Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън напуска парламента заради "Партигейт"

Бившият премиер направи пространно изявление срещу доклада на Комисията по приилегии

09 Юни 2023
EPA/БГНЕС архив

Борис Джонсън, бившият министър-председател на Обединеното кралство, обяви, че незабавно ще се оттегли като член на парламента на страната заради доклад по скандала "Партигейт", съобщават световните медии, цитирани от БНР.

Докладът беше изготвен от Комисията по привилегиите на Камарата на общините, която разследваше дали той е подвел законодателите относно събиранията на "Даунинг стрийт" по време на строгите Covid ограничения и локдауни. 

Джонсън обвини разследването на Камарата на общините в опит да го изгони, настоявайки, че комисията не е представила никакви доказателства, че той съзнателно или непредпазливо е подвел Камарата на общините.

Бившият премиер каза, че е получил писмо от Комисията по привилегиите, което "дава ясно да се разбере, че са решени да използват производството срещу мен, за да ме изгонят от парламента".

Разследващите на предполагаемите нарушения на законите за ограничаване на епидемията от коронавирус, извършени от страна на министър-председателя Борис Джонсън и негови служители на "Даунинг стрийт" № 10, когато бяха в сила по-строги мерки, ще препоръчат да бъдат издадени

"Тяхната цел от самото начало е да ме признаят за виновен, независимо от фактите. Повечето членове на комисията – особено нейният председателя – вече бяха изразили дълбоко предубедени забележки относно моята вина, преди дори да са видели доказателствата. Трябваше да се оттегля", отбеляза Джонсън в пространно изявление.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините), в която мнозинство имат представителите на неговата партия, торите, може да налага наказания за въвеждане в заблуждение на парламента, в това число и да замразява (суспендира) депутатски места.

Обикновено замразяването на дадено депутатско място за повече от десет дни води до нови избори в избирателния район на съответния член на Камарата на общините.

Но напускайки парламента, Джонсън изпревари обнародването на доклада, както и възможните последствия от това да му се наложи да води унизителна битка за запазване на депутатското си място в северозападния лондонски избирателен район Ъксбридж и Южен Райслип, където има крехко мнозинство от малко над 7000 гласа.

Той заклейми комисията, председателствана от Хариет Харман, дългогодишен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

По думите му докладът на комисията, който все още не е излязъл, „е изъпълнен с неточности и тенденциозност“. Джонсън изрази недоволство, че не му е била дадена никаква „официална възможност да оспори това, което те твърдят“.

Успоредно с Джонсън оставка подаде и бившият му културен министър Надин Дорис.

На изборите през 2019 г. бившият министър-председател изведе Консервативната партия до голяма победа, донесла ѝ внушителното мнозинство от 80 депутатски места, с обещанието „да довърши Брекзит“.

 

 

Ключови думи:

Борис Джонсън, Партигейт

Още по темата