Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън склони да подаде оставка, но да остане до есента

Британският премиер загуби доверието на консерваторите след серия от скандали

07 Юли 2022Обновена
БГНЕС
Времето на Борис Джонсън изтече, но той иска поне още два месеца отсрочка за оставане на поста.

Британският премиер Борис Джонсън се съгласи тази сутрин да подаде оставка като лидер на консерваторите, но с условието да остане на премиерския пост до есента, когато ще бъде избран нов лидер на торите на партийна конференция, предаде Би Би Си. В изявление пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" №10 в Лондон той каза, че "явно сега волята" на депутатите от Консервативната партия е да има нов лидер, поддавайки се на "стадният инстинкт" в Уестминстър. Той изброи три свои заслуги, с които смята, че ще остане в британската история: довърши Брекзит, преведе страната през епидемията от ковид и се противопостави на агресията на руския лидер Владимир Путин в Украйна.

Първата реакция на лейбъристите бе, че Джонсън не може да остане на поста министър-председател и че ще се опитат да внесат вот на недоверие в парламента.
Джонсън бе под силен натиск на съпартийците си да се оттегли, след като през последните 24 часа 46 членове на кабинета и висши служители подадоха оставка, за да му покажат, че повече нямат доверие в него. Преглед на силите в партията му разкри, че той може да разчита на подкрепата само на 65 депутати, докато за оставане на поста му са необходими 180. Формално обаче той можеше да протака цяла година, защото през юни спечели вот на доверие сред консерваторите и съгласно техния правилник втори вот не би трябвало да се гласува преди изтичането на една година.

За негов наследник се сочи най-често името на външната министърка  Лиз Тръс,която мълча в продължение на дни, но днес прекъсна пътуването си в чужбина и се върва в Лондон. От вчера още една кандидатка е споменавана в медиите - главната прокурорка Сюела Брейвърмен.

Оставката на Борис Джонсън стана неизбежна след серия скандали, които подкопаха непоправимо авторитета му. Си Ен Ен припомния по-значимите от тях:


Незаконно спиране на работата на парламента
Критиците на Джонсън често обвиняват министър-председателя в незачитане на правителствената процедура и нарушаване на правилата, когато това му е изгодно - като например, когато реши да поиска от кралицата да пророгира - или да затвори - парламента за пет седмици в разгара на политическата криза около Брекзит.
Кралицата трябваше да приеме искането му в съответствие със задължението си да не се меси в политиката и да действа само по съвет на министрите.
Но когато Върховният съд установи, че процедурата е била незаконна, възникна неудобният въпрос дали кралицата е нарушила закона. Решението доведе до обвинения, че правителството на Джонсън умишлено е подвело монарха като част от стратегията си за осигуряване на Брекзит.
Според "Сънди таймс" Джонсън е бил принуден лично да се извини на кралицата, че я е злепоставил.
Но това беше само един от примерите за пренебрегването на парламентарните правила и стандарти от страна на Джонсън.
Той подкрепи министърката на вътрешните работи Прити Пател, след като разследването на твърденията, че е тормозила служителите, установи, че тя е нарушила Кодекса на министъра и не се е "отнасяла с внимание и уважение към държавните си служители" и е извършила "поведение, което може да се опише като тормоз".
Съветникът на Джонсън по въпросите на етиката Алекс Алън подаде оставка по този въпрос.

Ремонтът на апартамента
Един от първите скандали, с които се сблъска Джонсън, бе обвинение в корупция, след като съобщения в мобилното приложение WhatsApp разкриха, че той е поискал от донор на Консервативната партия средства за ремонт на резиденцията си на "Даунинг стрийт". Британските информационни агенции съобщиха, че работата е струвала около 200 000 лири (280 000 долара).
Политическите дарения и заеми са строго контролирани в Обединеното кралство, като заемите на стойност над 7500 лири (10 400 долара) се регистрират и оповестяват публично от комисията четири пъти годишно.
Джонсън не е отчел даренията и в резултат на това през декември миналата година Избирателната комисия глоби Консервативната партия със 17 800 лири.

Лобистки скандал с Оуен Патерсън
Миналата година Джонсън се опита да принуди депутатите от Консервативната партия да гласуват в полза на отмяната на отстраняването от длъжност на негов колега - член на парламента от Консервативната партия.
Оуен Патерсън, влиятелен член на Консервативната партия и бивш министър, бе изправен пред 30-дневно отстраняване, след като бе обвинен в "грубо" нарушение на правилата за лобиране.
Вследствие на ответната реакция Джонсън се отказа и в крайна сметка Патерсън напусна поста си на депутат.
На последвалите частични избори през декември лейбъристите спечелиха мястото на Патерсън - място, което консерваторите държаха в продължение на почти 200 години

Партигейт
Джонсън бе атакуван месеци след разкрития за партита, организирани на "Даунинг стрийт" в нарушение на забраната за събирания поради коронавируса, като от януари насам в медиите изтичат информации и снимки.
Публикуваният през май доклад на висшата държавна служителка Сю Грей разкритикува склонността към нарушаване на правилата и разкри нови снимки на Джонсън на две отделни събирания.
Сред партитата: Нощ на тежко пиене в навечерието на погребението на принц Филип - в момент, когато строгите ограничения за общуване принудиха дори кралицата да се сбогува сама със съпруга си, с когото е имала съвместен живот почти 74 години.
Грей пише, че "висшето ръководство в центъра" на администрацията на Джонсън "трябва да понесе отговорност" за нехайството, което е позволило провеждането на партитата.
Самият Джонсън бе глобен от лондонската столична полиция за участие в парти в правителствени помещения, което го превърна в първия премиер на Обединеното кралство в историята, за когото е установено, че е нарушил закона, докато е заемал поста. "Даунинг стрийт" първо отрече да е имало някакви събирания, след това заяви, че Борис Джонсън не е знаел за тях, а после заяви, че е присъствал на тях, защото е смятал, че са работни срещи.

Недостойно поведение на Крис Пинчър
Каскадата от оставки тази седмица бе предизвикана от разкритията, че Джонсън е назначил Крис Пинчър в правителството си, въпреки че е знаел за предишни обвинения в сексуални посегателства.
Пинчър, заместник-ръководител на консерваторите, подаде оставка миналата седмица след обвинения, че е опипвал двама мъже на частна вечеря. Пинчър не признава директно обвиненията, но праща писмо на Джонсън с оправдание, че "снощи пих твърде много" и "смутих себе си и други хора".
"Даунинг стрийт" се мъчеше да обясни защо изобщо Пинчър е в правителството, на фона на вълната от разкрития за предишни негови предполагаеми действия, като отричаше Джонсън да е знаел нещо конкретно за обвиненията.
Във вторник стана ясно, че преди около три години в Министерството на външните работи е била подадена жалба срещу Пинчър и че Джонсън е бил информиран за случилото се. След това от "Даунинг стрийт" заявиха, че той е забравил.
Във вторник Джонсън призна, че е било "грешка" да назначи Пинчър в своето правителство, но щетите вече бяха нанесени.

 

КАК СЕ СТАВА ПРЕМИЕР?

Агенция Ройтерс, цитирана от БТА, напомни процедурата:

- Кандидатите трябва да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.

- Депутатите от Консервативната партия провеждат поредица от гласувания за отсяване на кандидатите. Всеки път от парламентаристите се иска да гласуват тайно за подкрепяния от тях кандидат, а събралият най-малко гласове отпада.

- Процедурата се повтаря, докато останат двама кандидати. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.

- За окончателните двама кандидати по-широката членска маса на Консервативната партия гласува по пощата, а победителят става нов партиен лидер.

- Лидерът на партията, когато тя има мнозинство в Камарата на общините, е фактически премиер. Не е необходимо той или тя да свиква предсрочни избори, но има правомощие да го направи.

КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ ПРОЦЕСЪТ?

Продължителността на лидерската надпревара може да бъде различна в зависимост от броя на кандидатите. Тереза Мей стана лидер по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 г., а всички други кандидати отпаднаха в средата на надпреварата.

Джонсън се изправи срещу бившия здравен министър Джереми Хънт на гласуването сред партийните членове, за да замени Мей през 2019 г. Джонсън зае поста два месеца след като Мей обяви намерението си да напусне.

Ключови думи:

Борис Джонсън, оставка

Още по темата