Медия без
политическа реклама

Талибаните обещаха реакции, ако САЩ и ЕС не спрат със санкциите

13 Окт. 2021
БГНЕС
Изпълняващият длъжността министър на външните работи Амир Хан Мутаки.

Въпреки разговорите и постигнатото съгласие за хуманирана помощ от САЩ и ЕС за афганистанския народ, новото правителство на талибаните в Афганистан предупреди американските и европейските пратеници, че продължаващите опити за оказване на натиск чрез санкции ще подкопаят сигурността и могат да предизвикат вълна от икономически бежанци.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи Амир Хан Мутаки заяви пред западни дипломати по време на разговорите в Доха, че "отслабването на афганистанското правителство не е в интерес на никого, тъй като негативните ефекти от това ще се отразят пряко на света в (сектора на) сигурността и на икономическата миграция от страната", се казва в изявление, публикувано от АФП, предава БГНЕС.

Усилията за стабилизиране на страната, която все още е подложена на нападения от конкурентната екстремистка групировка "Ислямска държава - Хорасан", обаче са подкопани от международните санкции: банките са без пари, а държавните служители не получават заплати.

Мутаки е заявил на срещата в Доха: "Призоваваме световните държави да прекратят съществуващите санкции и да позволят на банките да работят нормално, така че благотворителните групи, организации и правителството да могат да изплащат заплати на служителите си със собствените си резерви и международна финансова помощ".

По-специално европейските държави са загрижени, че ако афганистанската икономика се срине, голям брой мигранти ще тръгнат към континента, като ще увеличат натиска върху съседни държави като Пакистан и Иран и в крайна сметка върху границите на ЕС. Вашингтон и ЕС заявиха, че са готови да подкрепят хуманитарни инициативи в Афганистан, но се опасяват от оказване на пряка подкрепа на талибаните без гаранции, че те ще спазват правата на човека, по-специално правата на жените.

Ключови думи:

Афганистан, талибани, САЩ, ЕС

Още по темата