Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън е прибрал 2,5 млн. паунда, за да изнася речи

08 Февр. 2023
БГНЕС
Борис Джонсън

Борис Джонсън е получил 2,5 милиона паунда като аванс, за да държи речи. А пък като се прибавят и парите от дарения, излиза, че бившият премиер на Великобритания е прибрал над 5 милиона паунда за последните шест месеца след напускането на премиерския пост, предава в. "Гардиън''.

Джонсън предприе доходоносна обиколка, по време на която разговаря с инвеститори в криптовалути, застрахователи и инвестиционни банкери. Той е взел и повече от 500 000 паунда като аванс за издаване на мемоари. В същото време  изпълнява и задълженията си като депутат от Ъксбридж и Саут Райслип. Джонсън също така е приел дарение от повече от 1 милион паунда от инвеститора Кристофър Харбърн, който преди това дари 6 милиона на партията Brexit, сега известна като Reform UK.

Джонсън е приел 2,5 милиона паунда като аванс за бъдещи речи, уредени чрез агенция "Хари Уокър" в Ню Йорк. В същото време бившият премиер взима по 13 500 паунда месечно от квартири, дарени от дарителите на Консерватовната партия лорд Бамфорд и съпругата му. Смята се, че става въпрос за къща в Лондон, както и имот в един от най-живописните райони в Англия Котсуолдс. Джонсън също така е декларирал, че е използвал безплатно вип апартаменти на летищата ''Хийтроу'' и ''Гетуик''.

Миналата година бившият премиер получи разрешение от Консултативния комитет по бизнес назначения да изнася речи, уреждани от агенция в Ню Йорк. Той обаче не се съобрази с правилото, че трябва да изчака три месеца след като напуска премиерския пост, за да приеме платена работа.  Джонсън и друг път е нарушавал правилата на комитета. След като напуска длъжността външен министър той не декларира доходи от колонка за Daily Telegraph.

Ключови думи:

Борис Джонсън

Още по темата