо с това и то е в резултат на загрижеността от рецесията по света заради продължаващото увеличение на енергийните цени.

 

Още по темата