facebook
twitter

Чужбина

Таксиметровите шофьори в Румъния въстанаха срещу Uber

324
ЕПА/БГНЕС
Лицензираните таксиметрови шофьори в Румъния настояват властите да спазват законите и да не разрешават дейността на компаниите за споделено пътуване, която определят като нелоялна конкуренция.

Румъния да спазва върховенството на закона, призовава в петиция местната Федерация на фирмите в обществения транспорт, цитирана от електронното издание „Романия инсайдер”. В документа се настоява да се спазва действащото законодателство в сферата на транспорта.

Федерацията на фирмите в обществения транспорт в Румъния реагира на призивите на т.нар. Коалиция за дигитална икономика, в която влизат опериращите в страната компании за споделено пътуване като Uber, Bolt и Clever. Тя първа пусна петиция, с която настоява правителството да регулира бизнеса им с извънредена разпоредба. От Коалицията за дигитална икономика призоваха под петицията й да се подпишат „тези, които искат съвременните градски транспортни услуги да продължават да се предлагат в Румъния”. За два дни документът събра около 200 000 подписа, след като миналата седмица влезе в сила нова разпоредба, забраняваща извършването на таксиметрови услуги без валиден лиценз за подобна дейност. На практика това прави Uber, Bolt и Clever незаконни, тъй като не разполагат с такова разрешително.

 

КОНТРА

Федерацията на фирмите в обществения транспорт в Румъния се активизира „заради петицията, която е в разрез със законодателството, защото призовава да се разреши споделеното пътуване”. От организацията настояват да се спазват законите в страната. Председателят й Василе Щефанеску казва, че в продължение на 4 години лицензираните превозвачи, спазващи законите, са били принудени да се справят с нелоялната конкуренция на компаниите за споделено пътуване. 

Все още няма коментари

Още

Лидерът на либералите ще е премиер на Румъния

16.10.2019

42
В "Младост" протестират срещу поредното заграждане на зелена площ

15.10.2019

863 2
Президентът ще назначи либерален кабинет в Румъния

14.10.2019

218

Влез или се регистрирай за да коментираш

×