Медия без
политическа реклама

Талибаните могат да получат ядрени оръжия от Пакистан

27 Септ. 2021
БГНЕС
Джон Болтън

Изтеглянето на САЩ  от Афганистан може да доведе до това талибаните да се сдобият с ядрено оръжие от Пакистан, заяви бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън по радиостанцията WABC 770, предава БГНЕС.

Болтън, който беше съветник по националната сигурност при предишния президент Доналд Тръмп, заяви, че е възможно тези ядрени оръжия от Пакистан да бъдат получени, ако ислямистките бунтовници се доберат до тях. Той разкритикува оттеглянето на Байдън от страната, което позволи на талибаните бързо да превземат властта, поставяйки Афганистан за пореден път под управлението на ислямистите.

Откакто беше съветник по националната сигурност на Тръмп, Болтън се превърна в отявлен критик на американската външна политика, в допълнение към критиката към бившия си шеф. Той също не премълчава своите възгледи за политиките на САЩ по отношение на Близкия изток и изрази одобрението си за правото на Израел да действа в интерес на собствената си сигурност, както и силна подкрепа за превантивните удари по враждебните режими, по-специално върху Иран и Северна Корея.

Въпреки това, Болтън също не скри комплиментите си за Байдън, особено по отношение на споразумението за ядрени подводници с Австралия. Сделката, обясни той, е пример за по-широк отговор на САЩ към Китай. Това не означава, че САЩ дават на Австралия ядрени ракети, а ядрени подводници. ''Това е огромна крачка напред за нас в Индийския и Тихия океан и е сигнал за Китай, че сме решени да не ги оставим да вилнеят", категоричен е Болтън.

В това време новият главен прокурор на Международния наказателен съд заяви в понеделник, че иска да съсредоточи разследването си в Афганистан върху талибаните и "Ислямска държава-Хорасан" и да "отмени приоритета" от предполагаемите военни престъпления от американските сили, предаде АФП.

Карим Хан каза, че е помолил съдиите да му позволят да поднови разследването, което беше спряно миналата година по искане на тогавашното правителство в Кабул, тъй като превземането на властта от талибаните през август означава, че ''вече няма перспектива за истински и ефективни вътрешни разследвания".

Ключови думи:

САЩ, Афганистан, талибани

Още по темата